Hlavní navigace

Echo24 odstartuje na webu zdarma, platit se bude jen za týdeník

20. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nový projekt Dalibora Balšínka začne vycházet na začátku března. Oproti původním plánům bude webová verze na startu financovaná jen reklamou, zpoplatněný bude pouze tabletový týdeník.

Do startu nového digitálního zpravodajsko-publicistického projektu Echo24, pod kterým je podepsaný bývalý šéfredaktor Lidových novin Dalibor Balšínek, zbývá několik týdnů – na internetu se má objevit začátkem března. Denní webové zpravodajství a komentáře zejména z politiky a byznysu doplní týdeník vydávaný primárně pro tablety (bude ale dostupný i přes webové rozhraní).

Obsah webového deníku bude oproti původním zprávám nakonec zdarma, potvrdil Lupě Balšínek: Část textů na webu bude pouze pro registrované uživatele, ale ti za přístup nebudou muset platit. První tři měsíce nebo spíš prvního půl roku nebude na webu nic zpoplatněného, řekl s tím, že o tom, jestli Echo24 nakonec nabídne i nějaký placený balíček webu a týdeníku, se teprve rozhodne. Předplatné by i tak mělo tvořit jen menší část příjmů projektu, většina by měla pocházet z reklamy.

Zpoplatněný tak bude zatím jen týdeník Echo – předplatné bude stát 79 Kč měsíčně, 199 Kč čtvrtletně nebo 699 Kč ročně. Čtenář, který se na webu Echo24 zadarmo zaregistruje, získá jednak přístup do diskusí, které budou neregistrovaným uživatelům uzavřeny, a jednak předplatné týdeníku na měsíc zdarma, doplnil Balšínek.

K webovému deníku a tabletovému týdeníku přibude v řádu několika měsíců ještě specializovaný ekonomický server zaměřený na investování a ekonomická data. Do skupiny webů mají časem přibýt také weby zaměřené na lifestylová témata jako jsou například auta nebo móda. Balšínek připouští, že týdeník Echo24 možná v budoucnosti zkusí vydávat i v tištěné verzi.

Tipy C

Echo24 chce do konce roku získat přibližně 100 tisíc uživatelů měsíčně a rozjezd projektu, jehož náklady se mají v prvním roce vejít do 20 milionů korun, podle dřívějších zpráv financuje bývalý šéf Patria Finance Jan Klenor.

Podrobnější rozhovor s Daliborem Balšínkem přineseme na Lupě začátkem příštího týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).