Hlavní navigace

Facebook Messenger testuje přepis hlasových vzkazů do textu

19. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Automatický přepis mluvené řeči do psaného textu Facebook zkouší zatím jen na hrstce vybraných uživatelů mobilních aplikací Messengeru.

Facebook Messenger už delší dobu ve svých mobilních aplikacích umožňuje namlouvání a posílání krátkých zvukových vzkazů. Omezené části uživatelů teď komunikační program nabídl i možnost nechat si zvuk automaticky převést do psaného textu.

„Pokud jste například na koncertě nebo na poradě, můžete si nyní vzkaz místo přehrání přečíst – tedy pokud jste součástí našeho malého testu,“ oznámil novinku na svém profilu viceprezident Facebooku pro messaging David Marcus.


Autor: Facebook

Test podle něj probíhá skutečně jen na malém množství uživatelů – a i když se nezmiňuje o tom, které jazyky přepis v Messengeru podporuje, zkušenost říká, že čeština mezi nimi zatím nebude. Pokud bude test úspěšný, plánuje Facebook rozšíření funkce mezi více uživatelů.

BRAND24

Přepis hlasových vzkazů není zas tak nová věc, stejnou funkci už delší dobu nabízí například také Google Voice. Rozpoznávání řeči každopádně začíná být pro Facebook zajímavé - na začátku ledna firma oznámila akvizici startupu Wit.ai, který poskytuje API umožňující různým aplikacím využívat rozpoznávání řeči a používat tak v nich hlasové ovládání.

Větším hitem posledních měsíců se ale zdá být překlad mluvené řeči do textu. Odstartoval to Microsoft, který svůj test překladu hovorů ve Skypu spustil už loni v listopadu. Minulý týden se přidal i Google, který podobnou funkci začlenil do Google TranslateDočkáme se něčeho podobného i od Facebooku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).