Hlavní navigace

Lenovo údajně zvažuje převzetí RIM, výrobce BlackBerry

25. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finanční ředitel Lenova řekl v Davosu Bloombergu, že jednají s BlackBerry a jejich bankéři o různých možnostech. RIM se k tomu nevyjadřuje. Analytici pochybují, že je to míněno vážně.

Lenovo prý zvažuje, že převezme Research in Motion. Reuters píše, že CFO Lenova, Wong Wai Ming, řekl v Davosu Bloombergu, že spolu s RIM a jejich bankéři probírají nejrůznější možnosti, jak RIM převzít, nebo spolupracovat.

RIM vyrábí chytré telefony BlackBerry (a také nepříliš úspěšné tablety BlackBerry PlayBook). Za loňský rok mu rychle klesal podíl na trhu a za týden se pokusí udržet se na něm uvedením BlackBerry 10, nové verze svého mobilního operačního systému.

Čínské Lenovo, které má blízko k tomu, aby se stalo největším světovým výrobcem osobních počítačů, by však patrně muselo překonat nemalé překážky od kanadské i americké vlády. V Kanadě platí zákon, podle kterého může vláda podobnému převzetí zamezit, jestliže by „poškodilo kanadské zájmy“ nebo „ohrozilo národní bezpečnost“. V Americe jde o to, že BlackBerry je užíváno ministerstvem obrany i dalšími úřady.

BRAND24

Analytici jsou k možnosti převzetí RIM Lenovem skeptičtí, píše Reuters. Cituje Eda Snydera z Charter Equity, který tvrdí, že kdokoli to myslí s převzetím nějaké společnosti vážně, nevykládá to na veřejnosti. Tohle mu spíše připadá jen jako snaha vzbudit pozornost.

Mluvčí RIM jen prohlásil, že RIM nemá nic nového, co by chtěl oznámit ke svému strategickému směřování.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).