Hlavní navigace

Internet Explorer 8, 9 a 10 se loučí. Microsoft ukončí technickou podporu

6. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Od příštího týdne bude Microsoft podporovat jen nejnovější verzi Internet Exploreru. Starší varianty už nebude záplatovat ani udržovat.
  • 7.1. 8:00 – doplnili jsme informaci o podpoře starších verzí IE na některých verzích Windows

Pokud stále používáte starší verze prohlížeče od Microsoftu, měli byste zvážit přechod na novější Internet Explorer 11 (nebo samozřejmě na úplně jiný prohlížeč).

Od úterý 12. ledna totiž Microsoft ukončí technickou podporu starších verzí – tedy IE 8, 9 a 10. Znamená to například, že už nebude vydávat bezpečnostní záplaty, takže případné díry zůstanou útočníkům volně k dispozici.

Abyste na update na novější verzi nezapomněli, začnou Windows 7 a Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 po úterním bezpečnostním patchi uživatelům zobrazovat upozornění, že by měli browser upgradovat.

Aktualizace 7.1. 8:00: Pro Windows Vista SP2, Windows Server 2008 SP2 a Windows Server 2008 IA64 zůstává nejnovější verzí IE 9 a pro Windows Server 2012 IE 10. Na těchto systémech bude Microsoft podporovat i tyto starší verze IE.

Podle statistik Gemiusu na Rankings.cz koncem loňského roku používalo IE 10 ještě asi 17 % uživatelů Internet Exploreru v České republice, IE 9, stejně jako IE 8, pak asi 5 %. 

BRAND24

Microsoft bude nadále podporovat Internet Explorer 11, který bude na Windows 7, 8.1 a 10 dostávat jak bezpečnostní záplaty, tak další opravy. Jak dlouho bude firma IE 11 ještě podporovat, zatím neřekla.

S příchodem Windows 10 Microsoft uvedl nový prohlížeč MS Edge, který by měl IE nahradit. Browser je ale stále nedokončený (viz například odkládaná podpora rozšíření) a velkou popularitu nezískal – mezi prohlížeči na českém internetu podle Rankings.cz drží jen necelý 2% podíl. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).