Hlavní navigace

Internetové "perly" státních institucí

12. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Každý z nás občas potřebuje zjistit nějakou tu "státní" informaci. A kde jinde než na webu se dnes dá na takové věci narazit. Ovšem co všechno při tom můžete spatřit, to někdy překvapí i internetu znalého a "postiženého" člověka. Ministr Vladimír Mlynář na nedávné konferenci ISSS 2005 vychvaloval, jak ČR postoupila v používání informačních technologií. Hezky se to poslouchalo, i když všichni dobře ví, že něco se jistě povedlo a spousta také ne.

Každý z nás občas potřebuje zjistit nějakou tu „státní“ informaci. A kde jinde než na webu se dnes dá na takové věci narazit. Ovšem co všechno při tom můžete spatřit, to někdy překvapí i internetu znalého a „postiženého“ člověka. Ministr Vladimír Mlynář na nedávné konferenci ISSS 2005 vychvaloval [MP3, 2,43 MB], jak ČR postoupila v používání informačních technologií. Hezky se to poslouchalo, i když všichni dobře ví, že něco se jistě povedlo a spousta také ne. O Portálu veřejné správy není třeba mluvit, řečeno už toho, myslím, bylo dost a dost. Jeho tvůrci šli poslední dobou trochu do sebe a konečně opravili velkou část chyb, které Portál ve finální verzi stále měl. Zůstala ovšem oblíbená hláška „Error 202: Žádný obsah není dostupný“, tedy přesně ta chyba, kterou před měsícem slíbilo ministerstvo informatiky odstranit. Skoro to vypadá, že není kam spěchat. Ovšem jak říkal Vladimír Mlynář, jde přece o Portál a ne o normální web, takže asi nemusí zas tak úplně fungovat. Takže se podívejme na ostatní „normální weby“, jestli jsou v pořádku.

První „frontpageovou“ perlou, nalezenou na dně internetového moře, jsou stránky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ČR (ÚOHS). Stejně jako Portál veřejné správy i ÚOHS ČR sídlí na „hezky česky“ srozumitelné adrese www.compet.cz. Koho by to nenapadlo? Nemá cenu probírat 37 kontrolních bodů pravidel tvorby přístupného webu, která vznikla loni právě na ministerstvu informatiky, konkrétně pro účely novely zákona č. 365/2000 o informačních systémech veřejné správy. Zcela se stačí podívat jedním okem na tento web a je jasné, že státní správa opravdu není připravena na přijetí novely zákona o informačních systémech veřejné správy. Nedalo mi to a na ÚOHS ČR jsem poslal tři krátké otázky s prosbou o odpovědi.

  1. Kolik stál tento web? (http://www.com­pet.cz/)
  2. Jak dlouho ho v této podobě využíváte?
  3. Připravujete nějakou novou verzi?

Kristián Chalupa, odbor tisku a informací ÚOHS odpovídá: „Vážený pane, hospodárné a zároveň efektivní vedení komunikace s veřejností prostřednictvím webové stránky patří vedle jiných forem k nejvýznamnějším oblastem PR. Jsme si vědomi toho, že na naší internetové stránce je třeba z hlediska přehlednosti a grafické úpravy mnohé zkvalitnit. A také se na tom při zachování existence příslušných odkazů a dat v současné době pracuje. Webová stránka ÚOHS v této podobě existuje přibližně rok. Náklady na její vytvoření a provoz jsou obsaženy ve mzdách příslušných pracovníků, kteří mají i řadu jiných úkolů.“

Tedy odpověď zcela podle očekávání: zrovna na tom pracujeme a cenu tak nějak nevíme nebo nepovíme.

Druhá „vygenerovaná“ perlička patří Státní energetické inspekci ČR. Nalézt ji můžete na adrese www.cr-sei.cz a narozdíl od dříve popsané se vyznačuje přehledností. Také nás neobtěžuje přehnaná grafika a efekty. Využil jsem uvedené adresy elektronické podatelny a žádal odpovědi na stejné tři otázky. Nic. Je vidět, že tedy i komunikace s tímto úřadem funguje.

BRAND24

Ostatní perličky jsou také povedené: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR nebo Státní báňská správa ČR.

Není cílem této glosy zesměšňovat weby státních institucí. Spíše upozornit, že občas skutečně na jejich stránky zavítá návštěvník a očekává oku příjemný a použitelný web. Také by mělo být normální, že když uvádím na stránkách kontaktní e-mail, tak na případné dotazy skutečně někdo odpovídá. Lze tedy s postupem novely zákona o informačních systémech veřejné správy Parlamentem očekávat nárůst poptávky státních institucí po dobrých webmasterech? Možná. Pokud někdo opět nepřijde s památnou větou typu: „ani tohle nejsou weby, jsou to totiž státní weby.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede tým aliancí a výkonnostního marketingu ve společnosti LMC, nejvýznamnějšího operátora na českém elektronickém trhu práce (www.jobs.cz, www.prace.cz).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).