Hlavní navigace

Dokumentace FBI naznačuje, že ke čtení mailů i sociálních sítí nepotřebuje soud

10. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Obsah e-mailů, chatu na Facebooku, DM na Twitteru a dalších forem digitální komunikace je podle FBI možné sledovat a číst bez soudního příkazu.

Podle interního dokumentu (viz Warrantless Electronic Communications FOIA Requests) získaného ACLU (American Civil Liberties Union) považuje FBI za možné, aby četla a zkoumala digitální komunikaci, aniž by k tomu potřebovala soudní příkaz. V praxi to znamená, že FBI (a další americké orgány) se mohou podle všeho dostat k soukromé komunikace na Facebooku či Twitteru, stejně tak jako k e-mailům, aniž by soudu předložili důvod takového konání a soud jim něco takového schválil.

Zajímavé na celém zjištění je, že FBI se domnívá, že bez soudního příkazu může přistupovat k e-mailům, které jsou neotevřené a méně než 180 dní staré. Jiné americké orgány se domnívají, že mohou dokonce přistupovat k neotevřeným e-mailům, případně k „významně“ starým neotevřeným e-mailům.

Problém, kterému se věnuje i například Mashable v FBI Documents Suggest It Needs No Warrant to Read Your Emails, je hlavně problémem zcela nejasného výkladu toho, co vlastně digitální komunikace je. V případě klasické pošty je totiž jasné (a je to tak od roku 1877), že vláda k otevření a přečtení dopisu poslaného poštou potřebuje soudní příkaz. A jakkoliv se všichni můžeme logicky domnívat, že to samé se vztahuje na elektronickou komunikaci, existuje řada vládních institucí a organizací, které si to nemyslí.

Ještě zajímavější je, že americká legislativa se opakovaně pokouší o doplnění jasné nutnosti získání soudního příkazu pro čtení elektronické pošty a tyto pokusy dlouhodobě nevycházejí. Při posledním pokusu to už skoro vypadalo na úspěch, ale ze zákona, který obsahoval předmětné dodatky, byly právě tyto dodatky na poslední chvíli odstraněny.

BRAND24

Vedle FBI se i tamní celní úřady (IRS) domnívají, že mohou číst e-maily bez nařízení soudu, podle vyjádření IRS (viz například The Verge) k tomu ale nedochází a veškeré případy přístupu k obsahům e-mailů jsou doprovázeny soudním nařízením. Vedle FBI je o nepotřebnosti soudního příkazu přesvědčeno i americké ministerstvo spravedlnosti (DOJ). V některých případech jim prý stačí obsílka od prokurátora.

K jasnému řešení nepomohlo ani to, že v roce 2010 federální odvolací soud jasně rozhodl, že přístup k e-mailu bez soudního nařízení je porušením Čtvrtého dodatku. Právě informace získané ACLU z FBI totiž ukazují, že FBI o nepotřebě soudce bylo přesvědčeno ještě roky po roce 2010. Právě do roku 2010 (a zmíněného rozhodnutí) se mimochodem mělo za to, že je možné získávat e-maily starší 180 dní pouze s administrativním nařízením, nikoliv na základě rozhodnutí soudu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).