Hlavní navigace

Graf: Největší díl Facebooku nepatří Zuckerbergovi, ale zaměstnancům

16. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Server Gawker získal od „vysoce postaveného zdroje“ z Facebooku údaje o hospodářských výsledcích firmy za první tři čtvrtletí letošního roku.

Podle autora článku se letos Facebook „koupe v penězích“ a jeho čistý zisk na konci roku dosáhne jedné miliardy dolarů – od loňska se tedy zdvojnásobí.

Zároveň má naditou peněženku – 3,5 miliardy dolarů na běžných účtech na provoz a investice je částka srovnatelná s tradičními internetovými obry jako je eBay nebo Yahoo.

Server Business Insider ze stejného zdroje sestavil zajímavý graf znázorňující aktuální strukturu vlastníků Facebooku. Najdeme mezi nimi velké investiční fondy, Microsoft i jednotlivce známé většině lidí z loňského filmu The Social Network.

BRAND24


Business Insider podíly rovnou přepočítává na peníze, které by jejich majitelé mohli dostat, kdyby Facebook příští rok na jaře skutečně vstoupil na burzu (spekulace o tom v posledních týdnech sílí) a kdyby skutečně dosáhl hodnoty celé společnosti 100 miliard dolarů (krátkodobě to vyloučené není, dlouhodobě se přikláním ke střízlivějším odhadům v rozmezí 60 – 80 miliard).

Právě roztříštěná vlastnická struktura je dle BI hlavním důvodem, proč se firma rozhoupává k prvotnímu úpisu akcií. Kdyby v ní měl zakladatel Mark Zuckerberg větší podíl, ponechal by si firmu téměř jistě výhradně ve svých rukou, pokud možno navždy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).