Hlavní navigace

Google spustil poznámkovou aplikaci Keep s přepisem řeči do textu

21. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Google Keep nabízí správu textových, zvukových i obrazových poznámek, které synchronizuje prostřednictvím úložiště Google Drive. Má se Evernote bát?

Spekulace ze začátku týdne se potvrdily dřív, než kdokoli čekal. Google oficiálně spustil novou službu – poznámkovou aplikaci Google Keep. Používat ji můžete buď z webového rozhraní Google Drive, nebo jako mobilní aplikaci pro OS Android.

Keep se soustředí na rychlé zachycování myšlenek, které vás napadnou někde na cestách, a vyznačuje se velmi jednoduchým a – jak je u Googlu zvykem – velmi funkčním rozhraním. 


Autor: Google

Google Keep

Uživatel má v mobilní aplikaci čtyři hlavní možnosti: napsat novou textovou poznámku, vytvořit nový seznam se zaškrtávacími políčky (checklist), namluvit poznámku na mikrofon (s tím, že ji Keep automaticky převede do textové podoby) nebo vložit do poznámky obrázek vyfocený mobilním fotoaparátem.

Přepíšu, co namluvíš

Vytvořené poznámky pak může označovat barvami a různě organizovat – měnit jejich pořadí, mazat je či je ukládat do archivu. Pokud Keepu v telefonu povolíte synchronizaci, najdete své poznámky také ve webovém rozhraní na adrese http://drive.google.com/keep/. V Google Drive Na této adrese je také můžete editovat nebo přidávat nové poznámky.

BRAND24

Oproti sofistikovanějším nástrojům jako je Evernote nebo OneNote od Microsoftu nabízí Google Keep samozřejmě mnohem méně funkcí. Pro rychlé zaznamenávání nápadů na cestách je to ale zajímavá alternativa s jasným zaměřením a velmi povedeným rozhraním.

Nejvíc zřejmě zaujme automatický přepis zvukových poznámek, který při jednoduchých promluvách funguje docela přesně (ale přepis z češtiny má samozřejmě své limity). Vytváření zvukových poznámek (a na Androidu také jejich přepis do textu) nabízí i Evernote.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).