Hlavní navigace

Je možné otřásti Linuxem?

6. 5. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Snad mi dáte za pravdu, že trh antivirů, antispywarů a dalších antisoftwarových pomocníků je dnes už poměrně veliký a poskytuje obživu mnoha odborníkům, kteří s touto havětí bojují. Nebýt děravých Windows, bylo by zřejmě o pár nezaměstnaných více. Jenže vedle Windows tu jako z vody roste další nezanedbatelný segment trhu. Je to Linux.

K velké smůle výrobců antisoftwaru se ale stále nedaří hackerům zneužít počítače s Linuxem a protlačit na ně viry, trojany a spyware. Ono to z podstaty věci ani moc nejde. Když už by se jim to snad mohlo podařit, najde se v zápětí někdo, kdo během několika málo hodin vyrobí a nabídne ke stažení vhodnou záplatu. Oheň se nestihne ještě ani rozhořet a už je uhašen. Co by za takto skvěle promazaný distribuovaný stroj dal výrobce nejrozšířenějšího operačního systému ve sluneční soustavě. Drtivá většina nepřátelských programů žije a rozšiřuje se díky Windows – přesněji řečeno – díky dírám v nich.

Ale žádný segment trhu není neomezeně velký, a proto se výrobci antivirů obracejí i jinam. Začínají se zaměřovat na alternativní operační systémy (zejména na Linux), protože cítí, že tento segment roste a začíná být významnější než kdykoliv dříve. Rádi by dodávali více „antisoftu“ i na platformu Linuxu, jenže brání jim v tom jedna drobnost. Lidé stále vnímají Linux jako ten bezpečný systém, se kterým se jim nemůže nic stát. Naopak Windows mají pověst řešeta. Co s tímto nepříjemným stavem?

BRAND24

Odpověď se sama nabízí. Stačí přece, aby se zpochybnila ta vlastnost systému Linux, která ho činí silným, a aby se v povědomí lidí začal šířit pocit, že s tou bezpečností Linuxu to nebude tak horké. Existuje zřejmě mnohonásobně víc lidí, kteří mají hluboké znalosti o kódu Linuxu a jeho modulech, než těch, kteří znají kód Windows. Proto by pro velké antivirové firmy a „nezávislé“ agentury nemělo být velkým problémem přemluvit pár nespokojených (uražených) linuxářů k tomu, aby jim dodali dostatek přesvědčivých důkazů o tom, že Linux na tom není s bezpečností tak růžově, jak se všeobecně tvrdí. Tito nespokojení si totiž mohou „bouráním linuxu“ vydělat mnohonásobně více než jeho rozvojem. Stačí zajistit přísun dostatečného počtu děr, které je třeba látat, a pak už se jen dívat, jak se oslík otřásá a nese výrobcům antivirů a antispywarů zlaťáky.

Ale možná, že jim křivdím a informace o tom, že se bezpečnostní hrozby přesouvají z Windows na Linux, jsou jen nafouknutou bublinou či opožděným aprílem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).