Hlavní navigace

CZ.NIC: Turris Omnia se nejspíš bude vyrábět v Česku

13. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: CZ.NIC
Přes 21 milionů Kč, které router CZ.NIC vybral v crowdfundingové kampani, půjde na výrobu prvních tisícovek zařízení.

Crowdfundingová kampaň na router Turris Omnia vynesla CZ.NIC přes 21 milionů Kč, a i když ne všechny peníze nakonec skutečně na účet sdružení dorazí (několik procent inkasuje Indiegogo, několik padne na poplatky karetním společnostem apod.), pořád jde o velmi vysokou částku.

CZ.NIC teď má asi tři měsíce na to, aby vyrobil první várku zařízení a v dubnu je podle svého slibu doručil zákazníkům. 

„V kampani bylo objednáno přibližně 3500 routerů. Kampaň přešla do další fáze (tzv. indemand), která dále napoví o možném zájmu. Nicméně v současné době předpokládáme v první tranši výrobu cca dvoj až trojnásobku objednaných kusů,“ potvrdil Lupě šéf sdružení Ondřej Filip.

CZ.NIC už delší dobu vyjednává s možnými výrobci zařízení. „Výrobce ještě nebyl finálně vybrán, ale s největší pravděpodobností se bude Omnia vyrábět v České republice,“ říká Filip.

Prodej routerů běží na Indiegogo i po ukončení kampaně. Server totiž funguje i jako tzv. marketplace a v současné době je jediným místem, kde se dá Turris Omnia objednat. To by se ale mělo změnit. 

„V současnosti vyjednáváme s distributory a jakmile dojde k uzavření dohody, s největší pravděpodobností ukončíme prodej prostřednictvím Indiegogo,“ potvrzuje Filip. Finální cena routeru u prodejců bude o cca 20 % vyšší, než je teď na Indiegogo (229 dolarů). V kampani přitom router přišel na 179 – 189 dolarů.

BRAND24

Přes vyšší cenu lidé za první den od ukončení kampaně na Indiegogo objednali routery za dalších 20 tisíc dolarů.

CZ.NIC do budoucna plánuje router dále rozvíjet a nabízet k němu další doplňky. „V průběhu kampaně jsme posbírali celou řadu podnětů od našich podporovatelů. Rádi bychom je vyhodnotili a některé z nich realizovali. Asi nejsilnější zájem byl o model s krabičkou připravenou pro vložení SATA disků,“ dodává Filip.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).