Hlavní navigace

Názory k článku Krádeží notebooku proti Googlu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2007 7:23

    Petr (neregistrovaný)
    Aha, takže když si z toho notebooku třeba překopíruji celý jeho obsah na flash disk, tím pádem ho fyzicky neukradu, jen si z něj vezmu data, tak už to bude OK, že? Taky už ho nebudu potřebovat jako nosič. Jako s tou knížkou, tu taky fyzicky neukradnu, jen z ní dostanu data.
  • 22. 6. 2007 10:43

    anonymní
    > Pokud na tom neni nic spatneho, jiste by je na pozadani nevyrazoval

    pokud o to pozadam nebude google indexovat muj web.
    je na mem osobnim webu tedy neco spatneho? ci snad na chovani googlu?

    netvrdim ze google je svaty, je to obrovsky mezinarodni mamut, se vsim co k tomu patri (cina treba :-)
    ale indexace knih je v podadku. pristup ke kniham se meni, ale vydavatele to jeste neakceptovali. jsou na ceste do dejin s ostatnimi pitomci jako je jiz zminena riia.
  • 22. 6. 2007 12:46

    anonymní
    Akorat ze sebe udelal idiota, on totiz ten notebook Googlu pote co ho ukradl chybel! Pokud chtel nazorne ukazat co dela google s knihami mel ho vyfotit (ten NTBK) a na svem stanku vystavit jeho popis a mapku jak se k nemu lide dostanou... To by, ale ukazal podstatu veci, ze by tim googlu udelal reklamu a zvisil povedomi o nem...
  • 22. 6. 2007 13:38

    Jaja (neregistrovaný)
    Na co teda vyhazovat za knížky? Stačí vzít foťák a knížečky nafotit, v počítači převést na text a v tom textu si vyhledávat - aby to nevypadalo pro "společnost" blbě, tak to hledání můžu zpřístupnit přes internet ostatním. Když může google, proč ne já? Když prodavačce slíbím, že si tu knihu jako celek nepřečtu (což nikdo neověří), tak je to v pořádku - nebo vidíte v tom někdo něco protizákonného?
  • 22. 6. 2007 13:54

    hex (neregistrovaný)
    Google uverejnuje cele texty jen u knih, ktere uz nejsou chranene. U ostatnich si prectete na zaklade vyhledavani napr. jen jednu vetu. Je to tedy dokonce mirnejsi, nez kdyz dneska napiste do novin recenzi na knihu.
  • 22. 6. 2007 14:06

    bez přezdívky
    Proč chodit do knihkupectví? Já jsem členem takového pirátského klubu, který nakupuje knížky a pak je mezi členy sdílí. Přečíst si můžete kolik zvládnete a všechno za směšný paušál. Z knížek můžete opisovat a kopírovat dle libosti.

    Ten pirátský klub se jmenuje knihovna a pobočky má po celém světě. V některých policejních a nesvobodných státech (např. USA) neuvěřitelně dobře zásobené.
  • 22. 6. 2007 14:10

    Jaja (neregistrovaný)
    Za kopírování ta knihovna musí platit poplatky té oné jakési organizaci na kterou všichni nadávají.
  • 22. 6. 2007 14:41

    P_V (neregistrovaný)
    Vážně? 300 stránková kniha nějakého nenáročného čtiva, která by se ofotila na 75 papírů oboustranně, by při ceně 4 Kč za oboustrannou kopii vyšla na 300 Kč. A za tu cenu se prodává, někdy i levněji. S přidanou hodnotou v podobě vazby a že se nemusíte mořit u kopírky.
  • 22. 6. 2007 14:47

    jetset (neregistrovaný)
    Konecne to nekdo popsal presne jak to je. Rozdil je jasny. Notebook je fyzicka vec , stejne jako auto , dum apod. Kdyz vam to nekdo ukradne privlastni si danou fyzickou vec a vam ji sebere (odejme jeji vlastnictvi a vy s k ni nemuzete dostat, to je podstata kradeze). Autorska prava operuji s necim nehmotnym co jaksi neni mozno uchopit a vlastnikovy sebrat tak,aby se k tomu nemohl jiz dostat. Scanovanim knihy porusuji jen jakousi umluvu (lobystisky postavenou nad zakon). Neco jineho je kdyz tu knihu budu mit doma a nekdo mi ji fyzicky odcizi to je kradez.
  • 22. 6. 2007 14:08

    anonymní
    Focení knížek je dáno jejich neúměrně vysokou cenou.
    Pokud by se kniha prodávala za dvojnásobek nákladů na (barevné) xeroxové kopie, tak by si ji lidé raději koupili, aby ji měli pěkně svázanou v knihovně.
    Ale celé je to dáno tím, že každý knižní podnikatel musí být živ tím, že vydá neuvěřitelné škrabárny pár svým opileckým společníkům. Ty si samozřejmě nikdo nekoupí, tak občas musí vydat něco pořádného, aby se finančně udržel - a to pak musí pořádně předražit.
    Ale úplně nejhorší je tato situace třeba u odborných knih (případně i skript). Prostě některé věci pak řeší trh jen podvodným kopírováním.
  • 22. 6. 2007 15:45

    Art (neregistrovaný)
    Knihovny mají ze zákona výjimku, která jim umožňuje knihy půjčovat. Nicméně díky Googlu mají všichni dojem,že nascanovat knihu není problém a nadávají právě těm knihovnám, proč to ještě neudělaly. Jenomže knihovna si narozdíl od Googlu nemůže dovolit obcházet autorský zákon.
    Ovšem tím jsem nechtěla říct, že bych se současným stavem autorkého zákona souhlasila. Pokud vím, tak koncept copyrightu vznikl právě mezi tiskaři a nakladateli a tudíž je logicky nastaven tak, aby přinášel prospěch hlavně jim. Otázka ale je, čím ho nahradit.
  • 22. 6. 2007 16:38

    Petr (neregistrovaný)
    Předpokládám, že ty notebooky byly určené veřejnosti, aby si na tom mohly vyzkoušet složby Googlu nebo něco takového, alespoň to tak vypadá z těch obrázků, takže data na nich byla veřejně přístupná.
  • 22. 6. 2007 17:06

    misch (neregistrovaný)
    Nepletu-li se, tak jsou knihy vydavany PRAVE K TOMU UCELU, aby si je lide cetli.

    O obsahu harddisku na soukromem notebooku se to rict neda.

    Tzn. tohle prirovnani TROCHU pokulhava (a to tak, ze na obe nohy).



    Navic, google se prece nechova jako Janosik, tzn. nebere obsah knih a nenabizi je zdarma nebo za uplatu ostatnim? Jen umoznuje jejich PROHLEDAVANI, nikoli STAHOVANI.
  • 22. 6. 2007 17:09

    anonymní
    Pokud si tu knihu pred ofocenim bud koupis, a nebo si ji pujcis v knihovne, tak proc ne? Jen by bylo dobre, abys ty ofocene texty opravdu zpristupnil jen pro vyhledavani, a ne tak ze si je kdokoli bude moci cele precist a/nebo zkopirovat.

    Pak teprve bude ta analogie presna.
  • 22. 6. 2007 17:15

    anonymní
    Nastesti neni vypujcni doba v knihovne neomezena, knihovna nedisponuje nekonecnym mnozstvim exemplaru, a nema obvykle k dispozici novinky hned po jejich vydani. Takze prosperuji i knihkupectvi a nasledne i autori :).



    Vtipne je, ze knihovny za techto podminek (pravda, ne za pausal, ale za poplatek) pujcuji i CD, a presto obchody s hudbou vesele funguji. Pritom by spousta lidi mohla namitnout "kdyz si nekdo muze za 30 Kc pujcit CD, tak ho urcite pak zkopiruje, rozsiri mezi lidi, a autori splacou nad vydelkem" :).
  • 22. 6. 2007 17:15

    anonymní
    Nastesti neni vypujcni doba v knihovne neomezena, knihovna nedisponuje nekonecnym mnozstvim exemplaru, a nema obvykle k dispozici novinky hned po jejich vydani. Takze prosperuji i knihkupectvi a nasledne i autori :).



    Vtipne je, ze knihovny za techto podminek (pravda, ne za pausal, ale za poplatek) pujcuji i CD, a presto obchody s hudbou vesele funguji. Pritom by spousta lidi mohla namitnout "kdyz si nekdo muze za 30 Kc pujcit CD, tak ho urcite pak zkopiruje, rozsiri mezi lidi, a autori splacou nad vydelkem" :).
  • 22. 6. 2007 19:50

    J (neregistrovaný)
    Ne, jeste jinak, on si mel ten ntb vzit a podle vzoru si postavit (okopirovat) vlastni. Pak by ntb googlu vratil a nikomu by nic nechybelo.

    Uplne stejne to funguje u audia/videa/... kdyz si koupim placku, nevadi mi, ze si ji nekdo jiny pujci a okopiruje. O nic neprijdu. Pokud by mi ji sebral, asi by mi to vadilo.

    Toto ^^ je zaklad cele lidske civilizace, informace se pujcovaly/predavaly a samozrejme i kradly (pokud se to tak da nazvat) odjakziva. Pri predstave ze by si autor/objevitel operace scitani toto patentoval a za kazdou provedenou operaci pozadoval nejake plneni ...

    Zkratka dneska se tezko uzivim jako svec, protoze boty si lidi kupujou v marketech a na miru si je nechava sit jen malo kdo. Ale mel bych nejspis chtit poplatek z kazde boty (zalozit na to nejaky ochrany svaz) protoze me prece okradaj.
  • 22. 6. 2007 19:54

    J (neregistrovaný)
    Knihovny (vetsinou statni) maji pravo vytisku => dostanou vse co se v danem state vyda tzv "ze zakona" => maji hned i ty novinky, ktere jsou ovsem vetsinou rozpujcovane (pokud za to stoji). Za poplatky od lidi nakupuji zahranicni knihy + plati provoz.
  • 22. 6. 2007 21:44

    aaa (neregistrovaný)
    Pisete blbosti a vubec tomu nerozumite tak jako polovina lidi v diskuzi.

    Zapomente na nakladatelstvi a jdete rovnou tam, kdo knihu pise? Myslite, ze ho nakrmi to, ze vy si to lenive jen tak stahnete?!

    Autori by prestali psat knihy, protoze obsah od nich nikdo nekoupi. Postup firem vydavajici knihy je logicky.

    Nelze to slucovat s predrazenymi filmy

    Jsem moc zvedavej kolik knih jste si precetli z knizky kolik knih jako pdf.

    Ma osobni zkusenost s tisknutim knihy z pdf a pak si to cist je velice nepohodlne.

    S pozdravem

    aaa
  • 22. 6. 2007 22:27

    Michal Krsek
    At povaleci u koryt zkrati autorska prava na 5 let od vydani a vsadim se, ze je najednou bude pres 90% lidi dodrzovat

    Jsem ochoten se s Vami vsadit, ze v pripade zkraceni autoskych prav na 5 let od vydani je pres 90% lidi dodrzovat nebude.
  • 22. 6. 2007 20:00

    J (neregistrovaný)
    Nj, jenze stejne rozsahla kniha o ekonomii/IT/... bude stat 3x vic (minimalne) a navic se v ni neda hledat, narozdil od digitalizovane kopie.

    At povaleci u koryt zkrati autorska prava na 5 let od vydani a vsadim se, ze je najednou bude pres 90% lidi dodrzovat. 70 let po smrti autora je naprosto neakceptovatene, vazne nevim proc platit nekomu za neco s cim nema zhola nic spolecneho, nemluve uz o tom, ze majetkova prava casto vlastni tak jako tak vydavatel, tudiz zakon nenema nic spolecneho s ochranou autora.

    Jsem OSVC, kdyz nekdo neco chce, objedna si to a ja to dodam. Ve 100% pripadu jde mimo jine o autorske dilo. Mel bych tedy pozadovat poplatek za kazdeho cloveka, ktery to bude pouzivat ? Me prijde normalni dostat zaplaceno za odvedenou praci => vydavatel si objedna, zaplati a dal je to jeho riziko, bud proda dost nebo ne a pokud ne, tak at krachne, asi to za kupovani nestoji.
  • 22. 6. 2007 22:24

    aaa (neregistrovaný)
    Chces rict, ze vsechno nehmotny lobisticky postavene nad zakon?

    my tady prijde, ze vy lidi nepremyslite.. Delate jen rukama a nemyslite mozkem (neco jako Franta Lopata)?!

    Az jednou neco vymyslis nebo napises tak taky nebudes chtit, aby lidi zpochybnovali tvoje dilo kopirovanim. Kdyz to nabidnes sam verejne tak to je jina vec. Ale jinak mas prece pravo si chranit svoje dilo. Proto jsou autorske zakony.

    A opakuji: jedna vec jsou predrazeny filmy v kinech a na dvd nosicich, ale zpochibnovat knihy je opravdu, uz silne kafe. Zvlast, kdyz vetsina z Vas nic poradneho krome nejakeho manualu neprecetla. Protoze ten, kdo precetl neco poradneho a bylo toho vic tak ten to ma z knih a vzdelani mu zustane.

    Nerikam, ze google dela neco dobre ci spatne. Ale reaguji na nazory lidi, kteri autorsky zakon opravdu stavej na hlavu.

    Vy si tu vykladate zakony po svym, ale jsou dany jinak.

    Opravdu sem chodi nemyslici lidi.
  • 23. 6. 2007 1:45

    zzz (neregistrovaný)
    Děkuji, že se zde někdo zastal autorů. Mnoho vobejdíků okecáváním obhajuje krádež a sami by se silně rozčilovali, kdyby jim někdo za práci nezaplatil. Trošku mi to připomíná soudružské nátury. Tihle vylulánci nechápou, že napsat knihu může trvat třeba i několik let. A co - to jako autoři nejí, nebo nepotřebují bydlet, jezdit autem, atp.?! Jestli to tak půjde dál, nebude knihy nikdo psát.
    Dovolím si prognostikovat, že z důvodu snadného kopírování budou ještě hodně dlouho knihy vycházet v papírové podobě (třeba s nějakou tou přílohou CD/DVD). Je mi zcela jasné, že pokud bych vydal knihu v el. podobě, tak si ji koupí 100 lidí, některý z nich ji uploadne na net, a ti ostatní si ji stáhnou a už nikdy nekoupí. Měsíce, či spíše roky práce budou honorovány pár tisícovkami?! Už tak jsou na tom autoři docela špatně. Vych.aná vydavatelská "pražátka" mi nabídla za knihu 4-8% z prodaného objemu! Diplomaticky jsem je poslal někam.
    Také jsou časté a obvyklé kecy, že hudebníci mají žít z koncertů a ne z tantiém či vydaných CD! Mnozí hudebníci ale koncertovat třeba vůbec nemůžou (třeba ze zdravotních důvodů).
    Na druhou stranu silně nesouhlasím s paušální "uměleckou daní" za média, HDD, tiskárny, paměťové karty, apod. To je klasická paušální lumpárna!
  • 23. 6. 2007 1:48

    zzz (neregistrovaný)
    Vysvětlovat to tady některým je podobně marné, jako třeba u "reguláků" co bydlí v regulovaném nájemném. Ti také mají pocit, že nikoho neokrádají a že je vše v pořádku.
  • 23. 6. 2007 1:57

    zzz (neregistrovaný)
    ... excelentně hloupá demagogie! Zvláště s těma botama!
    Takže podle zde uvedné logiky by stačilo, aby si "placku" (nebo knihu) koupil jeden, a všicni si ji pak rozkopírují a nikdo nakonec nebyl okraden. Nebo že by snad autor ano ... ale co je nám po něm, to je jeho problém, že?!
  • 23. 6. 2007 2:07

    zzz (neregistrovaný)
    Jak vidno, jste velmi málo informovaný o tom, jak je tomu v těch "pirátských klubech" jménem knihovna jinde ve světě. Oni tam totiž autoři dostávají kompenzaci za to, že se jejich knihy půjčují a důsledkem toho si je koupí měně lidí, což je pro autory ztráta. To ovšem u nás v Čechistánu neplatí, a proto knihy knihovnám neprodávám ani neodvádím tzv. povinné výtisky (=protiústavní vyvlastnění bez náhrady!).
    Jsou také státy, kde nesmí knihy knihovny půjčovat dříve, než třeba rok po vydání. Důvody jsou nasnadě...
  • 23. 6. 2007 2:42

    zzz (neregistrovaný)

    At povaleci u koryt zkrati autorska prava na 5 let od vydani a vsadim se, ze je najednou bude pres 90% lidi dodrzovat.

    Tak za takových podmínek bych se na psaní vykašlal. Odvedená práce, třeba na zakázku je něco zcela jiného, než autorské dílo. Ale to někteří nejsou schopni, či spíše ochotni, pochopit. Problém ČR je navíc v tom, že 10 miliónů lidí je velmi malý trh.

  • 23. 6. 2007 5:38

    ivan_d (neregistrovaný)
    No vidíte, pokud na ty 4-8% někdo přistoupil, tak na knize o ceně 300 Kč si čtenář vlastně platí obsah částkou 12 - 24 Kč.
  • 23. 6. 2007 11:16

    QT (neregistrovaný)
    Co to je přiměřená odměna? Kdo ji má určovat? Jediný způsob jak to udělat správně je nechat to na trhu - majitel práv ať nabízí, když se najdou zájemci, ať kupují.
    ALE NIKDO JIM DO TOHO NEMÁ CO KECAT.
    Když se vám nelíbí, nekupujte. Ale nekraďte a vytvořte si vlastní obsah.
  • 23. 6. 2007 15:47

    ivan_d (neregistrovaný)
    Když to berete z této strany: Pokud to zákony povolují, nemá nějakej vydavatel co kecat googlu do obsahu jejich vyhledávání.
  • 23. 6. 2007 2:25

    zzz (neregistrovaný)
    Jde o tzv. povinný výtisk, který je nařízen protiústavním loupeživým zákonem - vyvlastnění bez náhrady. Jak by se asi komukoliv líbilo, kdyby mu zákon nařizoval někam něco dávat zdarma?
    Nebuďte naivní! Za poplatky od lidí nezaplatíte v knihovnách skoro vůbec nic, ty jsou pouze symbolické. Drtivá většinu provozních nákladů knihoven je placena ze státního rozpočtu. Jen pro ilustraci - pokud má knihovna třeba 10tisíc registrovaných čtenářů kteří zaplatí ročně stovku, tak je to 1 milión korun. To je pro provoz nějaké státní vědecké knihovny naprostý pakatel. Jen vytápění musí stát mnohem více, a co platy zaměstnanců, jiné energie a infrastruktura, technika, atd.?!
  • 23. 6. 2007 5:31

    ivan_d (neregistrovaný)
    'Jsem moc zvedavej kolik knih jste si precetli z knizky kolik knih jako pdf.' Mnohem víc knih jsem přečetl z vydané knížky než z pdf. A mnoho knih jsem si koupil. Jsou mezi nima i takové, o nichž jsem se dozvěděl na internetu.

    Dětem před spaním čtu z tištěných knih a ty kupuji. Tady má pro mě práce vydavatele cenu a rád mu za ni zaplatím. To je v pořádku. Ale někdy mi stačí/vyhovuje číst nebo hledat na počítači. Jsou firmy, které se mi to snaží umožnit. Nejsem tedy nucen podstoupit nákup fyzicky vytištěné knihy. A to je to, co se panu vydavateli v tomto případě nelíbilo. Nebo-li někdo porušoval jeho monopol na šíření obsahu.

    Autoři (bohužel pro ně) takto musí hledat nový vztah se čtenářem, aby mohli psát, když na to mají talent a přitom neumřeli hlady. Z osobní preference usuzuji, že některé knihy (beletrii) bude mít stále smysl vydávat knižně. Jak mít odměnu za knihy, které si lidě raději pořídí v pdf budou muset vyzkoušet.Publikovat elektronicky dnes není zvlášť nákladné, a tak moho defacto prodávat jen obsah a to případně spoustě čtenářů. V žádném případě nebyl příspěvek laděn ve stylu, aby autoři přišli zkrátka. Jen to budou muset dělat jinak. V této fázi trochu nepohodlně, ale nejsou sami.
  • 23. 6. 2007 9:41

    zzz (neregistrovaný)
    A co jste tím chtěl naznačit? Na takovou almužnu jsem/bych samozřejmě nikdy nepřistoupil, protože bych za svou práci - napsání knihy - dostal odměnu velmi hluboko pod minimální mzdou. I autoři knihy by měli mít právo být seriózně ohodnoceni.
    Také nezapomínejte, že na knize za 300 Kč může být tak zhruba (záleží na mnoha okolnostech: náklad, druh papíru, typ vazby, atd.) 70 Kč "tiskárny" (papír + tiskařské práce), 10 Kč sazba - pokud je tam grafika či kresby, tak i mnohem více - jeden známý kreslíř, kterého jsem kdysi oslovil, chtěl za jednu kresbu až 10tisíc Kč! Rychle jsem vycouval. Další pak jsou distribuční náklady (doprava, rozvoz), a velkou položkou marže vydavatele (třeba brát v úvahu, že nese určitá rizika), distributora (velkoobchod) a obchodníků (maloobchod). A taky DPH, byť zatím jen 5%.
    Z toho vyplývá, že pokud si knihu vydá autor sám, může být levnější a autorovi zároveň zůstane spravedlivější odměna za autorskou práci. Dělám to tak.
    Také je jasné, že kniha by byla levnější pokud by se prodávala v el. podobě, ale to by se záhy neprodávala, ale "zadara" odněkud stahovala, takže na tento způsob dlouho ve větším měřítku asi žádný vydavatel (či autor) nepřistoupí, protože to je, vzhledem k obecnému morálnímu povědomí, jasná ekonomická sebevražda.
  • 23. 6. 2007 15:25

    ivan_d (neregistrovaný)
    Do problematiky nejsem osobně zainteresován, měl jsem asi mlčet. Tou částkou jsem jen chtěl naznačit, že pokud jde čtenáři o pouze obsah, může platit i za věci, o které až tolik nestojí. (Samozřejmě není to tak vždy. Kdysi jsem stál o jednu knihu staršího vydání. Nemohl jsem ji sehnat, tak jsem si ji okopíroval. Asi po roce jsem na ni narazil v antikvariátu a koupil si ji. Mělo to pro mě cenu.)
    'záhy neprodávala, ale "zadara" odněkud stahovala' - to je věc , o které nejsem až tak přesvědčen. Pokud by šla cena hodně dolů, už by to možná tolika lidem nestálo za tu námahu.
  • 23. 6. 2007 22:27

    J (neregistrovaný)
    Heh, a to mate pocit, ze oscanovat knihu a predhodit ji OCR je tak narocne ? Je to jen okazka kdo a kdy to udela, staci se po netu rozhlednout, knih je tu spousta. Tudiz pokud by to tak dal k dispozici rovnou autor, byl by na tom uplne stejne.
  • 23. 6. 2007 22:32

    J (neregistrovaný)
    Demagog jste leda vy, kdyz si nekdo zalozi firmu, dejme tomu pekarnu, nakoupi do ni vybaveni v cene nekolika MKc a povede se mu prodat jeden rohlik, tak ho taky tezko proda za tech nekolik mega a proste skrachuje. Takze bud dela neco, za co mu jsou lide ochotni platit, nebo ochtni platit nejsou a pak se tim proste nemuze zivit. (tecka!)

    Ale rozhodne nema narok ne nejake specialni zachazeni. Stejny je to se zemedelcema, kterejm se jeste plati za to, ze neobdelaj pole :/.
  • 23. 6. 2007 23:58

    Pet (neregistrovaný)
    Takže je bude pekárna prodávat za milion a protože je to dle názoru většiny předražené, tak si k ní může každý ty rohlíky přijít ukrást
  • 24. 6. 2007 0:46

    Libor Nováček
    V každé zemi jsou zákony o povinném výtisku jiné. Např. v Japonsku dostanete od knihovny za povinný výtisk zaplaceno. Český státní rozpočet by jistě nezruinovalo, kdyby i u nás v zákoně o neperiodických publikacích byla uzákoněna finančí kompenzace (a knihovny by dostaly o X milionů více). Jen jen věcí nakladatelů, že místo nadávání věc nějak neřeší (lobbingem, soudně a podobně).
  • 24. 6. 2007 11:11

    anonymní
    ach ten češtin - když už opravuješ, tak prosím pořádně. na "mi tady přijde" není nic divného. Zato "mně tady přijde" by bylo hodně špatně
  • 24. 6. 2007 18:06

    zzz (neregistrovaný)
    Vyjádřil jste svůj názor, na to máte právo. "Pokud by šla cena hodně dolů, už by to možná tolika lidem nestálo za tu námahu." - mám dojem, že máte o lidech a jejich morálce značně zidealizované představy. Stáhnout si nějaký soubor opravdu žádnou námahu nedá. Jak už jsem jinde naznačil, v ČR se psaní knih moc nevyplácí (pokud autor prodá práva nakladateli-vydvateli).
  • 24. 6. 2007 18:24

    zzz (neregistrovaný)
    Neuvěřitelné!!! "Dal k dispozici"!!! Áááá, pán je pravděpodobně komunista ('předtažmo' nativní bolševická nátura), který pracuje nezištně zadarmo, tak to také očekává od ostatních. Tůůdle-nůůdle! Psaní knih je práce jako každá jiná a má právo být patřičně zaplacená.
    Ten, co tu knihu naskenuje a umístní v e-podobě někam ke stažení, je prachsprostý ZLODĚJ, a bylo by potřeba s takovými rychle a rázně zatočit! Už jen pro to, že si to nezkopíroval pro svou potřebu. A také nechť zaplatí s velkou rezervou autorovi tímto ušlý příjem (v případě důkazní nouze nechť je vše hodnoceno k jeho neprospěchu). Je neuvěřitelné, jaká zlodějská hov_da se motají po světě, a ještě mají heretický pocit, že jsou morálně v právu! CHUCPE!!!
  • 24. 6. 2007 18:46

    zzz (neregistrovaný)
    Opravdu velmi dementní příklad! Ten rohlík vás nikdo nenutí si koupit. Pokud se vám nezdá cena, jděte k jinému pekaři, nebo si jej třeba upečte doma sám. Stejné je to s knihou. Pokud se vám cena nějaké knihy nelíbí, kupte nějakou jinou od konkurenčního autora či vydavatelství, eventuálně si ji napište sám (to bude přece zdarma, takže je to nejlepší řešení). Ale v případě, že vám žádná cena vyhovovat nebude vás to v žádném případě neopravňuje tu knihu (přesněji obsah - o ten jde především) ukrást. Zkuste si jít zafňukat do autosalónu, že jste socka, a ať vám proto tedy toho nejnovějšího "bavoráka" prodají za 50 tisíc. Pokud neskončíte v blázinci, tak jen díky zdrženlivosti a "politické korektnosti" "systému". A nějaký kecy, že auto není kniha, jsou jen alibistické kecy zlodějíčků (i latentních)!
    Je tržní ekonomika, a je mým nezadatelným právem prodávat své knihy (a i cokoliv jiného) za mnou stanovenou cenu. A je jen na mé uvaze, jak vysokou tu cenu stanovím (i kdyby vedla k nízké prodejnosti), to je mé právo. Pokud se to někomu nelíbí, nechť si "píp" políbí a jde si koupit jinak. Ale ať grázl nekrade!!!
  • 24. 6. 2007 18:52

    zzz (neregistrovaný)
    "... a jde si koupit jinak." má být samozřejmě "... a jde si koupit JINAM." I když jsem tak kouzlem nechtěného vyjádřil ono dnes běžné "jiné kupování".
  • 24. 6. 2007 19:26

    zzz (neregistrovaný)
    Vyvlastňování povinných výtisků bez náhrady je českou specialitou. V civilizovaných zemích, kde jsou respektována majetková práva, se za povinné výtisky platí. Nabídková a oznamovací povinnost platí téměř všude.
    Dal jsem si tu práci a spočítal, kolik by to přišlo na jednoho obyvatele ČR, kdyby se povinné výtisky vykupovaly. Vycházel jsem z ročního počtu vydaných knih, počtu knihoven s nárokem na povinná výtisk, a průměrnou cenou knihy (s velkou rezervou nadsazenou). Výsledkem bylo jedno malé pivo (asi 12 Kč ) ročně - tedy pakatel. Pokud lidi nejsou ochotni obětovat jedno pivo ročně za možnost přístupu ke knihám, tak nechť se utopí v blbosti.
    Ale je zde i jiný problém. Ve světě obvyklá je i kompenzace ztráty zisku (nakladateli či autorovi) za to, že si lidi knihu půjčí a pak už nekoupí. Někde se to řeší i tak, že kniha se nesmí půjčovat dřív než rok po vydání. Jako autor vydavatel zásadně a záměrně povinný výtisk knihovnám nedávám. Už jsem se i několikrát udal, abych vyprovokoval správní řízení (hrozí pokuta až 50.000 Kč) a mohl to dostat k Ústavnímu soudu, potažmo k Evropskému soudu pro lidská práva, ale nic. Mrtví brouci...
  • 24. 6. 2007 22:56

    anonymní
    Je zřejmé, že vám unikla loňská novelizace autorského zákona, která povinnost knihoven platit odměnu autorům za půjčování jejich knih (s některými výjimkami) stanovila. Viz § 37 odst. 2 autor. zákona.
  • 25. 6. 2007 2:53

    Roj
    Prestan psat blaboly, ktery nikdo necte, a zacni kreslit! Budes mi 10 litru za jedinou pitomou kresbicku ;-)

    A to se vyplati!
  • 25. 6. 2007 2:56

    Roj
    No konecne!
    Pravo na praci! Kazdy podle svych schopnosti, kazdemu podle jeho prace!
    Hezkys jim to tem bolsevikum, soudruhu, vytmavil! :-))))
  • 25. 6. 2007 3:47

    Jiřina (neregistrovaný)
    > Jako autor vydavatel zásadně a záměrně povinný výtisk knihovnám nedávám.

    = porušuji zákon, tedy taky KRADU, ale co bych se neohradil, když jiní okrádají mě?

    >Už jsem se i několikrát udal, abych vyprovokoval správní řízení [...]ale nic. Mrtví brouci...

    = Jestli ono to není proto, že vaše výtvory stojí za starou bačkoru a stejně by jen zbytečně zabíraly místo v regále? :-)
  • 25. 6. 2007 9:51

    Karl (neregistrovaný)
    Tomu nerozumim. Pokud ma nakladatel smlouvu s autorem o exklusivnim vydani obsahu, tak naopak google nema pravo strkat do tohoto vztahu nos, ne?
  • 25. 6. 2007 11:02

    zzz (neregistrovaný)
    Nebuď naivní synéčku! Za "pitomou" kresbičku ti nikdo deset litrů nedá. Jen za "chytrou", ale tu asi nezvládněš... a já také ne, tak holt musím psát ty "bláboly, které nikdo nečte" - no, hlavně že je kupují. Číst je nemusí, k tomu je nenutím. ;-)))
  • 25. 6. 2007 1:06

    zzz (neregistrovaný)
    Neunikla, ale zkuste si zjistit, jak je to celé koncipované a jak je to s těmi odměnami prakticky - velmi nespravedlivé (to by ale chtělo delší vysvětlení), navíc nutnost evidence u kolektivního správce autorských práv, se všemi z toho vyplývajícími, hlavně negativními, důsledky. Osobně jsem navrhoval knihovnám, ať prosadí princip platby za výpůjčku knihy, a podle toho by se řešily autorské odměny. V mnoha knihovnách s e-evidencí pohybu knih by to problém nebyl. Navrhoval jsem částku 5 Kč za výpůjčku knihy - to je vcelku pakatel. Není ale ochota to řešit jinak, než nějakou paušalizací. Jakoukoliv paušalizaci bytostně nesnáším, počínaje paušálním placením popelnic (demotivující), a čímkoli ještě šílenějším konče. Jednou se z těch paušálů všichni připo.ereme!
  • 25. 6. 2007 1:32

    zzz (neregistrovaný)
    Počty povinných výtisků do vybraných knihoven jste uvedl patrně správně (nekonfrontoval jsem to se zákonem, jen tak popaměti), ale v žádném případě nemáte pravdu s tím, že je to (vždy) nepatrná část. Dnes se tisknou na speciálních tiskařských strojích pro malé série (např. Indigo) i velmi malé náklady publikací. Pokud ze stokusového nákladu barevné knihy, kde je výrobní režie na jeden výtisk stovky Kč, odevzdáte grátis povinné výtisky, tak už je dost podstatné, že z těch vytisknutých 100 kusů je těch povinných 5 kusů 5%! A to je safra dost! O takové akci vím, a vydavatelé se na knihovny vykašlali (bodejť).
    Jestli se mé knihy dochovají pro další generace, nebo nedochovají, je mi úplně šumafuk. Nejsem ješitný, pomníky si stavět nepotřebuji. Potřebuji na chleba! Žiji tady a teď, a zcela pragmaticky zvolím peníze (hamoun jeden :-). Ale vážně, jde mi o princip. Povinný výtisk grátis je vyvlastněním bez náhrady, což je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Takové bolševické manýry namířené proti majetkovým právům silně nesnáším! Pokud tento stát nemá pár drobných (při všech těch tunelech a černých dírách, kde končily/čí stovky miliard), aby zaplatil vydavatelům povinné výtisky, nechť zhyne nevzdělán - nic jiného si nezaslouží!
    O odměnách autorům viz jinde.
  • 25. 6. 2007 3:27

    Franta (neregistrovaný)
    Ono psat a psat je taky rozdil. Dneska by kazdej jen nejradeji psal skvaru typu "Varime s XY", "Bydlime podle YZ" a nebo "Jak jsem strelil svuj prvni gol". Za takovou skvaru platit, to je hrich. Ale ono i stahovat to za darmo je hrich. Kdyz jses takovej pisatel, co pise knizku i nekolik let, tak nadhod, cos dobreho napsal. Pak se muzem bavit o tom, jestli si vubec zaslouzis zaplatit za takovou praci, kdyz ti trvala tak dlouho.

    Jak tluste jsou ty knihy, co pises?
    10 NS denne = 18 000 znaku (kazdej prumernej uzivatel PC denne naklape nejmene dvakrat tolik, a to pise jen cca 1/10 casu)

    takze 10 stran denne x 5 pracovnich dnu v tydnu x 4 tydny do mesice x 12 mesicu do roka x 3 roky psani = 7200 NS
    hmm..., plodní autori, plodni...

    Ale coz, potrebujes nekde sehnat podklady, dukazy, indicie, potrebujes prekecat vydavatele atd atd... Takze jo, dame ti 1/3 casu na psani a 2/3 casu na ty veci okolo - to je fer nabidka, ne? Ale porad mi to vychazi na 2400 NS. Tak ja nevim..., Kdyz ma kniha 240 stran (mysleme si ze jedna strana je identicka z jednou NS), tak porad je to kurna jen 10% efektivity. A tedy i 10% normalniho platu...

    Samozrejme, jiste jsou i vyjimky, jim cest a slava, treba patris mezi ne...
  • 25. 6. 2007 11:11

    Roj
    Stejne dementni pristup, jako postavit kdekoliv na namesti cokoliv, a vyzadovat penize po kazdem, kdo se na to podiva. A pak se rozcilovat, ze se na to vsichni divaji zadarmo. Na uzasne autorske dilo!
    Kdyz se neuzivim tak, zivim se jinak. To je pravidlo kapitalismu a trhu. Ne po bolsevicku vnukat a posilat policii na ty, kteri jen delaji to, co je prirozene.
  • 25. 6. 2007 12:23

    zzz (neregistrovaný)
    Hochu hochu, tys fakt dost mimo. "Hodinky/holinky", "O voze/o koze" - toť tvůj způsob diskuze. Nemíním už ztrácet čas s podobnými pitomci. Pro takové zlodějíčky jako ty je krást opravdu přirozené (stejně jako pro určité opálenější etnikum). Tržní ekonomika není o kradení. Pracuj, a pokud budeš mít zájem o nějakou knihu, tak ji neukradni, ale kup si ji! Tvou práci (pokud vůbec něco děláš) ti také nikdo nekrade. I když na taková amorální hov.da jsou podobné apely obvykle bohužel zcela zbytečné. Víc k tomu již nelze říci. Akorát howgh
  • 25. 6. 2007 12:25

    David (neregistrovaný)
    Presne tak, a vrchol vseho by byl, abych za knihu kterou si okopiruju platil. Autorovi to nechybi kdyz si to sam zkopiruju, a bylo by to bezduvodne obohaceni.
  • 25. 6. 2007 13:03

    Roj
    Bud v klidu, tvou knihu si nestahnu, ani kdybys ji dal zdarma na idnes. Muj cas je drahy na to, abych cetl vsechny slataniny.
    Pisalku a podobnych nymandu je mnohem vic nez ctenaru ;-)
  • 25. 6. 2007 9:45

    Karl (neregistrovaný)
    No myslim, ze na tebe presne plati porekadlo "myslet, znamena ho*no vedet"...

    Strana v knize a normostrana nema nic spolecneho. Zalezi na velikosti knihy, pouzitem pismu, gr. uprave atd. (Mimochodem NS ma 1800 znaku).

    Ale to neni podstatne. Nejvtipnejsi je tva hlaska, ze se budes bavit o tom, jestli si autor vubec zaslouzi za takovou praci zaplatit. To je neuveritelne. Nebyl jsi nahodou za komancu v nejake kulturni komisi a neposuzoval jsi, jestli je dilo dobre pro Stranu a lid? To, jestli si autor zaslouzi zaplatit posoudi ctenar - budto si ji koupi nebo ne. Ale tyhle kecy typu "knizka je blba, tak i kdyz jsem si ji precetl, tak proc bych za ni mel platit?" jsou jen slaboduche omlouvani kradeze. Tak ty knizky necti a nemusis za ne platit.

    (nejsem autor zadne knizky)
  • 25. 6. 2007 9:48

    zzz (neregistrovaný)
    Trpíš dyslexií, nebo máš přechodně či trvale sníženou luciditu vědomí, ev. obé?! Já jsem nepsal nic o právu na práci! Pokud bys uměl číst a chápal kontext v příspěvcích, tak by ti bylo jasné, že mluvím o právu požadovat za svou práci (napsanou a vydanou knihu) mnou stanovenou cenu. To, jestli mi tu cenu někdo zaplatí, to je zcela jiný problém, a o to ostatně nešlo.
    Když mi tu cenu kdokoliv nechce zaplatit, protože se mu jeví vysoká, tak ho ale nic neopravňuje k tomu, aby mou práci (autorské dílo) kradl. Pokud se mu cena nelíbí, tak ať si napíše svou vlastní KNIHU, a bude to mít "zadarmo", nebo si koupí nějakou konkurenční, levnější, od jiného autora/vydavatele. Kapiš?!
  • 25. 6. 2007 10:38

    zzz (neregistrovaný)
    Tak za prvé - po tom, co píši, je ti velký kulový..., píši to pro "své" čtenáře, a ty mě vůbec nezajímáš (když už jsme spolu pásli ty husy a tykáme si).

    Za druhé - o tom, jestli je to škvár nejlíp rozhodnou ti, kteří si tu knihu koupí, ev. nekoupí. Nehraj si na knižního pánaboha a nechej to na laskavě nich, potažmo tedy na tržní ekonomice.
    Napsat knihu není o tom, kolik je třeba času na napsání určitého počtu znaků, ale hlavně o tom, kolik bylo třeba času (a nejen času, ale i finančních výdajů - někdy i dost velkých) k tomu, aby vznikl obsah psané knihy. Někdy to je i mnohem více, než tři roky.
    Kolik knih už jsi napsal, že se tak zasvěceně vyjadřuješ? Jestli žádnou, tak radši sklapni zobáček a nemel - nevíš vůbec, o čem meleš. S těmi tvými matematicko-mechanistickými normativy běž někam na pásovou výrobu. Čas pro napsání knihy je zcela individuální, záleží na tématu, a hodně taky na zodpovědnosti autora. Některé knihy lze napsat rychle, jiné nikoli. Kdysi jsem psal knihu, a trvalo to asi 3 měsíce. Ale určité knihy se dají napsat i za 2 týdny. A dost podstatné také je, jak seriózně k tomu autor přistupuje. V nějaké beletrii nemá problém s nějakou odpovědností za obsah - jde obvykle o fikci, ale jsou knihy, kde chybná informace může čtenáři způsobit problémy nebo i škodu. Možná ti to vykroutí hlavu, ale dělám také na jedné záležitosti, na kterou připravuji podklady ne roky, ale spíše už desetiletí (a včil mudruj)! To nejsou věci typu napsat příručku pro novou verzi Wordu, ty se dají napsat velmi rychle. To jsou opravdu moje věci (samozřejmě - vše je inspirováno předchozími zkušenostmi a vnímaným). To ale asi vůbec nebudu v ČR vydávat, protože se to pro 10 mil. lidí nevyplatí, a navíc zlodějské názory zde na této diskuzi mně o tom jen a jen utvrzují.
    Vydavatele nemusím překecávat, bo žádného neopotřebuji, anžto si věci vydávám sám, a zatím jsem vždy prodal celý náklad. Knihy "Vaříme s XY", "Bydlíme podle YZ" apod., tebou tolik opovrhované (když to někdo kupuje, tak proč jim to nenabídnout?) určitě nepíši, a dokonce si troufnu tvrdit, že mé knihy mají z určitého náhledu v ČR tak trošku i ’monopol’. Podstatné ale je, že čtenáři jsou spokojení (mám zpětné vazby), já také, tak vo co de?!

    Za třetí - nikdo tě nenutí kupovat ani ten škvár, tak proč se rozčiluješ! Připadáš mi jako ti pitomci, co nadávají, že na Nově apod. není nic ke koukání - tak ať vypnou, v lepším případě vyhodí televizi, a budou mít svatý klid! Delší dobu TV ani R nemám/e a vůbec mi/nám neschází. Co potřebuji najdu jinde.
  • 25. 6. 2007 13:04

    bez přezdívky
    Když chceš dělat taxikáře, víš že musíš mít koncesi. Když chceš dělat nakladatele, víš že musíš dávat povinné výtisky. Pokud s tím nesouhlasíš, můžeš se sám rozhodnout předem a dělat něco jiného.

    Pokud se rozhodneš dělat nakladatele s tím, že povinné výtisky nikam dodávat nebudeš, pak seš normální podvodníček zlodějíček ty. Předem o té povinnosti víš!

    Zákony se mají dodržovat a ne že si vybere každý jen to, co se mu hodí.
  • 25. 6. 2007 14:52

    zzz (neregistrovaný)
    Buoáááách, tak to jsem si tedy oddechl, že nebudeš stahovat (ale nezapomeň si stáhnou trenky, než dosedneš na mísu - důsledky by byly nepříjemné). Ona totiž není ani pro takové psychopatologické lůzry, jako ty, určena (když už jsi schopen něco posuzovat, aniž vůbec víš, o co jde, "jasnovidče"). Ale hlavně, žes mi to nandal, zoufalče. Ještě že ty diskuze máme - různí nešťastníci tvého typu aspoň mají nějakou terapii na své bolístky, a nám tak neskáčí hromadně z "nuseláku". Kdo to tam má pak uklízet. ;-)))
  • 25. 6. 2007 15:02

    zzz (neregistrovaný)
    Dodržovat se mají zákony, které jsou v souladu s ústavou, potažmo s LZPS, ale to už jsem tady psal jinde, i s příslušným příkladem pro (mo)mentálně zaostalé. Ale hlavně, že se ti po napsání příspěvku ulevilo... mentální průjem někdy odstraní i duševní zácpu. U tebe to ovšem vypadá na duševní choleru, tak se asi toho průjmu hned tak nezbavíš. A teď zase pěkně nasedni do taxíku, a jeď hledat další rito.
  • 25. 6. 2007 11:34

    zzz (neregistrovaný)
    Božínku, jací demagogičtí pitomcové zde! Zákon mi nařídí vraždit, neuposlechnu, protože je to v rozporu s elementárními právními normami i etikou, jsem tedy zločinec.
    Jestli moje výtvory stojí za starou paprči, nechejte radši na čtenářích. Ti rozhodnou, či spíše už rozhodli. Zajímavé je, že obdobnou taktiku - hru na ješitnost - na mně zkoušely "knižní matróny" ve dvou státních knihovnách s právem povinného výtisku, se kterými jsem jednal. Neuspěly.
    Ostatně správná úvaha - proč by knihy zbytečně zabíraly místo v regále, radši jsem je pěkně prodal. Knihovna? Ta by mi přeci nic nezaplatila.
    A teď trošku drsněji: Na podobné znárodňovací grázlíky jako vy by se měl schválit zákon, že musí vždy k 1. v kalendářním měsíci veškerý svůj majetek odevzdat do 7 dnů dejme tomu třeba romským rodinám v Chánově, samozřejmě zdarma. Pokud by ten majetek neodevzdali, bylo by to považováno za krádež. Vše je plně v duchu vaší logiky.
    Kolik máte ÍíííKvééé, oslíku? Tykve?! Nebo snad nějaký soudruh s nostalgií na vítězný zlodějský znárodňovací Únor?!
    V každém případě děkuji za vaše a jiné takové příspěvky zde. Celou diskuzi si kopíruji - je to totiž velmi inspirativní materiál o lidské blbosti, amorálnosti a mnohdy lumpenproletariátním pohledu na autorská, ale i jiná práva.
  • 25. 6. 2007 11:48

    zzz (neregistrovaný)
    Pokud byste náhodou chtěl něco dělat se svým morálním i právním povědomím, tak doporučuji přečíst si pozorně Listinu základních práv a svobod, zvláště pak Článek 11 odst. (4): "Vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu."
    Zákon o povinném, výtisku je v rozporu, protože vyvlastňuje knihy bez náhrady. A kdybyste nebyl právní (a vůbec) diletant, tak byste věděl, že abych takový zákon mohl soudně napadnout, musí nastat nějaké správní řízení, proti kterému podám odvolání a následně pak žalobu. Ale to byste asi nenapsal takovou kreténovinu, jako že tím, že si nenechám protiústavním zákonem vyvlastňovat majetek, vlastně kradu. Ale mám silné tušení, že jste jen jakožto arcizloděj křičel: "Chyťte zloděje!"
  • 25. 6. 2007 15:43

    bez přezdívky
    No jestli máte pocit, že zvláštní vydavatelská daň v podobě několika výtisků knihy není v souladu s ústavou či listinou základních práv a svobod, tak to proboha dejte k ústavnímu soudu.
    Ale jestli se i jinde chováte, jako v téhle diskuzi, tak to možná nechte raději plavat.
  • 25. 6. 2007 17:18

    Roj
    Ja mam bolistky? Jedinej, kdo tady nadava, fnuka, breci a hystericky jeci, jsi ty. Ja jsem se stavem celkem spokojenej a nepotrebuju k tvemu rozhozeni ani jedno vulgarni slovo.
    Zkus si to po sobe precist.

    Jestli takle pises i jinde a jeste si za to chces nechavat platit.... to by me ta tvoje cilova skupina fakt hoooodne zajimala :-)))))
  • 25. 6. 2007 18:58

    Dramenbejs (neregistrovaný)
    Já jsem zase na lupě po dlouhé době naposled, protože většina zdejších diskutérů jen tak plácá, bez zapálení a znalosti o věc. Prostě internet pro lyďy.
  • 25. 6. 2007 19:39

    zzz (neregistrovaný)
    Na hrubý pytel hrubá záplata. Se zloději se v rukavičkách nezachází. Někde je obvyklý úzus to do nich "napumpovat", sáhnou-li někomu na život či majetek. Pokud píši "jinde", tak s předpokladem, že směrem k slušným a morálním lidem, ale to není tvůj případ. Slušně se dá jednat jen se slušnými lidmi, na grázlíky musí být zcela jiný přístup. TY tady patříš mezi fňukaly, kteří se podivují nad tím, že krást se nemá a dožadují se legalizace zlodějin. Tak se moc neRoj! A už neotravuj bolševická náturo!
  • 25. 6. 2007 20:31

    zzz (neregistrovaný)
    Tato diskuze je skvělým příkladem, jakými všemožnými a neuvěřitelnými sofizmaty se snaží mnozí obhajovat krádež. Je mi z toho docela na zvracení.
    "Zvláštní vydavatelská daň" - jinde tady píši, proč ne, a proč je nezákonná (v rozporu s "listinou"). Nemíním to dále rozvádět, protože to buď jedinec chápe, má-li právní povědomí, nebo nechápe, a pak je vše zcela zbytečné. K Ústavnímu soudu bych to "dal" hned, ale v právním postavení občana ten proces lze nastartovat jen tehdy, bylo zahájeno nějaké správní řízení. BTW: Není to jen můj názor, znám autory či vydavatele (řešíme to), kterým se to také nelíbí, už jen z principu, a akci by podpořili (někteří už se na to také chystají a čekají jen na příležitost = zahájené správní řízení kvůli nedodanému povinnému výtisku). Státní knihovny jsou veřejným zájmem, a proto by ty povinné výtisky měly být jednoznačně hrazeny z veřejných financí (prostřednictvím finančních zdrojů směřovaných knihovnám) tak, jak je tomu v právních a civilizovaných zemích zvykem. Je nemorální i bezprávní nechat to na bedrech vydavatelů. Zvláště kuriózně se to jeví, když to rozpočítáno činí na jednoho obyvatele jedno pivo ročně. Ale parazitizmus je zde asi silně geneticky zakořeněn - stačí se seznámit s podstatou a okolnostmi kolem regulovaných nájmů. Ale to je zase jiná písnička. Na veškeré bolševické zlodějoviny jsem fakt dost alergický, a mám pro to dost důvodů.
  • 25. 6. 2007 20:49

    Pavel (neregistrovaný)
    Pro zzz:

    Zajímalo by mě, zda kniha vydaná na CD (e-book) je či není neperiodickou publikací dle příslušnýho zákona. Zatím jsem se nikde nedopídil závaznýho právního výkladu. Svou otázkou mířím na povinný výtisky (i když tenhle pojem je u CD trošku křečovitej).

    Neptám se jen tak zbůhdarma, taky jsem cosi napsal (a vydal), byť jen jednu příručku - o Win XP Embedded.

    Díky za odpověď.
    Pavel Kříž
  • 26. 6. 2007 17:12

    bez přezdívky
    Už toho chudáka nechte. S chutí jsem si přečetl vaši diskusi, ve které zastupujete pozici zdravého rozumu.

    Dotyčný pán bohužel nic pochopit nechce, jeho nabubřelé ego, které nabyl po vlastnoručním napsání KNIHY (ó velká božstva), mu to zřejmě nedovolí.

    Přejme mu, ať z jeho KNIHY nikdo nevykrade žádnou geniální myšlenku, to by snad nebylo ani na ústavní soud, ale musel by s tím do Bruselu, né-li přímo do Štrasburku!
  • 25. 6. 2007 21:00

    bez přezdívky
    Jestliže se ten proces snažíte i nastartovat a jenom tady nemluvíte o tom, jak je to nezákonné, tak v pořádku.
    Ovšem celkově tomu opravdu nerozumím. Po každém z nás chce stát z pozice své síly nějaké věci aby zajistil naše blaho. Chce po nás přímo peníze ve formě daní, chce po nás peníze v případech kdy tomu daně neříká. Chce po nás náš čas (máme povinnost se dostavit k soudu jako svědci, až bude válka, tak budeme mít povinnost se dostavit k odvodu). A po někom chce i jeho práci. Například lékař má povinnost poskytnout první pomoc i člověku o kterém je jasné, že za tuto službu nikdy nezaplatí (tedy povinnost poskytnout první pomoc máme všichni, ale po lékaři se to požaduje na jiné úrovni). Nestátní provozovatel silnice/dálnice musí strpět provoz některých státních automobilů (armáda, policie, hasiči) zdarma bez mýtného. V různých oblastech podnikání platí různé speciální úpravy. A v oblasti autorských děl je to celé jedna velká speciální situace.
    Já opravdu nerozumím tomu, proč se tak strašně čílíte, kvůli "výtiskové dani", která je v případě naprosté většiny vydání zcela zanedbatelná. Jestli v případě nějakých speciálních vydání tvoří významnou část nákladu, tak by se to dalo v parlamentu řešit lobováním a vysvětlováním poslancům. Ale rozhořčeně tady mávat bolševismem...
    Svým způsobem vám přeji, abyste u ÚS uspěli a byli této zvláštní nevýhody zbaveni. Současně ale doufám, že budou odstraněny i všechny další zvláštnosti, které autorskou oblast provázejí. Například poplatky pro autorské svazy, nebo 70letá ochrana autorských práv mrtvého autora apod. Nevím proč, ale mám pocit, že tyto zláštnosti od běžného stavu budete vy (či vaši chlebodárci) obhajovat právě těmi všemožnými a neuvěřitelnými sofizmaty, která se vám teď nezdají.
    Když se po bolševicku krade (abych tedy použil výrazy podle vás) z kapes lidí do kapes autorů, tak to už tolik nevadí, že?
  • 25. 6. 2007 23:51

    zzz (neregistrovaný)
    Stručně - už mě to unavuje: Ano daně po nás stát chce, ale ze stejného příjmu stejnou daň (bohužel i tady je protiústavní zádrhel - "minimální daň", doufejme, že také skončí u ÚS). Při předvolání k soudu (policii apod.) máte právo na náhradu ušlého příjmu/zisku a vzniklých výdajů. Pomoc a jiné výjimečné situace jsou definovány - váží se ovšem vždy na stav nějakého ohrožení, katastrofy, apod. Nebo snad absence výtisků způsobí katastrofu, či ji naopak může odvrátit?! Hlavně nepleťte hrušky s Applema. :-) Odevzdání výtisku není žádnou daní! Povinné výtisky vám také můžou udělat docela díru do kapsy při velmi malých nákladech (už jsem to popisoval jinde). Jakékoliv vyvlastňování bez náhrady JE základním rysem bolševizmu - nerespektování majetkových práv. A opakuji už poněkolikáté - pro stát by to byl pakatel, oproti tomu, co stojí samotný provoz knihoven. A vzhledem k různým černým dírám na státní finance a tunelům, kde končí desítky miliard...?! Veřejný zájem MÁ být financován z veřejných zdrojů - na to existuje i několik rozsudků ze Štrasburku.
    Ochrana autorských práv je oprávněný požadavek autora. A kolik let je přiměřených, když ne 70? 50, 10, 3, půl roku, týden? Nicméně osobně nesouhlasím ze způsobem, kdy se vybírá paušálně poplatek za média, paměťové karty, kopírky, tiskárny, HDD, apod., na kterých žádné (cizí) autorské dílo nikdy nebylo a ani nebude. Šlo by to řešit i jinak, něco jsme i navrhovali, ale není vůle. Pokud byste si přečetl všechny mé příspěvky, tak byste to tam našel.
    Poslal jsem odkaz na tuto diskuzi člověku, jehož rodinu bolševik zčásti doslova vyplenil. Když si ty některé příspěvky přečetl, tak mi volal že se mu z toho totálně "zvedl kufr" a že se radši ani nezapojil, protože by se asi neudržel. Bolševik jim totiž vše sebral (a nejen to), takže by se moc nerozpakoval nějakému zlodějíčkovi řádně vyprášit kožich.
    Na závěr jen znovu podotýkám: nechci nic jiného, než aby ten, kdo si chce "mé bláboly" (jak to někdo jasnovidecky na této diskuzi nazval) číst, mi za ně zaplatil mnou stanovenou cenu, v jiném případě ať si koupí "bláboly" od někoho jiného, ale ty moje nekrade. Docela legitimní požadavek, nebo snad ne?!
  • 26. 6. 2007 18:25

    muziker XL (neregistrovaný)
    Taky to tady sleduju, a myslím, že zzz má v m,nohém pravdu. Jen někteří jaksi přživnicky obhajují své nekalé tendence. Dnes lidem nepřípadá vůbec divný, že tím že někde stahují muziku vlastně kradou, a že muzikanti ostrouhají kolečka. Socializmus se nám nějak vrací oknem, anebo byl nedostatečně vylifrován dveřmi. Nepíši knihy, ale jsem muzikant, tak vcelku vím, o co v autorských právech běží. Lidi: milujte se a množte se, ale nekraďte! :-D My taky musíme jíst (já zrovna hodně), a nejen to.
  • 27. 6. 2007 15:46

    Martin V (neregistrovaný)
    5 kc za vypujcku knihy? jak jste k takové částce dospěl? Jake knihy prosim píšete vydáváte?
    A mohl by jste se nám již konečně představit?
  • 27. 6. 2007 15:49

    Martin V (neregistrovaný)
    Psaní knihy nebo písně na zakázku také existuje a je k takto vytvořenému dílu stejný autorský zákon jako k dílu nevytvořenému na zakázku.
    Odvedená práce podle vás není autorské dílo? A jaké je to tedy dílo?
  • 26. 6. 2007 9:48

    bez přezdívky
    No právě že stát nechce po všech stejnou daň. Například OSVČ platí úplně jiné zdravotní a sociální daně než zaměstnanci. V téhle zemi existuje spousta speciálních "daní odváděných v naturáliích", které se neváží na žádnou katastrofu. O provozovatelích silnic už jsem psal. Tak přidám ještě provozovatele dopravy, kteří mají povinnost vozit vysoké státní představitele zdarma. Neříkám, že mi to připadá správné a spravedlivé, ale platí to miminálně od první republiky, pokud to tady nebylo ještě za R-U. Tak si vyberte, jestli byl bolševický habsburský trůn, nebo Masaryk.
    V ČR platí něco jako právo volného průchodu krajinou. Jestli si oplotíte pole, les nebo louku, tak tam musíte udělat nezamknuté brány, aby se mohli cizí lidé procházet po vašem majetku. Anglosasové se svým pojetím majetkového práva by na to asi koukali jako puk, ale tak to tady prostě platí mnoho set let. Křičet o bolševismu, když nejsou v některém případě majetková práva absolutní je docela legrační. A jak sem patří člověk, kterému zdejší bolševici zabili rodinu nechápu už vůbec. Snad to má být náznak argumentační nouze?

    Já osobně bych byl velmi rád, kdyby se například ta povinnost doprave vozit poslance zdarma zrušila (nebo minimálně v případech, kdy místo pro poslance znamená nezanedbatelnou část kapacity toho prostředku). A stejně tak by se mohlo zrušit dávání pár výtisků státu zdarma ( ta povinnost doprave vozit poslance zdarma zrušila (nebo minimálně v případech, kdy těch pár kusů znamená nezanedbatelnou část nákladu). Ale musím opakovat - když budete zbaveni nějaké nepříjemné nadstandardní povinnosti - proč byste neměli být zbaveni nějakých příjemných práv?
    Jistě - vy jakožto autor můžete nesouhlasit s placením autorských poplatků z kdečeho. Ale už váš vydavatel to určitě vidí jinak. Proč zástupci autorského průmyslu věnují tolik času a energie za lobování za zvýšení autorských poplatků a jenom zlomek toho na boj proti povinnému výtisku? Ochrana autorských práv je oprávněný požadavek autora píšete? Opravdu? Mrtvého autora? Jestli to někdy bylo zavedeno v době, kdy to mělo zabránit tomu, aby nepracující vdova po mrtvém autorovi nezemřela v chudobě hlady, tak se to může dneska zrušit rovnou. Natož aby se to udržovalo 70 let. To má snad znamenat, aby když zemře 20letý autor, aby jeho stejně stará žena vydržela do 90 let, než se jí vyřídí sociálka a než bude schopna si sama najít práci?
    Ono zavedení více rozumu a spravedlnosti do dnešního systému autorského práva by autorský průmysl jako celek hodně bolelo. A ušetřené peníze za povinné výtisky by byla hodně slabá náplast.
  • 26. 6. 2007 16:06

    zzz (neregistrovaný)
    Když jste věděl o těch krocích proti papalášským přepravním výhodám, tak proč jste to formuloval způsobem, ze kterého spíše vyplývá, že to nevíte?! Pak se ale nedivte...
    Opakuji, daně platíme všichni stejné, s výjimkou "minimální daně", ale ta snad skončí u ÚS. Ohledně dědických práv to už nemíním nadále komentovat - když soudruzi při Velkém loupeživém Únoru kradli, taky si to NĚJAK zdůvodnili. To je otázka morálky a letory. Bolševizmus není ani tak o politické příslušnosti, ale o stavu ducha a mysli! Zkrátka autorské dílo je MOJE, a přeji si, aby byly požitky z něj dědičné, tak jako z dědictví čehokoliv jiného. Jiný způsob je lumpárnou. Starejte se o svoje, moje nechejte na pokoji! A jestli ne, pak už tedy platí jenom "zákon dobře nabroušených a septických vidlí zabodnutých do (ad libitum)" - a ten měl být holt použit i tehdy v Únoru, bohužel byla lupičská horda v přesile.
    Nechejme toho, vzhledem k výrokům, "Co když někdo vytvoří hrdinský skutek - nehmotnou věc. Nemělo by se právo nosil vyznamenání a dostávat od státu veteránskou rentu taky dědit na 70 let?", to nemá smysl (hodinky/holinky). K takovým nesmyslným přirovnáním se opravdu nemíním vyjadřovat, ale díky i za ně, jako ostatně za všechny příspěvky (a našlo se tady i pár normálních), v této diskusi, kterou jsem celou archivoval. Skvělé průřezy morálním, etickým i právním povědomím. howgh
  • 26. 6. 2007 16:49

    bez přezdívky
    Já jsem to neformulovat tak, že z toho vyplývá, že to nevím. Já jsem to formuloval tak, jak to je - tedy, že je to zatím platné (a zatím to tedy nevypadá, že by vypadalo, že to bude zrušeno).
    Já opakuji, že kromě daní, které ze nazývají daněmi platíme i spoustu daní, které se tak nenazývají. A ty platíme různé.
    Autorské dílo je vaše a ještě si dupněte. Ó vy chcete! No zdá se, že bolševismus zasáhl celou planetu, protože autorská práva nejsou tak dědičná jako hmotný majetek nikde na světě. A zdá se, že dávno před první bolševickou revolucí v Rusku byl svět mnohem bolševičtější, protože tehdy se dědila na výrazně kratší dobu než třeba dnes. To jsou věci teda.
    Moje přirovnání s vytvořením autorského díla a hrdinského skutku, nebo získání ceny, nebo titulu jsou nesmyslné? Jistě že jsou. Mělo to sloužit k zamyšlení, že ono to s tím děděním není tak jednoduché. Vy se ovšem zjevně zamýšlet nechcete. Vy prostě chcete mít jako autor více práv, než je kdekoliv na zemi zvykem a když ne, tak je to podle vás lumpárna a řičíte o bolševismu.
    Myslím, že jste tady udělal autorům celkem medvědí službu. Přeji hezký den.
  • 26. 6. 2007 11:51

    zzz (neregistrovaný)
    OSVČ platí stejné zdravotní pojištění jako zaměstnanec, sociální za určitých okolností dokonce vyšší (taktéž se jeví protiústavně), ale má jiný vyměřovací základ (ale pozor, zaměstnanec platí část, zbytek platí zaměstnavatel). Zaměstnanec ale neinvestuje do výr. prostředků (hm. a nehm. majetku) a nesetkává se tak s totální absurditou, že třeba za pořízený soustruh skrytě platí soc. a zdrav. pojištění. Proto je ten vyměřovací základ jiný.
    O žádné "dani v naturáliích" nevím - nějakou popište. Provozovatel silnic = ekvivalent věcného břemene. To je ale zcela jiný právní problém, Jak už jsem psal, neslučujte hrušky/jabka! Průchod krajinou je také zcela jiná etická i právní záležitost - prostor tu byl 'odjakživa', NIKDO z lidí ho nevytvořil! Na rozdíl od autorského díla, či jakéhokoliv jiného produktu člověka, kde můžete identifikovat a jednoznačné určit původce, a tedy majitele - v tom je zásadní odlišnost. Majetková práva nejsou absolutní, jsou definována už elementárními právními normami. ZNOVU ale opakuji, že podle těchto norem jsou povinné výtisky protiprávní! A není to tedy nějaká nadstandardní povinnost, ale bezprávnost (a už mě dost unavuje to stále kolovrátkovat)! Já si prostě dovoluji z těchto elementárních právních norem vycházet, respektovat je, ale na druhou stranu se o ně opírat v případě napadení nějakého zákona, který je v rozporu. To je snad normální a legitimní, nebo ne?
    Nějaké Rakousko-Uhersko mě až tak moc nezajímá, to bychom taky mohli zabruslit až do pravěku. Základní gró evropského práva - tzv. přirozené právo ("Listina") bylo definováno po 2. svět. válce. Je to vcelku dost dobře vymyšlený závazný základ právních norem. Pak jsou ještě dodatky, ale ty jen dolaďují.
    Vození zadků papalášů gratis je samozřejmě a zcela evidentně v rozporu s ústavou (podobný problém jako u povinných výtisků). Pokud byste ale byl v obraze a sledoval dění, tak byste věděl, že proti tomu už je nějakou dobu nastartován odpor (směřuje to k ÚS), akorát takové kauzy netrvají měsíce, ale roky.
    Pokud máte příjemnými právy na mysli právní ochranu autorského díla, tak nechápu, že když by zmizely protiústavní povinné výtisky, proč by se měli autoři vzdávat nějakých práv na ochranu svého díla?! Pokud se pozastavujete nad délkou ochrany díla po smrti autora, vězte, že existuje něco jako dědické právo, a to se vztahuje logicky i na práva autorská. Není důvod, proč by měla tato práva požívat z tohoto pohledu nějakou zásadně menší ochranu, než dědictví hmotného majetku. Asi by se vám nelíbilo, kdyby po smrti někoho, kde jste oprávněným či ustanoveným dědicem, přišel někdo a řekl - nemáš nárok (třeba na dům), zabavujme. Pokud by vám to nevadilo, jste asi nějaká výjimka, ale pokud ano, tak neupírejte dědický nárok i v případě autorských práv. Autorská práva jsou majetkem stejně, jako třeba zmíněný dům!
    Jak už jsem několikrát psal - vydávám si knihy sám, vydavatele nepotřebuji a ani do budoucna potřebovat nemíním (v rámci ČR, do zahraničí asi ano - se uvidí). BTW: vydavatelé jsou obvykle "někdo jiný", než "zástupci autorského průmyslu".
    A teď dvě důležité poznámky:
    1) To, že něco v právních normách existuje, ještě neznamená, že je to v souladu s ústavou. Buď se ještě nenašel "žalobce" (pak není ani soudce), který by protiústavní normu napadl, nebo už může probíhat nějaké řízení, ale to je běh na dlouhou trať (roky). Vím to dost dobře, protože napadám tři zákony (jejich část) a chystám se na další. A protože jsem již seznámen s docela velkou částí českých právních norem, tak můžu konstatovat, že je tam protiústavností dost (jeden právník říká že až 10%, ale tak černě to zas nevidím). Prostě zákonné normy jsou v dost velkém chaosu a jsou tak složité, že je v nich takto mnoho nepravostí i protikladností a rozporů.
    2) Pokud jsem něco (a tím je i autorské dílo) vytvořil, je to MOJE (zkuste si uvědomit podstatu toho slova M_O_J_E!!!), a možnost nějak omezovat mi vlastnictví (včetně požitků z toho vyplývajících) k vytvořenému musí být opravdu minimální, a taková, abych neutrpěl nějakou zásadnější újmu. A je taktéž mým nezadatelným právem toto dílo někomu věnovat či odkázat (dědicům), včetně z toho vyplývajících požitků. Byl jsem to já, koho to stálo čas, úsilí, nebo také mnoho investic - jeden připravovaný projekt mě stál už prakticky statisíce, o čase ani nemluvě. A pak to někdo bude chtít bezostyšně šlohnout a ani se nezačervená? Nebo mě vlastnického práva na to, co je MOJE, zbavit, či ho zásadně omezit?! Na to má jidiš jedno výstižné slovo: CHUCPE!!!
    P.S.: Takové snahy o obhajování krádeže, které zde na této diskuzi mnohde proběhly, mi dost připomínají argumenty jednoho etnika, když "obhajuje" své krádeže a loupeže - jak před zákonem, tak před svým svědomím (to je ještě mnohem horší).
  • 26. 6. 2007 12:48

    bez přezdívky
    No nemá cenu rozebírat detaily, ale vidíte, že neplatíme všichni všechny daně stejné, ale liší se to.
    Naturálních daní jsem vám popsal dostatek. Jenom se jim prostě neříká daně. Ale jestli má někdo povinnost odvádět nějaké peníze na základě toho toho, že něco vyrábí, tak je to prostě daň. A jestli odvádí přímo ty výrobky, tak je to daň úplně stejně. Jestli nemáte problém s tím, že státní armáda může moji dálnici využívat zdarma (i v dobách hlubokého míru) a chápete to jako ekvivalent věcného břemene, tak nechápu, proč v podstatě obdobná věc v oblasti vaší činnost je podle vás pozůstatek bolševismu.
    Že jsou povinné výtisky protiprávní, že nejsou v souladu s naším právním stavem je opravdu možné, možná tak soud opravdu rozhodne. Nejsou ale proti protiprávní už z principu tím, že stát po vás chce nějaký váš majetek. To by byly protiprávní všechny daně. Mě zase unavuje pořád číst to, že co se vám nelíbí, že je bezprávnost. Váš výklad, podle kterého něco není v souladu s ústavou je váš. Podle mého výkladu nejsou v souladu s ústavou úplně jiné zákony, které mě nutí dělat věci, které dělat nechci.

    R-U vás opravdu zajímat nemusí. Jenom se vám snažím říci, že hodně vašeho bolševismu tady existovalo dávno před bolševismem. A že není až tak rozumné se tady tím slovem tak ohánět.
    Já vím, že proti vození poslanců a senátorů zdarma byly podniknuty nějaké kroky. Nevím, jak jste přišel na to, že to nevím a nejsem v obraze? Možná proto, že si celkově pletete vlastní názor a fakt.
    Jestli je autorské právo plně ekvivalentní právu na hmotný majetek, tak jaktože se tedy dědí jenom na 70 let? Je to jiné a vždycky to bylo jiné. Hmotný a nehmotný majetek se z podstaty liší a logicky se také liší normy kolem něj. Autorská práva se dědí na 70 let, autorství se nedědí vůbec a nelze s ním ani manipulovat (není to náhodou trestuhodné omezení autora?) a hmotný majetek se dědí trvale a platí se z toho daň. By jste vytvořil skvělé autorské dílo - nehmotnou věc - a máte právo s ním nakládat a ještě 70 let po vaší smrti mají právo s tím nakládat vaši potomci. Co když někdo vytvoří hrdinský skutek - nehmotnou věc. Nemělo by se právo nosil vyznamenání a dostávat od státu veteránskou rentu taky dědit na 70 let? V čem se vaše nehmotné dílo liší od díla například od nehmotného díla Františka Fajtla? Proč by vašim potomkům mělo po vás něco nehmotného patřit a potomkům Fajtla měly zůstat jenom vzpomínky a fyzické věci? Proč se nedědí čestné doktoráty a ceny?

    Že vy osobně jste v ČR autor i vydavatel nic nemění. Vydavatelé jsou úplně stejní účastníci autorského průmyslu jako autoři. Nechávají na sebe od autorů mnohá práva převádět a komplexně je zastupují. Jestli vy jako autor chcete striktně rozdělovat role, tak já nemám zájem o takovou debatu. Notabene, když povinné výtisky jsou problém vydavatele a nikoliv autora.

    Další diskuze evidentně moc nemá cenu. Zřejmě bysme se shodli v tom, že kdyby se zrušily povinné výtisky a autorské poplatky z různého zboží, tak by byl náš právní řád spravedlivější a lepší. Nicméně naprostá většina vašich kolegů v autorském průmyslu si to nemyslí.
    V závěru (bod 2, P.S.) už nepíšete pro mě. Píšete o argumentech úplně jiných lidí a jiných tématech. Takže se buď vraťte k tématu, nebo nashle.
  • 22. 8. 2007 14:31

    Petr (neregistrovaný)
    Rád bych se s vámi podělalil o svůj názor. Pokud říkáte,že je nemorální stahovat knížky,hudbu, filmy ap. tak se nad tím pojďme zamyslet. Co je na tom nemorálního? Je to krádež? Nikdo ale nic neukradl. Nezabránil jse nikomu dalšímu ve spotřebě. Není to to samé, jako něco vzít v obchodě ( kopie oproti něčemu co si někdo mohl koupit). A ještě:
    Argumentem je, že jdeme proti přání tvůrců. Oni něco udělali a my bychom jim měli zaplatit, aby měli z čeho žít.. Pokud na to přistupujete, tam mi řekněte jesli občas chodíte třeba na www. youtube.com. Je tam spusta videoklipů ap. Bez souhlasu tvůrců. Takže se na to laskavě nedívejte! Nechoďte na žádné fanouškovské stránky ničeho, protože je tam spousta obrázků, který uveřejnili bez souhlasu tvůrců. Nechoď laskavě ke kamarádovi se podívat na televïzi. Ty jsi si jí snad koupil? Prodali to kámošovi, tak co se do toho hrabeš? Nepiš propiskou, kterou jsi si nekoupil. Sakra kámo ty JSI TOTÁTLNĚ NEMORÁLNÍ. ( momochodem, kde je morálka? Na straně megakorporací co nás řídí, nebo na starně lidí, kteří si vzájmně půjčují věci).
  • 22. 8. 2007 14:31

    Petr (neregistrovaný)
    Rád bych se s vámi podělalil o svůj názor. Pokud říkáte,že je nemorální stahovat knížky,hudbu, filmy ap. tak se nad tím pojďme zamyslet. Co je na tom nemorálního? Je to krádež? Nikdo ale nic neukradl. Nezabránil jse nikomu dalšímu ve spotřebě. Není to to samé, jako něco vzít v obchodě ( kopie oproti něčemu co si někdo mohl koupit). A ještě:
    Argumentem je, že jdeme proti přání tvůrců. Oni něco udělali a my bychom jim měli zaplatit, aby měli z čeho žít.. Pokud na to přistupujete, tam mi řekněte jesli občas chodíte třeba na www. youtube.com. Je tam spusta videoklipů ap. Bez souhlasu tvůrců. Takže se na to laskavě nedívejte! Nechoďte na žádné fanouškovské stránky ničeho, protože je tam spousta obrázků, který uveřejnili bez souhlasu tvůrců. Nechoď laskavě ke kamarádovi se podívat na televïzi. Ty jsi si jí snad koupil? Prodali to kámošovi, tak co se do toho hrabeš? Nepiš propiskou, kterou jsi si nekoupil. Sakra kámo ty JSI TOTÁTLNĚ NEMORÁLNÍ. ( momochodem, kde je morálka? Na straně megakorporací co nás řídí, nebo na starně lidí, kteří si vzájmně půjčují věci).
  • 22. 8. 2007 14:32

    Petr (neregistrovaný)
    Rád bych se s vámi podělalil o svůj názor. Pokud říkáte,že je nemorální stahovat knížky,hudbu, filmy ap. tak se nad tím pojďme zamyslet. Co je na tom nemorálního? Je to krádež? Nikdo ale nic neukradl. Nezabránil jse nikomu dalšímu ve spotřebě. Není to to samé, jako něco vzít v obchodě ( kopie oproti něčemu co si někdo mohl koupit). A ještě:
    Argumentem je, že jdeme proti přání tvůrců. Oni něco udělali a my bychom jim měli zaplatit, aby měli z čeho žít.. Pokud na to přistupujete, tam mi řekněte jesli občas chodíte třeba na www. youtube.com. Je tam spusta videoklipů ap. Bez souhlasu tvůrců. Takže se na to laskavě nedívejte! Nechoďte na žádné fanouškovské stránky ničeho, protože je tam spousta obrázků, který uveřejnili bez souhlasu tvůrců. Nechoď laskavě ke kamarádovi se podívat na televïzi. Ty jsi si jí snad koupil? Prodali to kámošovi, tak co se do toho hrabeš? Nepiš propiskou, kterou jsi si nekoupil. Sakra kámo ty JSI TOTÁTLNĚ NEMORÁLNÍ. ( momochodem, kde je morálka? Na straně megakorporací co nás řídí, nebo na starně lidí, kteří si vzájmně půjčují věci).
  • 22. 8. 2007 14:43

    Petr (neregistrovaný)
    Rád bych se s vámi podělalil o svůj názor. Pokud říkáte,že je nemorální stahovat knížky,hudbu, filmy ap. tak se nad tím pojďme zamyslet. Co je na tom nemorálního? Je to krádež? Nikdo ale nic neukradl. Nezabránil jse nikomu dalšímu ve spotřebě. Není to to samé, jako něco vzít v obchodě ( kopie oproti něčemu co si někdo mohl koupit). A ještě:
    Argumentem je, že jdeme proti přání tvůrců. Oni něco udělali a my bychom jim měli zaplatit, aby měli z čeho žít.. Pokud na to přistupujete, tam mi řekněte jesli občas chodíte třeba na www. youtube.com. Je tam spusta videoklipů ap. Bez souhlasu tvůrců. Takže se na to laskavě nedívejte! Nechoďte na žádné fanouškovské stránky ničeho, protože je tam spousta obrázků, který uveřejnili bez souhlasu tvůrců. Nechoď laskavě ke kamarádovi se podívat na televïzi. Ty jsi si jí snad koupil? Prodali to kámošovi, tak co se do toho hrabeš? Nepiš propiskou, kterou jsi si nekoupil. Sakra kámo ty JSI TOTÁTLNĚ NEMORÁLNÍ. ( momochodem, kde je morálka? Na straně megakorporací co nás řídí, nebo na starně lidí, kteří si vzájmně půjčují věci).
  • 22. 6. 2007 7:44

    hex (neregistrovaný)
    Zrusme internet, vzdyt i odkazy znamenaji vlastne kradez. Jak je mozne, ze je stale jeste vetsina obsahu zadarmo?
    Krome toho, Google nedela nic jineho, nez ze knihy indexuje, myslim si ze efektem je opak: lide knihy najdou, uvidi maly vyrez (mnohdy ani ten ne, staci zkusit) a pak si teprve knihu musi sehnat. Vidim v tom tedy pravy opak. Do teto doby jsem napriklad pri vyhledani jednoho terminu nevedel o cca 50% nalezenych knih, ktere si ted diky Googlu chci sehnat.
  • 22. 6. 2007 10:06

    Mysel (neregistrovaný)
    Samozrejme!
    Pan Charkin pobavil, udelal ze sebe blbce a zaradil se "dustojne" po bok RIAA, BSA a jinych zlocineckych organizaci.
  • 22. 6. 2007 10:07

    anonymní
    Pokud na tom neni nic spatneho, jiste by je na pozadani nevyrazoval. Tady jde taky trochu o to, ze nekdo si to dovolit smi (youtube) a nekdo jiny ne. Nebo uz chci videt jak dlouho by napr. novinkam.cz proslo, kdyby zaradili rubriku download z americkych tv stahnutych serialu. Na jednu stranu je to trochu zpatecnicke uvazovani, na druhou stranu kdyby to melo takto dlouhodobe fungovat - tak to take nebude uplne to prave orechove.
  • 22. 6. 2007 12:17

    ivan_d (neregistrovaný)
    Je tady rozdíl: data na notebooku nejsou určena veřejnosti. Knihy ano. Autor se jistě může rozhodnout nezveřejnit svoji knihu.

    Kradl však distributor a jde o jiný problém - tradiční distribuce knih (hudby, ...) je zastaralá. Jsou ale lidé, co na tom mají založený byznys. A tady je celý problém filozofie této doby: chtějí tahat peníze, nikoliv mít přiměřenou odměnu za užitek, který poskytují. Myslím, že by měli dělat něco, zač jim je někdo ochoten zaplatit, ne bránit lepším technologiím. Kolika písařům asi vadil knihtisk?

    Současná technika umožňuje rozšířit věci masově. Nahraje se skladba 1x a teoreticky za minimální náklady může být rozšířena mezi milion posluchačů. Proč má technologie sloužit jenom jedné straně (ta která produkuje - za stejné náklady prodá n-krát víc) a druhá (posluchači - platí stejně jako když se prodávalo n-krát míň) ostrouhá? K udržování tohoto stavu používají jedni nečisté praktiky (loby, korupce) a dostávají z druhé taky nefér odpověď.
  • 24. 6. 2007 23:07

    anonymní
    Povinné výtisky jsou zavedeny i v zahraničí. U nás má Národní knihovna v Praze právo povinného výtisku od pražských tiskařů od roku 1782, v roce 1807 rozšířeno na všechny české tiskaře. V současnosti je nakladatel povinen odevzdat bezplatně 5 výtisků (do Národní knihovně v Praze 2 výt., dále po 1 výtisku do Moravské zemské knihovny v Brně, do Vědecké knihovny v Olomouci a do příslušné krajské knihovny). Do ostatních krajských knihoven a ústředních vědeckých knihoven pak na vyžádání placený výtisk. Těch 5 výtisků je z nákladu knihy nepatrná část - a zaručuje vám, že kniha bude uchovávána pro příští generace - takže bude k dispozici za 50 let, za 100 let ... O to se připravujete tím, že záměrně povinnný výtisk nedáváte.
    Za to, že jsou knihy půjčovány v místních, městských, krajských aj. knihovnách, pak má autor nárok na odměnu (to platí od roku 2006).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).