Hlavní navigace

Googlu končí smlouva na výchozí hledání v Safari, nahradí ho Bing či Yahoo?

26. 11. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Po nedávném ústupu z pozice výchozího vyhledávače v americkém Firefoxu teď Google čeká souboj o zachování stejného postavení v prohlížeči od Applu.

Ztratí Google pozice v dalším rozšířeném prohlížeči? Tahle otázka se objevuje každých přibližně pět let, když se blíží konec smlouvy, kterou má Google s výrobci jednotlivých prohlížečů uzavřenu.

Příští rok je na řadě Apple se svým Safari a magazín The Information přišel s informacemi o tom, že kolem Applu už krouží nejméně dva zájemci, kteří by Google rádi nahradili: Microsoft s Bingem a Yahoo, které stále více touží po znovuzrození vlastního hledání (momentálně totiž využívá technologie Microsoftu).

Jednání samozřejmě nejsou zdaleka uzavřena, ale vzhledem k tomu, že Apple Google v posledních letech začal více vnímat jako svého konkurenta, šance nových hráčů nejsou malé. 

BRAND24

Připomeňme, že v roce 2012 se Apple v iOS 6 zbavil předinstalovaných aplikací Youtube a také Google Maps, které nahradil svým vlastním nedodělkem (za který se později Tim Cook musel omlouvat). A hledání Google nezvolil ani o rok později pro svou virtuální asistentku Siri, která ve výchozím stavu hledá prostřednictvím Bingu.

Minulý týden přitom Google utrpěl citelnou ránu, když jej v USA z pozice svého výchozího vyhledávače vyhodil Firefox, který uzavřel novou smlouvu s Yahoo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).