Hlavní navigace

Jak na bezpečnější nastavení soukromí na Facebooku (2)

1. 11. 2013
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Po první části popisující nastavení účtu na Facebooku přejdeme k nastavení soukromí vložených údajů, informací a zveřejňovaných příspěvků.

V prvním článku o bezpečnějším nastavení soukromí na Facebooku jste se mohli dozvědět, jak správně nastavit účet na Facebooku jako takový. Samozřejmě s přihlédnutím k tomu, že je stále potřeba mít na pamětí zásadní pravidlo – Internet je veřejný prostor a Facebook rovněž. Jakékoliv nastavení nálepkou „pouze pro přátele“ nic neznamená a je čistě formální.

V tomto pokračování se bude věnovat nastavením, která nejsou přímo přítomna v Nastavení účtu – zejména těm, která najdete na své Timeline (faktickém profilu) a případně na dalších místech. Většina z nich se bude týkat možnosti nastavit určitou viditelnost (dostupnost) informací, které Facebooku svěříte.

Zásadní pomůcka – podívejte se na váš účet tak, jak jej vidí jiní lidé. Tuto pomůcku najdete pod ozubeným kolečkem v pravé spodní části záhlaví vašeho profilu (Timeline) v podobě Zobrazit jako. S pomocí této volby se můžete podívat, jak vypadá váš profil z veřejného pohledu. A případně i jak vypadá z pohledu konkrétního člověka.

Co se profilu (Timeline) týče, tak byste nejprve měli vědět, že profilový obrázek (ten čtvercový) je vždy veřejný a není možné ho skrýt. Můžete ale omezit zobrazení jeho detailu, stejně jako u kterékoliv fotografie – stačí když si ho rozkliknete a vpravo nahoře (vedle data) změníte, kdo ho může vidět. Stejným způsobem můžete nastavit i zobrazení detailu fotografie v záhlaví, opět na ni stačí kliknout a nastavit.

Informace

Kliknete-li na Informace v menu pod záhlavím, dostanete se  k místu, kde můžete (ale nemusíte) vyplnit informace o vás: kde pracujete, jaké máte vzdělání, kdo jsou vaši sourozenci, rodiče, manžel, manželka, kde bydlíte, kdy jste se narodili, vaše telefonní číslo, e-mail a obecně další kontaktní informace. Každá ze zde uvedených sekcí má možnost Upravit – tím se otevře možnost vkládat a opravovat informace. A u většiny informací vždy narazíte na odpovídající volbu nastavení viditelnosti. Je dobré vědět, že většina informací je přednastavena na Veřejný.

Změna viditelnosti je jednoduchá, kliknete na určení viditelnosti a můžete vybírat mezi – veřejný (public), přátelé (Friends), jenom já (Only me) a Vlastní nastavení (Custom) jsou základní a většinou dostupné varianty. Ještě můžete narazit na Blízcí přátelé (Close friends), či Rodina (Family), ale zde bude záležet na tom, jaké máte vytvořené seznamy. A v anglické verzi můžete vidět i Friends except acquaintances (Přátelé kromě známých).

Vlastní nastavení tradičně umožňuje vybrat sdílení mezi přáteli, určitými seznamy a jenom vámi – a najdete zde i důležité zaškrtávátko přátelé označených osob – na to je vhodné si dát pozor, protože můžete nechtěně informace otevřít zbytečně široce. A ještě zde můžete uvést, kdo vaše příspěvky neuvidí, čili přistupovat opačně – některým lidem či seznamům znemožnit viditelnost.

Co se údajů v této části týče, tak je asi vhodné nastavit vše na Přátelé (a zrušit případnou viditelnost přátel vašich přátel). Vždy ale mějte na paměti, že je lepší Facebooku prostě tyto informace nesvěřovat, než mu je vyplnit a pak zbytečně omezovat viditelnost.

Co všechno je zde možné vyplnit a co jde nastavit?

  • Kde pracujete
  • Kam jste chodili na vysokou školu
  • Na které střední škole jste studovali
  • Jaké máte odborné znalosti
  • Váš rodinný vztah
  • Přidat všechny členy rodiny
  • Kde aktuálně  bydlíte
  • Kde jste se narodili
  • Jakého jste pohlaví (zde lze pouze nastavit viditelnost na ano/ne)
  • Kdy jste se narodili (samostatně lze nastavit rok a den+měsíc)
  • Máte-li zájem o muže či ženy
  • Jaké umíte jazyky
  • Jakého jste vyznání
  • Jaké máte politické názory
  • Obecné „informace o vás“ v podobě textového pole
  • Oblíbené citáty

Za samostatnou zmínku stojí část s kontaktními údaji – ta umožňuje vyplnit opravdu velké množství vašich kontaktní údajů a má některá specifika. Například to, že e-mailová adresa přidělená vám Facebookem je nepotlačitelná a kdokoliv ji stejně může zjistit – bude se totiž shodovat se zkrácenou adresou vašeho profilu.

Můžete zde vyplnit i přesnou adresu, kde bydlíte, stejně tak jako všechna telefonní čísla, ale hlavně mobilní telefonní číslo – to může být vyplněno jenom jednou u jednoho profilu a samozřejmě má i další funkce, zejména pro lepší zabezpečení účtu. Zde každopádně dobře zvažte, jestli uvedete svou e-mailovou adresu jako veřejnou - bývá dobré nastavit omezení na přátelé

A ještě lepší bývá mít účet na Facebooku svázaný se samostatnou mailovou adresou, takovou, která nikdy nebude veřejná. A v kontaktech samozřejmě případně uvádět vaši pracovní či (normální) osobní.

Filmy a další nastavení s části Informace – www.facebook.com/me/about 

V části Informace můžete ještě najdete řadu dalších informací o vás – jaké filmy jste už viděli, chcete vidět a které se vám líbí. Totéž o TV pořadech a knihách a možná i dalších věcech, které v průběhu „života“ vašeho účtu Facebook o vás zjistil. Každou z těchto sekci můžete z profilu odstranit. Přes „Spravovat oddíly“ se snadno dostanete k možnosti nastavit, co všechno bude na vašem profilu (TIMELINE) vidět a také v jakém pořadí (některé z oddílu můžete pomocí táhni a pusť přesunout na jiné místo).

Nezapomeňte, že každou ze sekcí můžete, co se viditelnosti týče, nastavit běžným způsobem – a ještě navíc bývá dobré přes volbu Upravit soukromí (v menu) zjistit, jestli zde nemá ještě další nastavení – například to, jestli se informace o zhlédnutých (například) filmech bude automaticky sdílet s vašimi přáteli.

Stejným způsobem budete mít možnost nastavovat například viditelnost sekce pro Hudbu, ale také pro To se mi líbí, tedy stránek, kterých jste fanoušky. Tady ale existuje poněkud záhadná volba po skupinách. To, že jste fanouškem nějaké stránky, je vždy zjistitelné – jde o veřejnou informaci. Včetně toho, že cokoliv zveřejníte na kterékoliv stránce, je také vždy veřejné a nejde to nijak omezit.

Na většinu zde zmíněných části profilu se dostanete přes www.facebook.com/me, například:

Fotky – https://www.facebook.com/me/photos

Pokud pod záhlavím kliknete na Fotky, dostanete se k přehledům fotografií – těch, na kterých vás někdo označil, všech nahraných na profil, všech nahraných do alb, neoznačených a synchronizovaných z telefonu. Zejména „neoznačené“ jsou dobrou ukázkou hladu Facebooku po informacích – jsou to všechny fotky, kde jsou obličeje, ke kterým nebylo přiřazeno jméno. 

V menu (pod tužkou vpravo nahoře) ještě najdete možnost podívat se na fotografie, které byly skryty z vašeho profilu – cesta vede do záznamu o aktivitách (Activity log), ke kterému se podrobněji dostaneme v dalším díle.

Každá fotografie má vlastní nastavení soukromí a pokud jsou to fotografie, na kterých jste byli označeni, je možné určit, zda jsou či nejsou vidět na vašem profilu. Snímky navíc sami můžete označovat (přidat další lidi či stránky) a případně přidávat i lokační informace. U již zveřejněné fotografie můžete zpětně upravovat, kdo jí může vidět, stejně tak jako měnit popisek – stačí fotografii otevřít.

Stejně tak je možné nastavovat viditelnost celých alb: opět je nutné album otevřít a poté nastavit žádanou viditelnost. Alba je také možné nastavit jako sdílená - další lidé pak do nich budou moci přispívat stejně jako vy. Viditelnost alba lze nastavit jak v přehledu fotografií v něm, tak v detailnější editaci (tam můžete měnit i titulek, popisek, lokační informace a další připojené informace).

Přátelé – www.facebook.com/me/friends

Volba Přátelé vás zavede k seznamu vašich přátel i sledujících (a sledovaných). V pravém horním rohu pod symbolem tužky najdete podstatnou volbu Upravit soukromí (Edit privacy), kde určíte, kdo může vidět seznam vašich přátel (první volba), seznam těch, kteří vás sledují, a těch, které sledujete vy. Je velmi vhodné omezit viditelnost buď jenom na Přátelé nebo dokonce na Jenom já – vcelku nic nikomu není po tom, koho vlastně máte v přátelích.

U každého z vašich přátel zde také můžete nastavovat další drobnosti – jak hodně jeho aktualizací uvidíte (všechny, většinu, pouze důležité) a jaké typy aktualizací uvidíte. A pokud máte založené nějaké seznamy, můžete k nim ve stejném menu přidávat, případně z nich odebírat uživatele. Samozřejmě můžete i odebrat z přátel, nahlásit a zablokovat. Volba Podrobnosti o přátelství (See friendship) zobrazí „srovnání“ toho, co vy a konkrétní člověk máte společného.

Obdobným způsobem zde můžete upravovat sledující a sledované – můžete je začít či přestat sledovat. Pokud byste někdy chtěli zamezit tomu, aby vás někdo sledoval, tak vězte, že je to možné jedině tím, že ho zablokujete. Zde je vhodné připomenout, že ti co vás sledující (followers), vidí všechno, co zveřejníte jako veřejné.

Místa (Places) – www.facebook.com/me/map

Málokdo tuší, že Facebook vytváří veřejně přístupnou mapu toho, kde daný člověk  byl – k nalezení je na profilu ve volbě Místa (Places) a jediné, co s ní (jako celkem) lze udělat, je skrýt ji. Jednotlivé záznamy na mapě mají tradiční nastavení viditelnosti, takže si je případně jeden po druhém můžete lépe nastavit.

Mírně problematické u této volby je to, že pokud přejdete na profil uživatele, tak můžete kdykoliv vstoupit na jeho přehled míst přidáním „/map“ k adrese jeho profilu. A to i přesto, že tuto volbu zdánlivě nemá dostupnou na profilu.

Události (Events) – www.facebook.com/me/events

Pokud jste se někdy účastnili (byli pozváni) nějakých Události, nebo nějaké sami založili, je přehled dostupný také jako součást vašeho profilu – na přehled se lze dostat připojením „/events“ k adrese vašeho profilu – opět i bez toho, že by byl na profilu uveden nějaký odkaz.

Poznámky (Notes) – https://www.facebook.com/me/notes

Poznámky (Notes) mohou také být poněkud ukryty, zejména protože je TIMELINE kamsi odsunula a už moc nejsou vidět. Přesto stále existuji nejenom ty, které jste sami vytvořili, ale také ty, jež někdo mohl vytvořit o vás. Zde je opět vhodné vědět, že každá Poznámka má vlastní nastavení soukromí.

Skupiny (Groups) – https://www.facebook.com/me/groups

Pokud jste členy nějaké Skupiny (což není totéž co stránka),  je tato informace vidět v přehledu vašich Skupin a můžete zde skrýt celou sekci nebo skrýt Skupiny, které podle vás nemají být viditelné. Je dobré vědět, že Skupiny, které mají omezenou viditelnost, nejsou vidět.

Nastavení soukromí při zveřejnění příspěvku

Ještě než na Facebooku zveřejníte příspěvek (text, fotku, odkaz, video, atd), můžete nastavit jeho viditelnost. Možností, jak příspěvek zasahuje do vašeho soukromí, je přitom několik.

První ikonka pod textem příspěvku umožňuje přidat lidi, se kterými „jste“ v tomto příspěvku – je možné zpravidla označovat nejenom přátele, ale i přátele přátel. Zde je dobré vědět, že můžete zamezit tomu, aby vaše označení bylo viditelné, dokud ho nechválíte (viz předchozí díl tohoto seriálu).

Druhá volba umožňuje nastavit datum a čas (hodinu a minutu) – ale u osobních profilů je to možné pouze zpětně. Plánované zveřejnění je možné pouze u stránek, tedy firemních profilů.

BRAND24

Třetí ikonka umožňuje připojit, kde jste, tedy geolokační informace, a čtvrtá je jenom zjednodušená cesta k nahrání fotografie (či více fotografií).

Podstatnější je volba vedle Přidat příspěvek, kde je tradičně možné zadat omezenou viditelnost – Veřejný, přátelé, jenom já, vlastní nastavení a případně vybrat jeden konkrétní seznam (máte-li nějaké). To, co použijete, si bude Facebook pamatovat i pro další vkládání. Nastavení samozřejmě můžete později změnit, ale mezitím už mohl sdílený příspěvek vidět někdo, kdo jej vidět neměl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).