Hlavní navigace

Google spustil formulář na zapomnění. K ověření totožnosti bude chtít občanku

30. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Vyhledávač se podvolil rozhodnutí soudu a zpřístupnil formulář, ve kterém můžete zažádat o smazání odkazů na články nebo informace, jež už objektivně nejsou pravdivé.

Právo na zapomnění vyhlásili evropští soudci v polovině května. Google počkal až skončí eurovolby a spustil novou stránku se „zapomínacím“ formulářem. A to i přesto, že Eric Schmidt tvrdí, že jde o špatné rozhodnutí,  a Larry Page se bojí, že regulace internetu může zabránit dalším inovacím

„Vyhodnotíme každou jednotlivou žádost a pokusíme se vyvážit právo jednotlivce na ochranu osobních údajů s veřejným právem na získávání a šíření informací. Při vyhodnocování žádosti budeme přihlížet k tomu, zda o vás výsledky vyhledávání obsahují informace, které již nejsou aktuální. Ověříme také, zda je dostupnost těchto informací ve veřejném zájmu – například pokud souvisejí s finančními podvody, pracovním pochybením, odsouzením za trestný čin nebo veřejným působením v roli státního úředníka,“ tvrdí Google na stránkách s formulářem

Pro ověření chce firma po zájemcích naskenovaný oficiální doklad. „Přiložte prosím čistou, čitelnou kopii platného řidičského oprávnění, občanského průkazu nebo jiného identifikačního dokladu s fotografií,“ stojí u jedné z povinných položek formuláře. Google slibuje, že data bude využívat jen pro ověření v tomto případě. 

BRAND24

Kolik pro novou službu Google nabere lidí, zatím není jasné. Každopádně podle agentury Reuters bude muset zřejmě vybudovat „armádu expertů na odstraňování“, kteří budou působit ve všech 28 zemích Evropské unie – včetně těch, kde Google nemá své lokální pobočky.

K Soudnímu dvoru EU svou kauzu dohnal španělský občan, který žádal o smazání odkazů na novinové články, které psaly o jeho dluzích z roku 1998. Argumentoval tím, že odkazy jsou irelevantní, protože už dluhy splatil. Po rozsudku se ale rozjela první vlna žádostíPodle BBC byla polovina žádostí v Británii od odsouzených zločinců. A to včetně muže, který pohlavně zneužíval děti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).