Hlavní navigace

Je libo kurz od Zuckerberga? Absolvujte semináře slavných univerzit - online a zdarma

30. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zajímáte se o možnosti dalšího vzdělávání v oblasti UX designu? Jste otevřeni inspiraci a podnětům pro svou práci či studium? Pak by ve vašem hledáčku neměly chybět osvědčené a hlavně bezplatné zahraniční online kurzy, které startují už letos na podzim. Nabízíme přehled těch nejzajímavějších.

Kurzy na téma Human Computer Interaction

HCI od Stanfordské univerzity

Kurz pořádá Stanfordská univerzita. Další cyklus začíná 24. září 2012 a jedná se o pětitýdenní běh, který zabere v průměru osm až deset hodin týdně. Kurzem si prošla řada UX profesionálů z celého světa a má velmi pozitivní ohlasy. Hodí se jak pro začátečníky v oblasti UX, tak i pro profesionály, kteří chtějí získat inspiraci nebo hlubší vhled do problematiky vybrané oblasti. 

Kurz poskytuje hodnotné informace kolem technik prototypování, jak hodnotit a srovnávat možnosti uživatelského rozhraní, provádět analýzu a kontrolované experimenty online anebo pracovat s lidmi v terénu, ať už jsou to klienti nebo grafici a programátoři. Výhodou kurzu mají být také přímé ukázky z praxe. V kurzu budete plnit úkoly/drobné projekty a na závěr každého týdne vás bude čekat test. 

Více o kurzu: https://class.coursera.or­g/hci/auth/welcome

HCI od Alana Dixe

Kurz vedený Alanem Dixem, profesorem na Birminghamské univerzitě, je naplánovaný na říjen roku 2012. Vzhledem k pracovní vytíženosti Alana není doposud známo mnoho podrobností, ale kurz se stejně jako předchozí zaměří na témata spojená s HCI. Do jeho osnovy spadá úvod do interakčního designu, vizualizace informací, formální metody HCI, softwarová architektura uživatelského rozhraní, kreativita, inovace a design pro uživatele.

Více o kurzu: http://hcicourse.com

Ze zákulisí Udemy.com

Jedná se projekt, který disponuje obrovskou sítí kurzů z šestnácti různých oblastí (např. umění, zdravý životní styl, design, ICT, ekonomie, psychologie, reklama, marketing, vzdělávání…), takže záběr je opravdu široký.

Některé z kurzů jsou tvořeny známými osobnostmi (Marka Zuckerberga nevyjímaje), jiné naopak běžnými uživateli. Přispěvateli na udemy.com jsou i významné vysoké školy. Bezplatné kurzy zde nabízí např. Yale, Harvard, Cambridge, Berkelay, MIT, Stanford… Bez ohledu na autora kurzu, cíl je vždy stejný – další vzdělávání a specializace v různých oborech. Cena kurzů se pohybuje od nuly po několik set dolarů. Stačí se jednoduše zaregistrovat a můžete začít.

Nejpopulárnější kurzy zdarma na Udemy:

  • Ideas Come from Everywhere (Stanford) – Nenáročný inspirativní kurz od viceprezidentky Marissy Mayer v oddělení pro Vyhledávání produktů & User experience ve společnosti Google.
  • Introduction to psychology (Yale) – Úspěšný kurz vytvořený pod hlavičkou univerzity v Yale. Komunikace je považována za základ úspěchu v prakticky každé branži. Proto není od věci nechat se zasvětit do tajů psychologie.
  • An entrepreneur’s checklist (Stanford) – Tento kurz napsal ve svém volném čase Steve Blank, doslova kmet v oblasti podnikání, který již prošel všemi úspěšnými kariérními fázemi života a své know-how se snaží prostřednictvím výuky na univerzitě a tohoto kurzu předat dál.
  • Product Development at Facebook (Stanford) – Autorem kurzu je sám Mark Zuckerberg a kurz je zaměřený na vývoj produktu a user experience design. Je zajímavý i tím, že zčásti reflektuje Markův přístup k práci, takže může být zajímavou inspirací pro všechny, kteří se zabývají možnostmi úspěšného (online) podnikání.
  • Kurzy zahraničních univerzit – Jak již bylo zmíněno, na Udemy se přímo podílí i řada vysokých škol, které bezplatně poskytují lekce z mnoha oblastí, proto rozhodně v seznamu nemohou chybět.  Jedná se o kompletní list univerzit a nabídku kurzů z jednotlivých podoblastí.

edX aneb když se spojí Harvard s MIT

Projekt vznikl na podporu interaktivního studia prostřednictvím internetu, jehož zakladatelem je Harvardská univerzita a MIT (Massachusetts Institute of Technology) a vychází z dlouholeté spolupráce mezi uvedenými univerzitami.  Záměr je jasný – poskytovat online kurzy.

Program edX má i výzkumný charakter, protože jeho cílem je dlouhodobý průzkum v oblasti online učení  konkrétně jak se studenti učí a jaký mají technologie dopad na tento druh učení, protože v důsledku studia na internetu, se kompletně mění dosud zaběhnuté paradigma vzdělávání. V současnosti se připojila k tomuto programu i univerzita Berkeley. Kurzy momentálně zasahují primárně do ICT oblasti, ale v budoucnu je plánované postupné rozšíření do dalších vzdělávacích okruhů.

Více o edX kurzech: https://www.edx.org/

BRAND24

Tip na závěr 

Univerzitní kurzy s úspěchem pronikají i do známých médií jako je iTunes a YouTube. Jsou zde k dispozici bezplatně ke stažení i shlédnutí. Rozsáhlý seznam kurzů dostupných na uvedených médiích najdete v článku na téma " 500 Free Online Courses from Top Universities ", který vznikl pod hlavičkou Open Culture - na stránkách jsou navíc k dispozici další zajímavé informace a doporučení na volně dostupné kulturní a vzdělávací média.

Další užitečné stránky pro bezplatné online vzdělávání:

  • Open Yale Courses - odborné kurzy přímo pod webem univerzity v Yale
  • MIT Open Courseware - odborné kurzy univerzity MIT
  • iTunes U - přístup ke kurzům prostřednictvím iTunes
  • Code Academy - způsob, jak se naučit efektivně programovat
  • Web Academy - v současnosti jsou zde dostupné kurzy na Wordpress a program GIMP
  • Cosmo Learning - rozsáhlý vzdělávací portál, kde je k dispozici tisíce kurzů z různých oblastí

Internet je bránou do světa vzdělávání – stačí jen znát cesty, které do něj vedou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Její osobně profesní vizitku naleznete na linkedinu. Její neosobní twitter účet: @friendlyAnna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).