Hlavní navigace

Instagram zrušil chronologii příspěvků. Výsledkem je katastrofa

23. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Instagram
Příprava na zpoplatnění Instagramu dorazila minulý týden i do Česka. Tok příspěvků přestal být chronologický.

Není snad ani náhoda, že Instagram spustil nový vzhled a ikonku a zároveň s tím zrušil doposud striktně chronologické a nefiltrované zobrazování příspěvků. Doposud platící pravidlo, že všechno, co odebíráte, také uvidíte, už neplatí. Výsledek je katastrofální. Až natolik katastrofální, že osobně vážně přemýšlím nad tím, že přestanu Instagram používat.

Jak vypadá nový newsfeed na Instagramu? Neznámý algoritmus určuje, co uvidíte, takže některé příspěvky neuvidíte vůbec, zato ale uvidíte příspěvky, které byste předtím nikdy neviděli. Hlavně ty, které jsou hodiny (i desítky hodin) staré, takže byste se k nim nedostali (Instagram nezobrazí více než pár set příspěvků do minulosti, tohle platilo už dříve).

Zobrazování příspěvků ignoruje chronologii, takže je zcela běžné, že vidíte věci ve zcela opačném pořadí. Ještě horší je, že chronologie příspěvků, které dříve dávaly smysl, dnes neuvidíte. Může se změnit pořadí, ale daleko spíše některé z fotografií vůbec neuvidíte. Instagram vám je neukáže.

Výsledek nového algoritmického toku zpráv je ten, že jsem sice uviděl řadu účtů, které jsem prakticky nikdy předtím neviděl, ale zároveň jsem hned zjistil, že je vlastně ani vidět nechci. 

Z podivných důvodů Instagram vybírá nikoliv zajímavé fotografie, něco, o co byl zájem, ale daleko spíš věci, o které zájem není (a velmi pravděpodobně ani nikdy nebude). Záplava nekvalitních fotografií, časově proházených posloupností fotek, které někdo fotil a fotil. A mezi tím, čas od času, fotografie, které za něco stojí, pro které jsem Instagram používal.

Přestat používat nebo výrazně pročistit

Znechutilo mě to natolik, že jsem začal uvažovat o tom, že nastal čas přestat Instagram používat. Přeci jenom, na téhle sociální síti jsem proto, abych se díval na pěkné nebo zajímavé fotografie, které jsem si vybral. Instagram do toho zavedl prvek náhody a do fotografií míchá účty, které fotí málo a nezajímavě. Proč to dělá, je těžké odhadnout, ale jisté je, že předchozí stav byl podstatně lepší.

Než dojde na krajní řešení, tedy že přestanu používat tok příspěvků (podobně to mám na Facebooku, jenom výjimečně se dívám na tok příspěvků, protože algoritmus tak silně filtruje a vybírá, že nemám šanci vidět věci, které vidět chci), je čas zkusit ještě jedno logické řešení. 

Věnovat pár dnů či týdnů tomu, že zruším sledování těch účtů, které mi sice Instagram mohutně vnucuje, ale nezveřejňují věci, které (pro mne, to je důležité zdůraznit) stojí za dívání. Čistě teoreticky by to snad mohlo vést k tomu, že Instagram bude alespoň vybírat z fotografií (z účtů), o které mám zájem.

Celé je to ale trochu náročnější v tom, že se to nedá moc poznat z jedné fotky, takže je potřeba se vždy podívat na konkrétní účet a teprve poté se rozhodnout, zda má smysl ho dál sledovat, nebo ne.

Pokud budete namítat, že jsem tedy neměl nasbírat přes 1 600 sledovaných, tak máte částečně pravdu. Problém je, že do změny algoritmu to žádný problém nedělalo. To, co jsem dostával, perfektně vyhovovalo, a občasné fotky „o ničem“ byly výjimkou. S novým algoritmem se jich objevila záplava.

BRAND24

Bohužel případné pročištění sledovaných neodstraní absurdní zmatek v podobě fotek starých šest hodin, následovaných fotkami starými pět minut a poté fotkami starými i více než 10 hodin. V některých případech to vytváří absurdní divadlo cestování časem. A bohužel to z Instagramu dělá nástroj nepoužitelný pro zpravodajství, konference a vůbec cokoliv, co vyžaduje dodržení časových posloupností a aktuálnost.

A samozřejmě – nový filtrovaný tok příspěvků nemůžete vypnout

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).