Hlavní navigace

Dropbox vypne Carousel i Mailbox a vrátí se ke kořenům

8. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Carousel, záhadný pokus Dropboxu o práci s fotkami, skončí v březnu, Mailbox o měsíc dříve. Možná přichází Dropbox konečně k rozumu.

Dropbox se chystá ukončit některé služby, se kterými se mu nepodařilo uspět. V březnu vypne Carousel, zbytečnou, zmatenou a nepoužitelnou aplikaci pro práci s fotkami. Uživatelé ji nepoužívali a Dropbox sám v Thank you for using Carousel říká, že to firmě pomohlo pochopit, že lidé pracují s fotkami raději přímo v Dropboxu. Logické, ale na to mohla společnost přijít dřív. Carousel uvedla na trh v dubnu 2014.

Konec Carouselu ukazuje i na to, co řada uživatelů mobilních aplikací zažívá poslední dva roky – kontraproduktivní snahu aplikace dělit a některé funkce přesouvat do samostatných aplikací. Dělení Foursquare je jedním z nejmarkantnějších příkladů, kde většina odstraněné funkčnosti nakonec našla cestu zpět. Trpce získaná zkušenost ale Foursquare stála uživatele.

Končí ale bohužel i Mailbox

Konec aplikace Mailbox (dojde k němu už v únoru 2016) je trochu překvapivější. Dropbox koupil Mailbox v roce 2013 a šlo o poměrně dobře hodnocenou aplikaci. Posledních několik měsíců se ale vývoj Mailboxu zastavil, takže bylo dost jasné, že se něco děje. V Saying goodbye to Carousel and Mailbox stojí, že Dropbox věřil, že dokáže lépe dělat mobilní e-mail. Skutečnost je taková, že to nedokázal.

Neumí to ve skutečnosti ani Google, kde se asi bohužel uživatelé mohou „těšit“ na další vnucování Inboxu a potlačování Gmailu. Co se Mailboxu týče, tak jeho konec bude bolet asi více než konec Carouselu – aplikace přeci jenom byla používanější (a rozhodně nebyla tak špatná jako Carousel).

BRAND24

Saying Goodbye Dropbox zmiňuje, že si v zásadě musel vybrat, na co se zaměří. To je logické, protože příliš široké rozkročení a vytváření dalších aplikací může znamenat cestu do pekel. Z podobného důvodu je terčem kritiky Evernote – z původně skvěle fungující pomůcky, která dělala to, co měla dělat, tím nejlepším možným způsobem, se z Evernote stává stále nafouknutější monstrum. A stejně jako Dropbox, i Evernote zkouší různorodé „skoro“ nesouvisející aplikace.

Pokud jste uživateli Mailboxu, tak v Offboarding Mailbox najdete podrobnější informace – 26. února přestane aplikace fungovat, nebude se možné přihlásit, všechny služby přestanou existovat. Dropbox umožní uživatelům exportovat data a měli byste vědět, že bude nutné smazat aplikace z mobilních zařízení. Dropbox samotný data smaže 30 dnů po vypnutí služby. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).