Hlavní navigace

Jak Google ví kolik slov napíší a kolik dat přenesou uživatelé jeho prohlížeče?

10. 7. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V druhý den konference Google I/O 2012 zaznělo, že uživatelé prohlížeče Google Chrome denně při surfování po webu přenesou 1 TB dat a v prohlížeči napíší 60 miliard slov. Slíbili jsme, že se pokusíme zjistit, jak mohl Google k těmto informacím dojít.  Dnes jsme se dočkali odpovědi: „Jedná se o interní statistiky v agregované podobě. (samozřejmě v souladu se zásadami na ochranu soukromí v prohlížeči Chrome).“ 

druhý den konference Google I/O 2012 zaznělo, že uživatelé prohlížeče Google Chrome denně při surfování po webu přenesou 1 TB dat a v prohlížeči napíší 60 miliard slov. Slíbili jsme, že se pokusíme zjistit, jak mohl Google k těmto informacím dojít.  Dnes jsme se dočkali odpovědi: „Jedná se o interní statistiky v agregované podobě. (samozřejmě v souladu se zásadami na ochranu soukromí v prohlížeči Chrome).“ 

Jenže tyto zásady uspokojivě nevysvětlují jak zrovna k těmto konkrétním údajům mohl Google přijít, pokud se týkají všech uživatelů prohlížeče, což z informací prezentovaných na Google I/O 2012 vyplynulo. Jestliže Google skutečně dodržuje zmíněné zásady, pak by data mohl získat jedině od uživatelů, kteří souhlasili s předáváním statistických a chybových hlášení.

Statistiky využití a zprávy o selhání nám pomáhají diagnostikovat problémy, porozumět způsobu práce uživatelů s produkty Chrome a zlepšovat jejich funkce. Chrome se snaží neodesílat údaje, které umožňují osobní identifikaci,“ uvádí se v nápovědě.  Nabízejí se dvě možnosti. V horším případě tedy Google Chrome posílá „domů“ více informací, než společnost Google přiznává a uvádí v zásadách ochrany soukromí uživatelů svého prohlížeče.

BRAND24

V lepším případě Google na své konferenci uváděl nevhodně prezentované informace, které se ve skutečnosti týkají jen omezeného počtu uživatelů  Šlo by tedy o klasické „žonglování s čísly“ a nebyly by pak možné přepočty přenesených dat nebo napsaných slov na jednoho uživatele, do kterých se některá média pustila. Proč?

Protože údaje o počtu všech aktivních uživatelů svého prohlížeče Google může mít zcela přesné a v souladu se zásadami na ochranu soukromí. Počet přenesených dat nebo počet napsaných slov by ale z dostupných informací měl právně čistě získat jen od uživatelů, kteří mu posílají statistiky o využívání prohlížeče. A celkový počet uživatelů a počet uživatelů posílajících statistiky si takřka jistě není roven.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).