Hlavní navigace

Facebook brzy převezme Waze, mobilní naváděcí aplikaci pro motoristy

9. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hodnota obchodu by mohla dosáhnout i miliardy dolarů. Převzetí zapadá do snahy Facebooku budovat si přední postavení v mobilních službách.

Facebook brzy uzavře jednání o převzetí izraelské firmy a služby Waze. Tvrdí to alespoň Assaf Gilad v Calcalistu (podle TNW). O prodeji se prý jedná už půl roku, ale lidé z Facebooku se byli ve Waze podívat už v srpnu 2012. Už tehdy dojednali přinejmenším spolupráci, která se projevuje i tím, že Waze má přední místo ve Facebook Home.

Waze je mobilní mapová aplikace pro motoristy, s naváděním a s informacemi o stavu dopravy, založená na sběru dat — s využitím GPS — od dnes již asi 45 milionů uživatelů ve 110 zemích. Kolem 12 milionů uživatelů má v USA. Některým českým uživatelům je také známa, ale u nás patrně není výrazněji rozšířena.

BRAND24

Proběhly dohady i o tom, že Waze by mohl chtít koupit Apple, ale nepotvrdily se. Waze však zmínil Tim Cook jako jednu z možných náhrad za nedobře přijaté mapy v iOS 6. To službě značně pomohlo. Kromě toho šéf Waze, Noam Bardin, nedávno prozradil, že původně se nových map od Applu obávali, a pak je překvapilo, že byly horší, než čekali.

Calcalist odhaduje, že obchod by mohl dosáhnout hodnoty 800 milionů až miliardy dolarů. Facebook je posílen nedávnými dobrými čtvrtletními výsledky hospodaření, v dříve nejisté mobilní oblasti se mu příjmově daří, a tak nakupuje, kde může.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).