Hlavní navigace

Google Reader končí k prvnímu červenci a není to jediná zavíraná služba

14. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Končí další ze služeb Google, která sice nebude chybět velkému množství lidí, ale těm, co ji budou postrádat, bude chybět citelně.

V další čistce „neperspektivních“ služeb (viz A second spring of cleaning) Google oznámil konec dalších služeb. Některé z nich jsou poměrně neznámé, ale konec Google Reader je nepříjemná změna. Služba spuštěná v roce 2005 podle Google sice „má věrné uživatele, ale jeho používání klesá“. 

Google Reader nepochybně nemůže patřit k široce používané službě, ale pro ty, kdo ho používají, je velmi cennou pomůckou. A nebude zdaleka jednoduché najít odpovídající náhradu. Reader byl výhodný tím, že z RSS zdrojů natahoval kompletní články a vytvářel z nich prohledávatelný archiv. Byl také ideálním pomocníkem pro označování článků pro pozdější zpracovaní – zejména při použití s mobilním telefonem.

Konec Readeru se ale dal očekávat, Google v této službě zrušil některé funkce už při jedné z minulých čistek (přestalo například fungovat velmi užitečné poskytnutí veřejné adresy kolekce „označených“ článků). A pokud Reader používáte, tak je více než zřejmé, že pro Google tato služba němá žádný zjevný finanční přínos – chybí obchodní model. Pokud tedy Google Reader používáte, do 1. července si najděte náhradu. Pomoci vám v tom může například 12 Google Reader Alternatives na Marketingland.com.

Co dalšího Google ruší

Apps Script nahradí GUI Builder a UIapp widgets k 16. září 2013, nezapomeňte ani na konec CalDEV API (viz Google končí s podporou protokolu Exchange ActiveSync, RIP Google Sync) ke stejnému datu. Rozlučte se i s Google Building Maker, který umožňoval vytvářet modely 3D budov pro Google Earth a Mapy, ten skončí k 1. červenci.

BRAND24

Pokud používáte Google Cloud Connect, ten končí také, již k 30. dubnu. Náhradou mu je plná podpora Google Drive ve vašem počítači (sloužil k ukládání souborů z Microsoft Office do Google Drive). Původní Google Voice App for Blackberry přestane existovat už příští týden, Google doporučuje náhradu v podobě HTML 5 aplikace.

Poslední dvě končící služby jsou Search API for Shopping (k 16. září 2013) a Snapseed Desktop for Macintosh and Windows (viz Google+ si koupil foto editor. Nik Software (a Snapseed) nově patří Google), kde se změna nedotkne aplikaci pro iOS/Android. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).