Hlavní navigace

Kdokoliv z Google+ může poslat e-mail uživateli Gmailu, aniž zná jeho adresu

10. 1. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poněkud zvláštní funkce doplněná do Gmailu umožňuje poslat e‑mail uživateli Gmailu, i když jeho e‑mailovou adresu neznáte. Postačí k tomu, že má profil na Google+.

Google+ podle mého názoru ze všeho nejvíce potřebuje vrátit použitelný design, konečně zpřístupnit plné API, získat přístup k analytickým informacím o příspěvcích, zrušit absurdní a neovlivnitelnou filtraci příspěvků a zajistit pro tamní stránky, že budou k šíření informací sloužit alespoň tak špatně jako ty na Facebooku. Ale to jej patrně netrápí a místo toho se snaží integrovat Google+ i tam, kde to vůbec smysl nemá.

Na Gmailu sice také máte možnost poslat e-mail kontaktu z Google+ (ten si musíte na Google+ přidat do kruhu), ale v tomto článku jde skutečně o posílání e‑mailů z Google+ do Gmailu. 

Jakýkoliv uživatel na Google+ může poslat e‑mail do vašeho Gmailu přes váš profil na Google+, i bez znalosti vaší mailové adresy. Tuto funkčnost Google nadělil všem uživatelům, aniž by o ni měli zájem, takže je dobré vědět, že je možné ji zakázat nebo alespoň změnit.

Odesílatel se vaši e‑mailovou adresu nedozví (jen odpovíte‑li mu, pak ano). Funkce je nastavitelná mezi možnostmi nikdo, kruhy, rozšířené kruhy a kdokoliv na Google+. Můžete si to tedy buď zcela vypnout, nebo ponechat omezené na kruhy.

Jestliže jste si Gmail přepnuli na nový systém několika složek s došlou poštou, pak je také dobré vědět, že tyto e‑maily budou končit ve složce „sociální“, pokud nepocházejí od lidí, které máte v kruzích. E‑maily od lidí v kruzích končí v klasické složce příchozí pošty.

Google se navíc zjevně trochu bojí zneužívání, protože přidal přece několik omezení — člověk, kterého nemáte v kruzích, vám může z Google+ poslat tímto způsobem pouze jeden e‑mail (Google mimochodem upozorňuje, že pokud odesílatel odpovídá sám sobě, tak může pokračovat v konverzaci mailem.) Možné zneužívání doporučuje Google nahlašovat.

Dále, máte‑li na Google+ hodně sledujících, pak vám funkci Google nenastavil automaticky na kohokoliv na Google+, ale na kruhy. A používáte‑li Google Apps, pak tuto funkčnost nemáte automaticky zapnutou.

BRAND24

Až budete hledat možnost změnit nastavení, hledejte v záložce General/Obecné, a nečekejte, že to „třeba přidali logicky na konec“. Je to utopené kdesi v první třetině jako „Email via Google+“. Případnou nápovědu najdete v Emailing Google+ connections (E-mailová komunikace s kontakty z Google+). 

Obecně by mi připadlo skvělé mít sociální sítě a e‑mail nějak integrované. V případě Facebooku je tamní interní e‑mail prokletí, protože je zcela oddělený od e‑mailu (a v nové podobě Facebooku konvertovaný do miniaturního chatovacího okénka). Ale Google+ nikdy „interní“ e‑mail neměl, takže silná potřeba provázání u něj nebyla. Pokud navíc chci, aby mi cizí lidé mohli posílat e‑maily, pak prostě v profilu zveřejním svůj e‑mail. Z tohoto pohledu dost těžko chápu novou funkčnost Google+/Gmailu jako potřebnou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).