Hlavní navigace

Kim Dotcom zas na scéně: spouští hudební službu, vydává desku, zakládá stranu

20. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od zavření služby Megaupload uplynuly dva roky, excentrický internetový podnikatel ale u soudu stále bojuje proti svému vydání do USA. A oznamuje jeden plán za druhým.

Jedno se Kimu Dotcomovi musí přiznat: umí vzbudit pozornost. Už skoro dva roky se snaží soud na Novém Zélandu přesvědčit, že by ho neměl vydávat ke stíhání do USA. Při posledním stání loni v prosinci obvinil americké úřady, že mu odposlouchávají telefon. Další líčení je naplánováno na letošní duben.

Dotcom mezitím provozuje úložiště Mega a připravuje spuštění hudební streamovací služby Baboom.com. Jak bude vypadat dnes, ukázal na příkladu prvního alba – jeho vlastní taneční desky nazvané Dobré časy (Good Times). Byl jsem architektem své hudby. Vymyslel jsem většinu zvukového designu. Vybral jsem syntezátor i zvukové efekty. Všechny skladby jsou mým výtvorem, kromě toho, že bych je sám hrál, svěřil se deníku Guardian.

Až Baboom spustí ostrý provoz, nabídne obdobné služby jako další streamovací služby. Podle ukázky navíc umožní umělcům fanouškům ukázat seznam svých videí, fotek a tweetů nebo jim nabídnout obsah volně ke stažení.

A to není všechno. Dotcom nedávno oznámil, že zakládá politickou stranu Internet Party, se kterou chce jít do novozélandských voleb (sám ovšem kandidovat nebude) a která má v ostrovní zemi prosadit zákony uvolňující regulaci Internetu. 

DT24

Vytvořením správného prostřední pro firmy, které by na Nový Zéland mohly přijít, chci vytvářet nová pracovní místa. K tomu jsou třeba správné zákony o tzv. svobodném přístavu (safe harbour laws). Zákony, které vás nebudou jako ve Spojených státech nutit nainstalovat na žádost vlády zadní vrátka (backdoor), aniž byste proti tomu mohli cokoli dělat, řekl Guardianu.

Zdroj: Tisková zprávaKim Dotcom: ‚I‘m not a pirate, I'm an innovator'

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).