Hlavní navigace

Jan Jírovec skončil v Allegru, nově řídí Havrlantovu skupinu Rockaway

10. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Allegro Group CZ
Česká větev Allegro Group je po organizačních změnách v rámci skupiny Naspers bez tuzemského country managera a tuto pozici už ani nebude obnovovat.

Začátek dubna přinesl organizační a personální změny v rámci české Allegro Group, která provozuje aukční server Aukro.cz nebo srovnávač cen Heureka.cz. Firma převedla svá aktiva a pasiva související s Heurekou na novou společnost a ze zrušené pozice country managera pro Českou republiku odešel Jan Jírovec, který loni v květnu v čele holdingu nahradil Jakuba Havrlanta

Oba se po roce sešli znovu ve stejné firmě: novým Jírovcovým působištěm je totiž Havrlantova skupina Rockaway, kde nastoupil do role výkonného ředitele (COO). 

„Nástup do Allegra před třemi lety pro mě byla zásadní změna, kdy jsem se z bankovního světa přesunul do velmi svižného prostředí internetu. Dnes je Allegro velkým hráčem, jedním z největších subjektů e-commerce na trhu. Řekl jsem si, že je čas podívat se po nějaké jiné příležitosti, kde uplatnit svoje schopnosti. Rozhlížel jsem se po trhu a po několika měsících jsem se dostal zpět k Jakubovi Havrlantovi, který mě oslovil s nabídkou a s tím, že když nám to fungovalo v Allegru, mohlo by nám to fungovat i v rámci Rockaway,“ komentuje přestup Jírovec. 

Převod Heureky

Allegro na jeho post nehledá žádného nástupce – v rámci reorganizace české části holdingu, jehož majitelem je jihoafrický konglomerát Naspers, totiž firma přešla na jiný způsob řízení. „Společnost je teď řízena segmentově. Hlavními segmenty v Česku jsou Marketplace (Aukro), Price Comparsion (Heureka), Finance (PayU), Retail (Mall a FashionDays) a portfoliové projekty (NetDirect). Tyto segmenty jsou globální, takže každý z nich má v rámci Naspers globální řízení, globální strategii a globální cíle, kterých se bude držet. Všechny další entity jako je Hotel.cz, Previo, Bezrealitky se prodaly a už nejsou součástí Allegro Group,“ vysvětluje Jírovec změnu, kterou v posledních měsících sám připravoval. 

Koncoví zákazníci by podle něj organizační změny neměli nijak negativně pocítit: „Všechny konkrétní služby jsou řízené lidmi, kteří je vedou řadu let a jsou velmi silní v tom, co dělají. Ostatně všechny projekty byly i v rámci Allegra na sobě nezávislé. Díky globálnímu řízení se naopak zákazníci mohou dostat k novým službám, které se vyvíjejí v rámci celé skupiny a mohou být uvolněny i pro český trh,“ říká.

Značka Allegro Group CZ v rámci organizačních změn v podstatě přestává existovat. Webové stránky allegrogroup.cz už jsou přesměrovány na globální web allegrougroup.com. A podle smluv zveřejněných v obchodním rejstříku firma od dubna převedla aktivity týkající se srovnávače Heureka.cz na společnost Naspers OCS Czech Republic s.r.o., která vznikla přejmenováním firmy PriceCheck Czech Republic s.r.o. (předtím BLANEEL s.r.o.). Jejími jednateli jsou šéf Heureky Tomáš Braverman, finanční ředitel Allegra Jan Mikulka a šéf segmentu srovnávačů pro střední a východní Evropu Václav Liška. Jde ale v podstatě o formální změnu: stoprocentním vlastníkem obou společností je totiž nizozemská MIH Allegro BV, kterou ovládá skupina Naspers. 

300 milionů investic

Jírovec podle svých slov dostal od Naspers nabídku pokračovat ve firmě na jiné úrovni řízení, nakonec se ale rozhodl odejít. V rámci skupiny Rockaway bude mít na starosti řízení projektů: „Moje role je být vedle Jakuba Havrlanta člověkem, který má přehled o všech investicích s tím, že bych se měl více věnovat některým strategickým projektům jako je ChytrýHonza.cz nebo nedávno spuštěné Bileto.cz. Zatím je ale na definování konkrétních cílů brzo, jsem v Rockaway teprve krátkou dobu,“ říká. 

BRAND24

Chce se podílet také na hledání nových investic, na které má fond vyčleněno celkem 300 milionů Kč: „Asi třetina by měla jít do střední Evropy a 30 procent jsou globální projekty. Zbytek je Brazílie, kde dnes už působíme a máme tam zázemí, není to pro nás vstup na nový trh, nechceme tam vkročit, ale spíš rozkročit a možná rozeběhnout,“ dodává Jírovec. 

Jediným dalším zaměstnancem Allegra, který zároveň s ním do Rockaway přešel, je tisková mluvčí Michaela Papežová, která má komunikaci na starosti i ve svém novém působišti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).