Hlavní navigace

Ještě letos bude na internetu 3,2 miliardy uživatelů, skoro půlka světa

27. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Bitglass
Nejrychleji roste mobilní broadband a nejméně připojených je v rozvojových zemích, ukazují nejnovější odhady Mezinárodní telekomunikační unie.

Skoro polovina světové populace bude na konci letošního roku používat internet. Podle nejnovějších odhadů Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) se počet uživatelů vyšplhá na 3,2 miliardy, na světě je přitom asi 7,2 miliardy lidí (na konci roku se očekává asi 7,4 miliardy).

Zatímco v bohatých (developed) zemích se penetrace blíží k maximu, v těch chudších je logicky mnohem nižší. V absolutních číslech sice na každého připojeného v rozvinutých zemích (Evropa, severní Amerika, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland) připadají dva online občané v rozvojových státech (Afrika, jižní a střední Amerika atd.).

Jenže dvě třetiny obyvatel rozvojových (developing) zemí, tedy asi 4 miliardy lidí, jsou stále offline, píše ITU. A čím chudší země, tím méně internetu, samozřejmě. V těch nejchudších (least developed, LDC) má přístup na síť jen asi 89 milionů z celkem 940 milionů obyvatel, tedy ani ne desetina, uvádí ve své studii ITU.


Autor: ITU

Největší boom v uplynulých letech zaznamenaly mobilní sítě. Na konci letošního roku má být ve světě na 7 miliard registrovaných mobilních zařízení (mobile celllular subscripitons), před patnácti lety jich přitom bylo jen 738 milionů. 

Nejrychleji přitom roste mobilní připojení k vysokorychlostnímu internetu (mobile broadband) – na konci letošního roku ITU odhaduje jeho světovou penetraci na 47 %. Vede samozřejmě Evropa a Amerika, kde rychlé mobilní připojení využívá 78 % obyvatel, třetí je Společenství nezávislých států s 49,7 %.


Autor: ITU

Pevné připojení roste mnohem pomaleji a má letos dosáhnout jen na 10,8 % populace. Lídrem je Evropa, kde má k pevnému broadbandu 29,6 % obyvatel, v Americe je to jen 18 % a třetí je opět Společenství nezávislých států s 13,6 %.

BRAND24

A situace se asi jen tak nezmění: podle ITU je totiž ve světě průměrná cena za základní pevné vysokorychlostní připojení 1,7krát vyšší než za srovnatelou mobilní broadbandovou službu. 

Celou studii si můžete stáhnout zde (PDF).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).