Hlavní navigace

Deset nadějných cloudových startupů pro rok 2012

3. 1. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Server GigaOm přináší seznam deseti startupů, které se vyplatí v novém roce sledovat, protože by mohly udělat díru do světa. Vstupní kritéria pro výběr byla tentokrát dvě: vznik projektu v roce 2011 a to, že musí využívat možností vzdálených obřích datových a výpočetních center, tedy „cloudu“.

1. AppFog

Představitel vlny služeb PaaS slibuje vývojářům stabilní, škálovatelné a snadno ovladatelné prostředí pro běh webových aplikací, aniž by se přitom museli omezovat na jediného poskytovatele cloudu. Služba se dřív jmenovala PHP Fog a  byla zaměřena pouze na tento skriptovací jazyk, v létě však zahájila úzkou spolupráci s open-source knihovnou Cloud Foundry od VMWare a možnosti obou služeb se tím podstatně rozšířily.

Chcete se dozvědět všechno o rizicích a přínosech cloudu, a to nejen ve firemním prostředí? Sledujte seriál Cloud Computing na Lupě.

2. Bromium

Zatím poněkud tajuplný startup sází na dva velmi zřetelné trendy v podnikové informatice: konzumerizaci koncových zařízení a obavy o bezpečnost firemních dat v cloudu. První jmenovaný jev spočívá, zjednodušeně, v tom, že zaměstnanci používají čím dál víc při práci vlastní počítače, tablety a telefony, firemní IT oddělení odsouvají na vedlejší kolejí, a ta se s tím musejí vyrovnat. Obava o bezpečnost firemních dat je hlavní brzdou zavádění cloudových řešení v podnikové sféře. Bromium chce bezpečnostní rizika zkrotit nasazením virtualizace, detaily jsou ale zatím poněkud mlhavé. Jedním z hlavních argumentů, který začínající firmě pomohl získat na rozjezd úctyhodných 9,2 milionu dolarů, je angažmá ostříleného IT manažera Simona Crosbyho. Startup si založil po odchodu z pozice CTO pro virtualizaci a datová centra ve firmě Citrix.

3. Cloudability

Jak se cloudové služby v podnikové sféře šíří, přibývá praktických problémů. Jeden z hlavních: Jak udržet pod kontrolou náklady? Jedno řešení nabízí startup Cloudability. Slibuje manažerům, že jim pomůže naplánovat co nejefektivnější využívání cloudových tarifů, případně odhalí, když se na firemní účty napojí někdo jiný a začne je využívat k vlastním účelům.

4. CloudSigma

Začínající firma se nebojí otevřeného souboje s obry jako jsou Amazon Web Services nebo Rackspace. Nabízí superrychlé cloudové služby z moderního datového centra v Las Vegas. Vývojáři si mohou pronajmout prostor na rychlých a úsporných SSD discích a úložnou i výpočetní kapacitu nastavovat s nevídanou přesností.

5. Kaggle

Crowdsourcing analýzy velkých dat. Organizace, která nemá vlastní Business Intelligence oddělení, zadá analýzu velkých data setů externím týmům, které soutěží o finanční odměnu a prestiž, již mohou získat za úspěšně vyřešenou úlohu. Podle serveru GigaOM je Kaggle nejžhavějším startupem v už tak dost žhavém oboru známém pod názvem Big Data.

6. Nebula

Nabízí vyladěnou hardwarovou platformu pro OpenStack, softwarovou open-source sadu pro správu privátních i veřejných cloudů.

7. Parse

Poskytovatel cloudových služeb se zaměřuje na snadnou obsluhu a na vývojáře mobilních aplikací.

8. ScaleXTreme

Každé velká firma potřebuje software pro správu serverů, ne každá ale musí mít velký a drahý balík od tradičních dodavatelů takových řešení. ScaleXTreme nabízí služby provozovatelům fyzických i v cloudu umístěných serverů. Zájem o ni projevují také velcí poskytovatelé cloudových služeb, kteří by mohli služby ScaleXTreme nabízet za příplatek náročnějším zákazníkům.

9. SolidFire

Firma z Colorada nabízí poskytovatelům cloudových služeb úložiště složená z SSD disků a slibuje, že se tak výrazně sníží prostorová a energetická náročnost datových center. Cloudové aplikace běžící na SSD discích mají být také spolehlivější, dost na to, aby jim korporace mohly svěřit klíčové a rozhodující úlohy, takové, které rozhodují o bytí a nebytí celých firem.

BRAND24

10. Zillabyte

Startup založený dvěma zaměstnanci Googlu jedním bývalým pracovníkem Intelu slibuje široké internetové veřejnosti, že jí nabídne nejen zajímavé sady „velkých dat“, kterých jsou už dnes na internetu k nalezení stovky, ale také algoritmy a výpočetní kapacitu potřebnou k tomu, aby se z nich něco užitečného vyčetlo.

Zdroj: GigaOM

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).