Hlavní navigace

Facebook týden: zaměřeno na bezpečnost

11. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Facebook začal konkurovat Yahoo Answers. Otázky zatím vyhledávače nezaindexují. Dlouho očekávaná aktualizace aplikace pro Android byla zveřejněna, přístup na chat ale stále chybí. Události posledních dní ukazují, že provozovatel FB začal přikládat důležitost tématu bezpečnosti. Po spuštění stránky s touto tématikou, umožnil i na mobilních telefonech jednoduše nastavit, které informace chcete sdílet.

Facebook na konci července spustil novou aplikaci, která umožňuje získávat na konkrétní otázky odpovědi od členů FB komunity. Samozřejmě se nejedná o nikterak nový koncept, pravděpodobně znáte „dotazové“ služby typu Yahoo Answers. Poskytují uživatelům prostor pro položení otázek z nejrůznějších o­borů.

Všechny tyto služby měly dlouhodobě problém s tím, jak přitáhnout a kde získat uživatele, kteří jsou schopni na položené dotazy odpovědět. Facebook je ale právě pro takový účel takřka ideální platforma. Zajímavostí je, že otázky a odpovědi na FB nejsou indexované ve vyhledávačích, protože je mohou zobrazit pouze přihlášení uživatelé.

FB otázky

V souvislosti s novou aplikací se opět objevil fenomén „velikonočního vejce“. Nejedná se samozřejmě o skutečné kraslice, ale o tzv. „easter eggs“, která jsou součástí mnoha softwarových aplikací. Jsou to někdy titulky se jmény autorů, jindy nečekané funkce. Facebook je v podstatě velká a komplikovaná aplikace. A tak se nemůžeme divit, že i on má svá velikonoční vejce. Jedno na vás vyskočí například po zadání otázky: „How is a babby formed?”

<fb:fan profile_id=„83767­868289“ stream=„0“ connections=„10“ logobar=„1“ width=„300“></f­b:fan>
Lupa.cz on Facebook

Aktualizace aplikace pro Android

SkoroLinux, který Google nazývá svým mobilním operačním systémem, po těžkých začátcích začíná dobývat srdce i obyčejných uživatelů mobilních telefonů. To sebou nese zvýšené nároky na podporu platformy i třeba u Facebooku. Světlo světa tak spatřila upřímně očekávaná aktualizace příslušné aplikace. Na rozdíl od té pro iPhone, u aplikace pro Android stále chybí přístup na chat. Mezi novinky patří stream nejnovějších fotografií vašich přátel nebo přidání ikony Události.

Facebook aplikace pro Android a iPhone

Vlevo Android, vpravo iPhone. Zdroj: Inside Facebook

Oficiální stránka o bezpečnosti

FB stránka o bezpečnosti 2

Můžete tomu věřit nebo ne, ale pětisetmilionová sociální síť má stále značné problémy s bezpečností – za většinu z nich si mimochodem mohou uživatelé sami. Zveřejňováním, neuváženým zpřístupněním svých osobních informací, či ještě neuváženějším navazováním virtuálních známostí.

Facebook aplikace pro mobily

Facebook se proti tomu snaží bojovat – postupným zjednodušováním bezpečnostních opatření nebo novou stránkou, která se věnuje právě oblasti bezpečnosti. Uživatelé se na ní například dozvědí, jak postupovat v případě nahlašování „závadných stránek“.

Minulý týden udělal FB krok k větší ochraně soukromí i pro uživatele, kteří se nejčastěji připojují prostřednictvím mobilních zařízení. Možnost přístupu ke konfiguracím oprávnění i při použití mobilních klientů je v procesu „za bezpečnější“ Facebook dalším důležitým krokem.

Tipy C

Zynga na nákupech

Unoh logo

Nedlouho poté, co Zynga oznámila své partnerství se společností Softbank, kupuje nyní japonskou vývojářskou firmu Unoh, která se specializuje především na hry do mobilních telefonů. Odhlédněme od toho, že k události došlo v Japonsku a že evropského uživatele Facebooku, potažmo hráče, celá transakce prvoplánově nemusí zajímat.

To že k ní došlo, však dokazuje, že trh „sociálních her“ vstupuje do fáze konsolidace, a že zmíněná Zynga i přes některé starší negativní předpovědi, stále patří a zřejmě i v budoucnu bude patřit mezi největší hráče. Nyní se již s chutí můžete dát do utrácení…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).