Hlavní navigace

Datart zamířil zpět do českých rukou, pětinu získal provozovatel Kasa.cz

8. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Francouzská skupina Darty odprodala majoritní podíl ve firmě Datart. Tu tak opět ovládli čeští zakladatelé. Novým akcionářem se stal zlínský HP Tronic.

O zpětném odkupu se začalo hovořit už loni, když společnost Darty oznámila restrukturalizační kroky, jejichž součástí měl být i prodej aktivit v Česku a na Slovensku. Vyjednávání o podmínkách odkupu zahájil ještě bývalý dlouholetý ředitel a spoluzakladatel Datartu Pavel Sláma, který loni v pouhých osmačtyřicetiletech prohrál svůj boj se zákeřnou rakovinou.

Tato tragická událost plánovaný obchod na určitou dobu pozastavila. Letos v červnu ale zástupci Darty opět iniciovali jednání a události dostaly rychlý spád. Dosavadní majoritní vlastník, který držel v Datartu šedesátiprocentní podíl, nakonec souhlasil s prodejem za pouhých 5 milionů eur (139 milionů Kč). Transakce tak ocenila celou firmu na 232 milionů Kč.

Na druhou stranu Datart se v posledních letech potýká s mírným poklesem tržeb, ale co je zásadnější, s prohlubující se ztrátou. Zatímco ve finančním roce končícím 30. dubna 2012 firma hospodařila se ztrátou 10,2 milionů Kč. O rok později stoupla ztráta na 104,5 milionů Kč.

„Poté, co jsme došli k závěru, že Datart již nepatří ke klíčovým firmám skupiny, jsem rád, že jsme našli uspokojivé řešení a můžeme se soustředit na naše klíčové firmy,“ uvedl Régis Schultz, výkonný ředitel Datry.

Datry ve svém tiskovém prohlášení uvádí, že svůj podíl v Datartu prodala firmě SEW-1001 a.s. Ta sídlí na stejné adrese jako Datart a jejími majiteli jsou podle údajů dostupných v obchodním rejstříku spoluzakladatelé Datartu Pavel Bádal (současný generální ředitel Datartu) a Petr Soukup.

"Podařilo se nám úspěšně dokončit jednání s dosavadním majoritním vlastníkem o odkupu akcií. Můžeme pokračovat v nastoleném trendu neustálého zlepšování kvality služeb, výběru zboží a nejlepších cen pro zákazníky. Navíc lépe dokážeme reagovat na změny na lokálním trhu,“ sdělil po podpisu smlouvy Bádal.

Zajímavé na celé transakci je však to, že kromě samotného prodeje došlo i ke vstupu dalšího akcionáře. Tím se stala konkurenční zlínská skupina HP Tronic, která prostřednictvím své investiční firmy HP Invest získala v Datartu pětinový podíl. 

BRAND24

"Chápeme vstup do Datartu jako zajímavou investiční příležitost. Datart je pro nás dlouhodobě vzorem v oblasti poskytování zákaznických služeb, od něhož jsme se zejména v této oblasti hodně učili,“ uvedl předseda představenstva společnosti HP Invest Daniel Večeřa.

Připomeňme, že HP Tronic provozuje řetězce prodejen Euronics, Proton, eProton. V roce 2011 firma koupila od investiční skupiny  Benson Oak podnikatele Gabriela Eichlera výrobce elektrospotřebičů ETA. Loni také získala společnost Internet Retail a.s., která provozuje internetový obchod Kasa.cz,

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).