Hlavní navigace

Je Copy.com s 15 GB vážnou konkurencí pro Google Drive či Microsoft SkyDrive?

26. 6. 2013
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Google Drive, Microsoft SkyDrive a podobné služby vyzývá na souboj Copy.com. Konkurenci poráží přinejmenším cenově. Jak si nové cloudové úložiště vede v dalších ohledech?

Relativně novým hráčem na poli cloudových úložišť se synchronizační funkcionalitou je služba Copy.com. Služby stejného zaměření v posledních letech rostou jako houby po dešti. Copy.com ovšem není projektem dělaným tzv. na koleně. Stojí za ním společnost Barracuda Networks, výrobce síťových řešení pro korporátní sféru. Jak se její zázemí a know-how odráží v Copy.com?

Základní funkcí Copy.com je jednoduchá a rychlá výměna souborů mezi uživateli. V moderních webových prohlížečích stačí na hlavní stránku služby přetáhnout myši z desktopového prostředí vybraný soubor, který je okamžitě uložen na serverech služby. Soubor k nahrání lze vybrat také klasickým způsobem přes dialogové okno.

Copy.com umožňuje snadné sdílení souborů jejich prostým přetažením do okna webového prohlížeče (bez registrace)

V obou případech uživatel obratem obdrží krátký unikátní odkaz, přes který si kdokoliv může soubor stáhnout. Odkaz je možné přímo na webu služby Copy.com jednoduše odeslat e-mailem nebo sdílet prostřednictvím sociálních sítí Facebook, Twitter a Google Plus. Jedná se tedy o datovou úschovnu v o něco modernějším pojetí (využívá HTML 5, podporuje sociální sítě).

Minimálně 15 GB zdarma

Copy.com jde ovšem dát. Vedle prostého způsobu sdílení dat bez registrace Copy.com nabízí bezplatné založení uživatelského účtu s klasickým cloudovým úložištěm o kapacitě 15 GB. To je oproti hlavním konkurentům výrazně více. Microsoft SkyDrive novým uživatelům poskytuje jen 7 GB. Ambiciózní SugarSync pak 5 GB. Matador Dropbox se i ve světle nové konkurence stále drží při zdi a v základu nabízí zdarma jen 2 GB.

Za jeden „tweet“ lze hned po registraci k základních 15 GB získat zdarma další 2 GB, které jako základ nabízí Dropbox.

Nejvíce se dnes přibližuje Google Drive, který nově nabízí zdarma až 15 GB, ovšem kapacita je sdílena s e-mailovou schránkou u služby Gmail a zároveň se využívá pro fotky ve vyšším rozlišení sdílené na Google Plus. Dropbox a SugarSync sice umožňují navýšit si bezplatně dostupný prostor zejména přivedením nových uživatelů přes referenční odkazy, ovšem i v tom je Copy.com předčí.

Coby nový hráč na scéně hned po bezplatné registraci nabídne zdarma další 2 GB, když uživatel doporučí službu přes Twitter nehledě na to, jestli tak přivede nějakého nového uživatele. Za každého přivedeného uživatele přes referenční odkaz lze získat dalších 5 GB. Copy.com resp. Barracuda Networks tedy „rozdává gigabajty“ plnými hrstmi.

Při silné konkurenci na trhu, kdy giganti typu Microsoftu či Googlu svá cloudová úložiště provazují s nespočtem vlastních populárních produktů a služeb, je ovšem podobná štědrost na místě. Minimálně do doby, než se služba úspěšně aklimatizuje na trhu. Virální komunitní marketing se v minulosti už mnohokrát osvědčil, takže jeho vydatná podpora je poměrně logická.

250 GB za 9,99 USD měsíčně

Uživatelé, kteří chtějí více než 15 GB i bez zapojení do propagování služby, mají na výběr ze čtyř cenových programů. Úložiště o celkové kapacitě 250 GB vyjde na 9,99 USD měsíčně. Dropbox si stejnou částku účtuje za 100 GB. Uživatelé Google Drive 9,99 USD měsíčně zaplatí za 200 GB. Co SkyDrive, který se až dosud těší pověsti nejlevnějšího cloudového úložiště pro širokou veřejnost?

Copy.com patří k nejlevnějším službám svého typu. Rozpoutá konečně mezi synchronizačními službami cenovou válku?

Ten 250 GB svým uživatelům vůbec nenabízí. Nanejvýš jim k základním 7 GB přičte dalších 100 GB za roční poplatek 50 USD. Copy.com při roční fakturaci poskytuje 250 GB za 99 USD. Poměr ceny ke kapacitě má tedy lepší, protože v přepočtu jeden gigabajt vyjde na cca 0,40 USD, kdežto v případě cloudového úložiště Microsoftu na 0,50 USD.

Nabídka Copy.com nekončí na 250 GB za 9,99 USD měsíčně nebo 99 USD ročně. Služba dále nabízí 500 GB za 14,99 USD měsíčně nebo 149 USD ročně, což je velmi lákavá nabídka, protože třeba Dropbox si za úložiště se shodnou kapacitou účtuje ročně 499 USD. SkyDrive je prakticky ze hry, protože navýšení kapacity úložiště o více než 100 GB standardně nepodporuje.

Google Drive rovněž úložiště o kapacitě 500 GB nenabízí. Ovšem poskytuje 400 GB za 19,99 USD měsíčně. Roční zvýhodněnou fakturaci oproti jiným provozovatelům cloudových úložišť Google stále nezavedl, takže 400 GB vyjde ročně na necelých 240 USD. Copy.com poskytuje o 100 GB více za 149 USB ročně. Levnější je i při měsíční fakturaci, přestože nabízí více místa.

Férové sdílení není vždy férové

Zajímavostí služby Copy.com je tzv. férové sdílení, které při sdílení dat s dalšími uživateli této služby přináší úsporu volného prostoru ve vlastním úložišti. Kapacita složky sdílené s dalšími uživateli je rozpočítána mezi jednotlivé uživatele a jejich úložiště. Pokud například jeden uživatel sdílí složku s objemem 3 GB se dvěma dalšími uživateli, tak každému ukrojí z úložiště 1 GB.

Pro osobní využití je to velmi zajímavý koncept. Proč by měl uživatel plýtvat volným místem pro data, která potřebují či chtějí také další uživatelé? Provozovatel služby princip férového sdílení přirovnává ke společnému obědu s přáteli, kdy všichni zaplatí účet rovným dílem. Férové sdílení platí jen při sdílení s jinými uživateli služby.

Do obecného volného sdílení prostřednictvím unikátního odkazu se férové sdílení nijak negativně nepromítá. Při tomto méně bezpečném způsobu sdílení ostatní lidé nemusí být uživateli služby Copy.com, aby si sdílená data mohli stáhnout. Férové sdílení je tedy určitě zajímavá myšlenka, ovšem jen do té doby, než některý z uživatelů nemá pro sdílení dat dost volného prostoru anebo ze sdílené složky potřebuje jen zlomek dat, které se v ní nacházejí.

Jednoduchá, ale šikovná aplikace pro PC

Copy.com nabízí desktopové aplikace pro Windows XP a vyšší, OS X 10.7 a vyšší a různé linuxové distribuce. Právě podporou Linuxu se liší například od známějších služeb Microsoft SkyDrive či Google Drive, ovšem z hlediska tržního zastoupení Linuxu na osobních počítačích to klíčová konkurenční výhoda momentálně není.

Samotná aplikace pro osobní počítače sází na maximální jednoduchost, přičemž ale některé klíčové anebo užitečné méně obvyklé funkce přece jen obsahuje. Stejně jako Dropbox. Google Drive či Microsoft SkyDrive vytváří pro potřeby synchronizace vlastní složku, která je pod MS Windows uložena v uživatelském profilu.

Synchronizační aplikace Copy.com vypadá jednoduše, ale za nabídku funkcí se rozhodně stydět nemusí.

Složku Copy.com si lze ale přemístit jak během instalace, tak později v nastavení aplikace. Přestože Copy.com využívá vlastní speciální složku pro synchronizaci, umožňuje synchronizovat obsah i jiných složek. Stačí vytvořit jejich zástupce ve složce Copy.com. Volitelně je možné aktivovat zobrazení dotazu na synchronizaci obsahu připojeného, resp. vložení externího média.

Při nastavení synchronizace externího média nejde o jednorázový proces jako třeba při přenosu fotek z paměťové karty v podání aplikace služby Dropbox. Při každém dalším připojení daného zařízení totiž opět automaticky dojde k synchronizaci. Tu lze zrušit smazáním zástupce daného média v již zmiňované speciální složce, kterou Copy.com pro své potřeby na pevném disku používá.

Při instalaci aplikace Copy.com nebo později v jejím nastavení je možné určit, které soubory a složky z cloudového úložiště mají být synchronizovány s obsahem složky Copy.com na lokálním pevném disku. Pokud se již soubory či složky vyřazované ze synchronizačního procesu na pevném disku nachází, lze je z prostředí aplikace Copy.com rovnou vymazat jediným kliknutím.

Copy.com tedy umožňuje nastavit, které soubory se mají synchronizovat z cloudu. Obrácené nastavení nepodporuje. Např. oproti službě SkyDrive od Microsoftu tak v podání Copy.com není možné synchronizovat jen vybraný obsah speciální složky. SkyDrive umožňuje vybrat si na daném počítače podsložky ze své hlavní složky (nikoliv jednotlivé soubory), které nemají být synchronizovány.

Jestliže ale pro synchronizaci existuje speciální složka, jeví se jako logičtější určovat, co se do ní má či nemá přenášet z cloudu, než co se naopak z ní má či nemá do cloudu přenášet. Jiné je to samozřejmě při synchronizaci různých dat mezi různými počítači, ovšem to Copy.com podporuje. Stačí si zvolit, že daná data z cloudu nemají být synchronizována s lokální složkou Copy.com daného počítače.

Vhod přijde obnova smazaných souborů z cloudového koše a kompletní správa sdílení dat přímo z nastavení aplikace. Volitelně je možné aktivovat rychlostní omezení na příjem a odesílání souborů (jde o dvě oddělené volby), aby běžící synchronizace vytížením internetové přípojky nenarušovala internetové aktivity uživatele.

Rychlostní stropy vypadají jako trivialita, ale přesto je aplikace řady konkurenčních služeb nepodporují. V praxi se přitom hodí.

Synchronizaci lze dokonce dočasně pozastavit. Je to jednodušší, než se kvůli tomu odhlašovat od svého uživatelského účtu, jako je to pro pozastavení synchronizace nutné u řady jiných služeb. Na rozdíl třeba od služby SugarSync však Copy.com nepodporuje namapování své speciální složky jako pevného disku. Respektive aplikace služby k tomu nemá vlastní funkci.

Mobilní aplikace z řady nevybočuje

Vedle aplikace pro osobní počítače Copy.com jako prakticky všichni konkurenti nabízí aplikaci i pro mobilní zařízení. Velkým překvapením není, že se služba zaměřuje na dnes nejvýznamnější platformy jak na poli chytrých mobilů, tak tabletů. Aplikaci nabízí pro zařízení se systém Android 2.1 nebo novějším a nebo iOS 5.0 nebo novějším.

Mobilní aplikace slouží především pro snazší přístup k obsahu v cloudu a jeho správu z mobilního zařízení, než umožňuje webové rozhraní služby Copy.com. Bohužel prodlužuje frontu služeb, které neumí synchronizovat data mezi osobními počítači a mobilními zařízeními. Prostřednictvím aplikace lze soubory pouze manuálně stahovat do zařízení nebo je z něj naopak nahrávat do cloudu.

Jedinou výjimku tvoří pořízené fotky. Ty lze volitelně nechat automaticky odesílat do cloudu. Vhod přijde omezení činnosti této funkce jen po dobu připojení přes WiFi. Při datových limitech, kterými své zákazníky svazují nejen čeští mobilní operátoři, je tato funkce opravdu vítána. Vedle prohlížeče dokumentů a obrázků jde ovšem o jeden z mála náznaků nadstandardní funkcionality.

Mobilní aplikace Copy.com nabízí jednoduchý prohlížeč obrázků a dokumentů či automatický upload fotek

Za další lze považovat bezpečné, ale jednoduché přihlašování k aplikaci. Pro běžné přihlášení je nutné zadat svou e-mailovou adresu a přístupové heslo, což na virtuální klávesnici na malém dotykovém displeji je zdlouhavé. Lze tedy zachovat aktivní přihlášení, ovšem pak přístup k datům v cloudu může získat každý, komu mobilní zařízení přijde do ruky.

Aplikace proto podporuje čtyřmístný PIN. Uživatel si může aktivovat ochranu přístupu do aplikace s aktivním přihlášením právě prostřednictvím libovolné kombinace čtyř čísel, která pro zabezpečení přístupu do aplikace (a potažmo datům v cloudovém úložišti) v tomto konkrétním případě dostačuje, ale zadává se o poznání pohodlněji než dlouhá e-mailová adresa a silné heslo.

Nic z uvedeného ovšem není exkluzivní funkcionalitou aplikace Copy.com. Stejné nebo podobné funkce mají aplikace i některých konkurenčních služeb. Mobilní Google Drive pak aplikaci Copy.com poráží na plné čáře jako prakticky všechny aplikace konkurenčních služeb. Má například vestavěný jednoduchý textový editor a tabulkový kalkulátor, takže není vždy potřeba externí aplikace pro prohlížení a úpravu dokumentů či tabulek.

Za killer-feature lze bezpochyby považovat hlasové fulltextové prohledávání souborů uložených v cloudu, vzdálený tisk prostřednictvím služby Google Cloud Print nebo skenování dokumentů pomocí fotoaparátu mobilního zařízení s převodem do editovatelné podoby díky využití OCR technologie. Současná mobilní aplikace Copy.com žádnou podobně výraznou konkurenční výhodu nemá.

Webové rozhraní by mohlo být lepší

Copy.com jako většina konkurenčních služeb podporuje přístup k souborům i přes multiplatformní webové rozhraní. Přistupovat lze jak souborům vlastním, tak k souborům sdíleným s jinými uživateli. Webové rozhraní Copy.com slouží především pro správu obsahu cloudového úložiště, nastavení sdílení souborů a složek, nastavení uživatelského účtu a objednávání další kapacity.

Webové rozhraní Copy.com je jednoduché a přehledné.

Webové rozhraní je koncipováno jako velmi jednoduché. Bez výraznějších problémů se s ním pracuje i na dotykovém displeji tabletu. K tomu přispívá jak velikost ovládacích prvků, tak užití čistě webových technologií. Design hojně kombinující bílou barvu s odstíny šedi působí poněkud mdle, ale to je otázka vkusu.

Ovládání výrazně zjednodušují kontextové nabídky, v nichž jsou dostupné všechny relevantní povaly pro nakládání s právě vybranou složkou či označeným souborem. Samozřejmostí je podpora mnohonásobného výběru, ovšem pouze pro sdílení nebo mazání. Hromadné stažení je podporováno jen u celých složek, jejichž obsah lze stáhnout jako ZIP archiv.

Práci se službou Copy.com prostřednictvím jejího webového rozhraní velmi usnadňují kontextové nabídky.

Sdílet lze jednotlivé soubory nebo celé složky. Copy.com podporuje dvě možnosti sdílení. První vygeneruje unikátní odkaz vedoucí na sdílené soubory, se kterým je možné posléze nakládat dle libosti. Přímo z webového rozhraní Copy.com jej však lze sdílet přes Facebook, Twitter nebo Google Plus.

Každý, ke komu se unikátní obsah dostane, může získat přístup ke sdíleným datům. Tato první možnost je tedy méně bezpečná. Hodí se spíše k veřejnému publikování dat anebo ke sdílení s širokým okruhem uživatelů. Druhá možnost sdílení je Copy.com vydávána za bezpečnější, protože v tomto případě unikátní odkaz putuje jen na předem vybrané e-mailové adresy. 

Copy.com podporuje dvě možnosti sdílení.

Copy.com podporuje verzování, takže z jeho webového rozhraní je možné obnovovat starší verze souborů ukládané v cloudu. Naopak chybí podpora přístupu do archivů. Obecně práce se soubory by mohla být na vyšší úrovni. Google Drive či Microsoft SkyDrive s vlastními sadami webových kancelářských aplikací jsou o několik evolučních stupínků výše. Copy.com ovšem nabízí alespoň prohlížení obrázků a vybraných dokumentů či přehrávání některých multimediálních souborů.

Resumé: pro skladování dat atraktivní služba

Copy.com lze hodnotit jako vynikající službu pro skladování dat v cloudu a jejich synchronizaci mezi různými osobními počítači. Nejenže nabízí hodně místa zdarma, ale zároveň jsme se konečně dočkali podobné služby s příznivějšími cenami za úložiště s kapacitou v řádu stovek gigabajtů. Zatím těžko předjímat, jestli jde o počátek cenové války mezi podobnými službami, ale z uživatelského hlediska bychom se za ni nezlobili.

Aplikace pro osobní počítače patří k těm povedenějším, i když na to svým jednoduchým vzezřením příliš nevypadá, ale právě to je plus. Aplikace je jednoduchá, nikoliv však primitivní. Když se povede spojit minimalistické ovládání s šikovnými funkcemi, je to výhra. Oceňujeme možnost synchronizace obsahu různých složek (byť přes zástupce) a obsahu přenosných médií.

Možnost stáhnout z cloudu jen vybraná data a posléze je synchronizovat patří rovněž ke kladům aplikace. Při stavu českého broadbandu se určitě neztratí funkce pro omezení přenosové rychlosti se samostatným nastavením pro oba směry toku dat. Kompletní ovládání sdílení a obnova souborů z cloudového koše přímo v desktopové aplikaci jsou též plusem.

Mobilní aplikaci má Copy.com přibližně srovnatelnou s konkurenčními službami. Vytknout jí lze prakticky jen absenci nějaké funkce, kterou by vybočila. Že mobilní aplikace Copy.com nemá funkce jako mobilní Google Drive, službu Copy.com nediskvalifikuje ze souboje s ostatními podobnými službami o přízeň uživatelů. Mobilní Google Drive nasadil laťku hodně vysoko.

BRAND24

Na druhou stranu webové rozhraní Copy.com dosti limituje absence napojení na webovou kancelářskou sadu. Prohlížení obrázků či přehrávání multimédií by též mohlo být propracovanější. Na druhou stranu webové rozhraní pro elementární účely dostačuje. Máme na mysli přístup k vlastním datům a jejich správu z libovolného osobního počítače i mobilního zařízení bez nutnosti cokoliv instalovat.

Naše celkové hodnocení Copy.com je tedy kladné, ovšem prostor pro zlepšování služby určitě existuje. Třeba v podporovaných platebních metodách. Platit lze jedině přímo kartou. Ochota svěřovat citlivé údaje o platební kartě internetovým obchodníkům a poskytovatelům služeb není u českých uživatelů z pochopitelných důvodů zrovna velká. Provozující společnost Baraccuda Networks je možné počítat mezi ty důvěryhodné, ale únik dat není nikdy vyloučen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).