Hlavní navigace

Fotoblog snadno, rychle a zdarma

3. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Fotoblogy jsou stále větším fenoménem a těší se nemalé oblibě fotografů amatérských i profesionálních. Jak ale takový fotoblog zřídit a užívat? V následujícím článku se zaměříme na servery, které nabízejí zdarma hosting fotoblogů a představíme si jimi nabízené služby.

V českém prostředí je někdy pojem fotoblog poněkud nepřesně chápán. Anglická Wikipedie rozlišuje celkem tři významy tohoto slova, ale je zřejmé, že vymezení tohoto pojmu je poměrně jednoduché. Jedná se o periodickou tvorbu, v jejímž středu stojí fotografie, která je maximálně doplněna komentářem či sadou klíčových slov (tagů). U nás se často jako fotoblog označuje třeba i cestovatelský deník, kde fotografie hrají roli dokreslení děje k textu, nikoli opačnou. V tomto slovním pojetí také budeme vnímat fotoblog v následujícím článku.

Na otázku, k čemu může být takový fotoblog vlastně dobrý a jaké jsou jeho výhody oproti běžnému blogu, do kterého čas od času vložíme obrázek, existuje celá řada odpovědí. Předně kolem větších serverů je poměrně silná komunita, která vás svými komentáři a vlastní tvorbou formuje a posouvá dál. Často jste omezeni na jednu vloženou fotografii za den, takže musíte pravidelně fotografovat, vybírat a upravovat, aby cenný jeden vložený snímek opravdu stál za to. Nechybí ani efekt výchovný – často se člověku fotit nechce, ale protože již nemá co na fotoblog dát, jde a fotí. V neposlední řadě je zde také rozměr estetický – některé služby jsou opravdu vzhledově velice dobře udělané a představují možná nejestetičtější formu, jak se podělit o své snímky s ostatními.

V následujícím přehledu si představíme čtyři zahraniční služby, které nabízejí zdarma hosting fotoblogů. A oproti celé řadě služeb klasických blogů jste v množství nahraných snímků celkem obvykle neomezeni. Jen smíte uveřejnit například jeden snímek za den.

Photoposts

Photoposts je jednou z nejznámějších fotoblogovacích služeb. Během registrace si zvolíte také vzhled blogu či kategorie, do kterých chcete přispívat, a můžete se pustit do blogování. Redakční prostředí je velice jednoduché – zvolíte soubor, tagy, název a vepíšete komentář. Počet nahraných snímků za jeden den není na první pohled nijak omezen, ale velice rychle narazíte na hlášku: „Exceeded maximum filesize for webserver to handle.“

Výhodou této služby je poměrně komplexní přístup k vyhledávání snímků, které jsou na server nahrány, což je dobrý předpoklad pro vznik silné komunity. Celkový dojem ze služby je ale poněkud rozpačitý – během registrace server několikrát nahlásil chybu, hláška s omezenou velikostí je znatelným omezením, zvláště když zjistíte, že pokud nějaký soubor smažete, tak v nejbližší době na server nic nenahrajete.

Naopak mezi klady patří propracovaný systém kategorií, jednoduché redakční prostředí a pěkné motivy vzhledu. Otázkou je, zdali jsou tato pozitiva dostatečná pro to, aby stálo za to službu používat.

Photoblog

Služba Photoblog se vydává směrem k jednoduchosti a rychlosti. Výhodou je, že se jedná o projekt lokalizovaný mimo jiné i do českého jazyka. Po jednoduché registraci máte vstup do redakčního prostředí, které působí jednoduchým a přehledným dojmem. Každý den můžete uveřejnit jeden spot s maximálně pěti snímky. Spotu lze přiřadit popisky a text, který může být formátovaný. Nastavit si také můžete, zda chcete dovolit komentáře nebo datum publikování obrázku.

Nevýhodou je všudypřítomná reklama a nepříliš estetické okolí. Naopak velice pozitivně hodnotím snadnost registrace a užívání, lokalizaci (i když překlad je někdy poněkud netradiční), propojení se sociálními sítěmi a poměrně aktivní komunitu.

Aminus3

Dle mého soudu nejlepší službou našeho přehledu je Aminus3. Lze jí vytknout snad jen poněkud zmatený vstup do administrace fotoblogu. Každý den je možné nahrávat jen jeden snímek, ale je možné si je „přednahrát“ dopředu, takže ani během dovolené nebudou vaši návštěvníci ochuzeni o nové snímky. Zcela bezproblémové je napojení na sociální sítě.

Vkládání snímků je jednoduchou a pohodlnou záležitostí. Mimo obvyklé možnosti nabízí Aminus3 i možnosti úpravy snímku, vložení vodoznaku a další nadstandardní možnosti. Dle mého názoru také nabízí nejhezčí vzhled šablon, což je u podobných služeb jistě nezanedbatelné plus. Nechybí ani možnost si ze svých nejlepších snímků vytvořit portfolium.

Celkový dojem ze služby je tak jednoznačně pozitivní. Důraz je kladen na fotografii, což je u fotoblogu jen dobře, a až na zmiňovaný zmatený přístup do administrace je služba velice dobře udělaná.

EyeFetch

Asi nejkontroverznější službou výběru je EyeFetch. Registrace je bezproblémová a poměrně rychlá. Služba je hodně sociálně orientovaná, takže nechybí možnosti poměrně podrobného rozepsání profilu. Nechybí správa přátel a možnosti se celkově začlenit do komunity fotografů.

Můžete si vytvořit vícero blogů, nahrávat až 4 snímky za den a ke každému snímku přidávat popisky, tagy atp. Pro našince vidím jistou nevýhodu v tom, že aplikace některé české znaky po uložení vypustí, i když je dovolila napsat. EyeFetch je komplexně pojatá sociální síť pro fotografy (zvláště pak začínající) a nabízí tak mnoho služeb navíc – fórum, návody, doporučení…

Pakliže hledáte fotokomunitu a fotoblog je jen jakousi službou navíc, pak se jistě jedná o volbu, kterou je možné zvažovat. Pouze na fotoblog se příliš nehodí, neboť nenabízí mnoho možností nastavení vzhledu blogu. Navíc je nutné se probrat poměrně složitým a rozsáhlým nastavením všech parametrů a služeb.

České služby, vyhledávače

Také u nás existují servery, které umožňují založení fotoblogu. Ponecháme-li stranou blogy na iDnes s fotografiemi, které se pak označují jako fotoblogy, pak asi jednou z možných voleb bude Fotíme. Ten pro vstup vyžaduje zaslání 3–5 fotografií a podle recenzního řízení se rozhodne, zda vás na server jako autora pustí, či nikoli. Komukoli je ale k dispozici Wordpress se 7 GB místa na tvorbu fotoblogu. Pokud upřednostňujte toto rozhraní, může vám být server užitečný.

Pakliže stojíte o zpětnou vazbu a celkový dialog s českou e-kulturou, pak můžete své snímky umístit například na server Totem. Nezískáte k dispozici klasický fotoblog, ale místo, kde můžete své umělecké snímky zveřejnit a podrobit diskusi a kritice, což jistě není k zahození.

BRAND24

Pokud chcete mezi fotoblogy vyhledávat, pak je možné užít i speciální vyhledávače. Pomineme-li ty, které si jednotlivé servery drží pro své fotoblogy, je možné doporučit především dva zahraniční projekty. Photoblogs nabízí ruční přidávání blogů (aktuálně je jich asi 40 tisíc) a vyhledávání v klíčových slovech. Ať již skrze cloud nebo klasické vyhledávací pole. Druhou možností je Photo Blog Directory, který nabízí pečlivě roztříděné kategorie blogů, které prošly recenzním řízením. U každého je k dispozici i náhled a krátký popisek. Nechybí ani fulltextové vyhledávání.

Fotografické léto

Vyrážíte na cesty? Budete fotit? Nafotili jste? Možná vám přijde vhod naše letní sbírka informací kolem focení, kterou budeme průběžně rozšiřovat…

Závěrem

Založit si fotoblog není nic obtížného. Záleží na vás, zdali dáte přednost technologii na vlastním serveru, klasickému blogu s akcentem na fotografii nebo sáhnete po některém ze specializovaných hostingů představených v tomto článku. Osobně mohu doporučit především Aminus3, případně EyeFetch, pokud stojíte o zapojení do fotografické komunity.

Uvažujete o založení fotoblogu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).