Hlavní navigace

"ČSOB vám zablokovala účet!" Pozor na masivní phishingový útok na bankovní klienty

11. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud vám v těchto dnech přišel e-mail z banky, raději se dvakrát přesvěčte o tom, že nejde o podvrh. E-mailové schránky v ČR zaplavuje vlna podvržených varování. Phishingový útok se tentokrát zaměřuje na klienty ČSOB. Předměty podvržených e-mailů znějí podle informací na blogu antivirové firmy Avast většinou takto:

Pokud vám v těchto dnech přišel e-mail z banky, raději se dvakrát přesvěčte o tom, že nejde o podvrh. E-mailové schránky v ČR zaplavuje vlna podvržených varování. Phishingový útok se tentokrát zaměřuje na klienty ČSOB.

Předměty podvržených e-mailů znějí podle informací na blogu antivirové firmy Avast většinou takto:

  • Vas uCet u CSOB byl doCasne zablokovan 
  • Vase platba v ramci CSOBu nemuze byt dokonCena 
  • Vas uCet u CSOB byl doCasne zablokovan 
  • Vase platba v systemu CSOB byla doCasne zablokovana 
  • CSOB: Vase platba nemuze byt zpracovana

V textu se pak můžete dočíst například toto:

Vážený kliente, obrací se na Vás služba zpracování plateb ČSOB. Vaše žádost o provedení platby byla přijata, ale bohužel nemá ČSOB v současné době možnost ji zpracovat. Důvod – nesprávné údaje v platebním příkazu. Prosím, zkontrolujte údaje v podané žádosti. Do té doby, než budou údaje opraveny, se budou finanční prostředky nacházet ve «zmrazeném» stavu. Po opravení údajů v platebním příkazu budou finanční prostředky odeslány do 10 minut. S úctou Služba zpracování plateb ČSOB

V e-mailu je odkaz, který samozřejmě nevede na web ČSOB. „Na napadené stránce je krátké přesměrování na server útočníka, kde je nainstalován BlackHole2 exploit kit, který pak dále instaluje škodlivý kód podle volby útočníka,“ uvádí Jindřich Kubec z Avastu.

BRAND24

Před podvodnými e-maily varuje na svých stránkách i sama ČSOB: "Některým našim klientům, ale i lidem, kteří nemají v ČSOB vedeny žádné účty, byla na jejich e-mailové adresy zaslána informace, že banka nemůže jejich platby zpracovat z důvodu nesprávných údajů v platebním příkazu a vyzývá je odkazem k opravě.

ČSOB žádné zprávy tohoto typu neposílá a zpracování plateb probíhá standardním způsobem.

Jde o podvodnou zprávu s cílem vylákat z adresátů informace, rozhodně proto doporučujeme tuto zprávu smazat a na odkaz neklikat."

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).