Hlavní navigace

Google Cloud Print: Jak tisknout třeba i na druhém konci světa snadno a rychle

12. 10. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Chcete tisknout během cest na tiskárně doma nebo v práci bez VPN či podobných složitostí? Ukážeme vám, jak na to se službou Google Cloud Print, pro kterou není nutná ani žádná hi-tech tiskárna. Tisknout můžete z mobilu, tabletu i počítače.

Většina výrobců klasických počítačových tiskáren i multifunkčních tiskových zařízení dnes pro nejnovější modely nabízí vlastní řešení vzdáleného tisku přes Internet. Google Cloud Print je však univerzální služba, která vzdálený tisk umožní na jakékoliv fungující tiskárně nehledě na její značku, typ či stáří. Podporuje jak klasické tiskárny připojené ke konkrétnímu počítači např. přes USB 2.0, tak tiskárny připojené k místní počítačové síti (ať už kabelem nebo bezdrátově).

Původně Google službu cloudového tisku využíval pro interní potřeby, ale časem Google Cloud Print zpřístupnil široké veřejnosti (prozatím jako betaverzi) a navázal spolupráci i s některými výrobci tiskáren. Na trhu již jsou tiskárny, které aktivně Google Cloud Print podporují. Ve svém produktovém portfoliu je podle Googlu momentálně mají Canon, Epson, Hewlett-Packard, Kodak a Samsung. 

Tyto tiskárny dokáží fungovat zcela samostatně nezávisle na počítači a mají přímý přístup do lokální sítě a jejím prostřednictvím případně rovnou i k Internetu. Je tedy možné na nich dálkově tisknout, aniž by musel doma či v kanceláři běžet konkrétní počítač.

Google Cloud Print lze ovšem využít v kombinaci s libovolnou tiskárnou, kterou se povede zprovoznit na počítači s Windows XP nebo novějšími, případně s OS X ve verzi 10.6 nebo vyšší. Nápověda uvádí, že Google Cloud Print nepodporuje Linux, ale to jsme vzhledem k jeho minimálnímu zastoupení na osobních počítačích neověřovali. Pokud se však podělíte o osobní zkušenost v diskusi pod článkem, budeme rádi.

Google Cloud Print umožňuje tisknout z libovolného místa na jakoukoliv vzdálenost prostřednictvím Internetu. Není nutné žádné nastavování VPN pro přístup do domácí či firemní sítě, kde se tiskárna nachází. Vše je realizováno jen přes Google Account. Tištěný materiál putuje přes chráněný protokol HTTPS na servery Googlu, kde se zařadí do tiskové fronty a po vytištění smaže.

Ze serverů Googlu směřuje tištěný materiál přímo do tiskárny s podporou služby Google Cloud Print anebo vhodně nakonfigurovaného počítače s připojenou libovolnou tiskárnou. Pro úspěšný tisk není nutné, aby v době zadání povelu k tisku cílová tiskárna byla k dispozici. Pokud se Google Cloud Print nemůže s danou tiskárnou spojit (např. je vypnutá), tak tištěný materiál ponechá ve frontě, dokud nebude tiskárna opět k dispozici (znovu zapnuta).

Jak připojit tiskárnu, která službu nepodporuje

Pro využití klasické tiskárny bez vlastního přístupu k lokální síti a potažmo k Internetu, která je připojena ke konkrétnímu počítači např. přes USB 2.0, je nutné nainstalovat webový prohlížeč Google Chrome. Ten totiž funguje jako softwarový konektor propojující se službou Google Cloud Print tiskárnu bez nativní podpory cloudového tisku.

Je tu možnost využít program Cloud Print for Windows podporující Windows XP a vyšší včetně nových Windows 8. Jeho licence pro jeden počítač ovšem vyjde na 19,95 USD, kdežto Google Chrome je k dispozici zdarma. Naštěstí pro zdárný tisk není nutné Google Chrome nastavit jako výchozí prohlížeč, takže v počítači skutečně může plnit jen funkci zmíněného konektoru.

Ne že by totéž nezvládla nějaká jednoduchá utilita, ale Google tlačí svůj prohlížeč k uživatelům všemi možnými (někdy i diskutabilními) prostředky, takže není divu, že po pouhých čtyřech letech je jedničkou na trhu. Google ale kritiku odmítá. Vlastní prohlížeč chápe jako univerzální platformu pro využívání svých internetových služeb, kde prý může v maximální možné míře zajistit uživatelům kompatibilitu a optimalizaci. Budiž. 

Pro navázání spolupráce mezi službou Google Cloud Print a tiskárnou připojenou k počítači je nutné v prohlížeči otevřít stránku s nastavením a nechat si zobrazit rozšířené možnosti nastavení. Až téměř úplně dole na stránce s rozšířenými možnostmi nastavení je sekce pro konfiguraci služby Google Cloud Print. Po kliknutí na tlačítko Přidat tiskárny dojde k přesměrování na web služby, kde je k přihlášení nutný Google Account.

Prostřednictvím prohlížeče Google Chrome lze se službou Google Cloud Print připojit libovolnou tiskárnu.

Lze použít jak klasický účet pro koncového uživatele, tak účet Google Apps, pokud administrátor domény povolil využití služby Google Cloud Print. Po zdárném přihlášení se objeví stránka Printer confirmation, kde je nutné kliknutím na tlačítko Add printer(s) potvrdit přidání všech dostupných tiskáren. 

Jestliže je k počítači připojeno více tiskáren a použita má být jen některá z nich, je potřeba pokračovat dále kliknutím na odkaz Manage your printers. Objeví se přehled tiskáren. Tu, která nemá být dostupná pro cloudový tisk, stačí kliknutím označit a poté smazat tlačítkem Delete nad seznamem tiskáren.

Google Chrome automaticky přidává veškeré tiskárny včetně těch virtuálních například pro převod dokumentů do formátů PDF a XPS, což může v přehledu tiskáren způsobit menší zmatek. Na druhou stranu lze takto ale připojit i virtuální fax služby Fax.cz, takže přes Google Cloud Print je možné jak tisknout, tak faxovat prostřednictvím této služby pro faxování přes Internet a doručování příchozích faxů e-mailem.

Díky webovému prohlížeči Google Chrome není problém připojit ke službě Google Cloud Print i postarší tiskárnu Canon Pixma iP4000 bez jakýchkoliv online funkcí.

Jak připojit tiskárnu, která službu podporuje

Tiskárny kompatibilní se službou Google Cloud Print nevyžadují instalaci prohlížeče Google Chrome. Případnou kompatibilitou se výrobce jistě rád pochlubí minimálně na svém webu, pokud už ne přímo v manuálu k dané tiskárně. Majitelům kompatibilních tiskáren stačí z libovolného prohlížeče navštívit webovou adresu https://www.google­.com/cloudprint. I v tomto případě je však nutný Google Account. 

Po zdárném přihlášení se objeví rozcestník pro přidání klasické tiskárny nebo tiskárny s podporou služby Google Cloud Print. Upozorňujeme, že zde poskytovaný český návod pro připojení klasické tiskárny je neaktuální, takže doporučujeme postupovat podle našeho návodu v předchozí části článku.

Webové rozhraní služby Google Cloud Print pomůže s připojením libovolné tiskárny, ale český návod na připojení tiskárny bez podpory služby je již neaktuální.

Jestliže už je pro daný Google Account k dispozici nějaká tiskárna, objeví se místo rozcestníku (jako na obrázku výše) jen přehled dostupných tiskáren. V tomto případě lze přidat novou tiskárnu také přes odkazy v levém sloupečku. Nás zajímá konkrétně odkaz Add a Cloud-Ready Printer, který vede na přehled kompatibilních tiskáren.

V tomto přehledu lze v levém sloupečku kliknout na značku tiskárny a následně si v pravém sloupečku ověřit, jestli skutečně daný model Google Cloud Print podporuje. Pokud ano, stačí už jen v prostřední části stránky pod obrázkem tiskárny kliknout na odkaz, který vede na web výrobce tiskárny s návodem, jak ji propojit se službou Google Cloud Print.

Stránka s přehledem kompatibilních tiskáren neuvádí zdaleka všechny modely, které službu podporují.

Pozor! Ne všechny kompatibilní tiskárny jsou na stránkách služby Google Cloud Print uvedeny. Zejména u modernějších kancelářských tiskáren v úvodu zmíněných značek s podporou přímého přístupu do sítě doporučujeme navštívit stránky technické podpory výrobce a porozhlédnout se tam, jestli je či není možné tiskárnu připojit ke službě Google Cloud Print nezávisle na počítači.

Může stačit třeba jen aktualizace firmwaru nebo změna nastavení. Nám se takto povedlo úspěšně připojit i tiskárnu Epson WF-7515 Series, která na webu Googlu mezi podporovanými uvedena není. O úspěšném připojení tiskárny ke službě Google Cloud Print a konkrétnímu uživatelského účtu bylo odesláno vyrozumění přímo do tiskárny, která vytiskla pro ověření funkčnosti potvrzení o zdárném nastavení.

Zpráva vytištěná přes Internet potvrzuje úspěšné připojení ke službě Google Cloud Print u tiskáren, které ji přímo podporují.

Jak tisknout přes Google Cloud Print na PC

Google nenabízí vlastní řešení pro tisk libovolného souboru přes Google Cloud Print. K dispozici je však utilita Paperless Printer, kterou sám Google doporučuje. Tato utilita ve Windows XP nebo novějších vytvoří virtuální tiskárnu pro tisk přes Google Cloud Print. Program sice původně sloužil k exportu souborů do PDF formátu, ale nyní jej lze použít i pro tisk přes Google Cloud Print. Stačí se přihlásit přes Google Account a zvolit si tiskárnu, případně si některou přednastavit jako výchozí. 

Utilita Paperless Printer je pro domácí využití k dispozici v bezplatné edici Home. Jinak je nabízena edice Standard s cenou 19 USD za licenci pro jednoho uživatele. Z informací na webu programu lze nabýt mylný dojem, že tyto dvě edice podporují při tisku z textového editoru Word nebo tabulkového kalkulátoru Excel vytištění jen jedné stránky, ale toto omezení neplatí pro Google Cloud Print.

Z editoru Word 2010 lze tisknout přes Google Cloud Print díky virtuální tiskárně programu Pareless Printer.

Paperless Printer lze použít i pro tisk webových stránek. Uživatelé browseru Google Chrome však zmíněnou utilitu k tomuto účelu nepotřebují, protože podpora služby Google Cloud Print je přímo součástí prohlížeče a nedávno byla výrazně vylepšena. Webové stránky zobrazené v tomto browseru tak lze přes Google Cloud Print vytisknout bez jakéhokoliv dalšího softwaru. 

Stačí stisknout klávesovou zkratku Ctrl+P, v tiskovém dialogu namísto výchozí tiskárny vybrat některou z tiskáren připojených ke službě Google Cloud Print a dál již standardně zahájit tisk. Nutné je ovšem být v prohlížeči přihlášen přes stejný Google Account, pro který je zpřístupněna v rámci služby Google Cloud Print požadovaná tiskárna. 

Tisk webové stránky z prohlížeče Google Chrome přes službu Google Cloud Print nevyžaduje žádné další nástroje.

Jak tisknout z chytrých mobilních zařízení

Google Chrome pro Android a iOS překvapivě Google Cloud Print nepodporuje. Uživatelé prohlížeče Google Chrome tak tisk přes Google Cloud Print bez dalších nástrojů budou moci na tabletech využít jen u nových x86/x64 tabletů se systémem Windows 8 s touch-friendly prostředím Metro (či jaký název si nakonec Microsoft pro své nové prostředí po sporu o značku vybere). 

Je překvapivé, že Google zatím svou velmi zajímavou službu pro cloudový tisk nenasazuje na mobilní platformy. U jeho vlastní platformy Android je překvapení dvojnásobné. Když už samotný systém nepodporuje Google Cloud Print centrálně s API pro aplikace, bylo by vhodné, kdyby službu podporovaly alespoň aplikace jako je Google Drive anebo Gmail. 

Prozatím universálním řešením pro tisk ze zařízení se systémem Android je bezplatná aplikace PrinterShare Mobile Print podporující Android od verze 1.5 výše. Umí vytisknout dokumenty a fotografie z paměti zařízení, kontakty z adresáře, události z kalendáře, textové zprávy, e-maily, výpis hovorů či webové stránky nejen přímo přes Bluetooth, WiFi nebo USB, ale právě i přes Google Cloud Print.

Aplikace PrinterShare Mobile Print pro Android umožňuje tisknout také přes Google Cloud Print.

Čistě pro účely tisku přes Google Cloud Print je pak určena aplikace Easy Print podporující rovněž Android 1.5 a vyšší. Tato aplikace je zajímavá podporou více uživatelských účtů. Lze tak například používat osobní Google Account pro tisk na domácí tiskárně i firemní účet z Google Apps pro tisk na tiskárně na pracovišti. Podporována je správa tiskáren a tiskových úloh přímo z této bezplatné mobilní aplikace. 

Z aplikací pro chytrou elektroniku od Applu podporuje Google Cloud Print například PrintCentral Pro. Verze navržená pro iPhone a iPod Touch s iOS 3.0 nebo vyšší vyjde na 5,99 USD. Verze pro populární tablet iPad pak stojí 9,99 USD a vyžaduje iOS 3.1 nebo vyšší. Na iPhone, iPod Touch a iPad aplikace PrintCentral Pro přináší nejen možnost tisku přes Google Cloud Print, ale také prostřednictvím různých WiFi tiskáren, aniž by nutně musely podporovat AirPrint. 

BRAND24

Cloudový tisk z cloudového úložiště

Google Cloud Print je možné využít také pro tisk z cloudových úložišť Google Drive, Dropbox nebo Box.com (dříve Box.net). Tyto služby jej sice přímo nepodporují, což platí i pro Google Drive, ale je možné s nimi propojit službu Wappwolf.com. Pak si stačí v některém ze zmíněných cloudových úložišť vytvořit speciální složku, která bude fungovat de facto jako tiskárna. 

Wappwolf.com totiž dovede všechny sem přesunuté dokumenty automaticky vytisknout na tiskárně připojené ke službě Google Cloud Print. Je to jen jedna z funkcí Wappwolf.com, ale zároveň také prozatím jediné řešení, jak přímo z webového rozhraní či mobilní aplikace zmíněných úložišť tisknout dokumenty přes Google Cloud Print. Zejména u služby Google Drive je to zarážející.

Zaujala vás služba Google Cloud Print?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).