Hlavní navigace

LastFM skončilo se streamováním hudby ve většině zemí, týká se to i Česka

16. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Boj o licenční poplatky za streamování hudby na Internetu si vybral další oběť. Služba LastFM od 15. ledna výrazně omezila své služby.

Licenční podmínky a „různé faktory, které různě ovlivňují náš obchodní model v různých částech světa“ stojí za výrazným omezením služeb LastFM, komunitního webu pro doporučování hudby. 

Změna avizovaná provozovateli služby už v půlce loňského prosince, vstoupila v platnost od 15. ledna, kdy pro uživatele z většiny zemí skončila možnost poslouchat na LastFM streamovanou hudbu.

Užívat si hudbu zdarma dál mohou jen posluchači v USA, Velká Británii a Německu – ale jen pokud poslouchají přes web, kde jim LastFM zobrazuje reklamy. Streamování v desktopové (či mobilní) aplikaci je pro ně nově zpoplatněno. Model předplatného zůstává zachován také pro Kanadu, Austrálii a Nový Zéland, kterých se tak žádné změny netýkají.

Posluchači ve zbytku světa (včetně České republiky), kteří měli dosud možnost Radio využívat za předplatné ve výši 3 eura měsíčně, ale o možnost poslouchat na LastFM streamovanou hudbu úplně přišli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).