Hlavní navigace

LeWeb: Sarkozy by chtěl mít z Paříže startupovou scénu

14. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Letošní Le Web nesl podtitulek Social, Local, Mobile. Byl největší v historii s více než 3500 účastníky a málokterý z řečníků vynechal příležitost k oznámení nějaké novinky. Že by přece jen měla Evropa svůj Southwest?

Už první den zrána byla hlavní budova pořádně plná. Málokdo si chtěl nechat ujít začátek konference s Karlem Lagerfeldem, ikonou módního průmyslu. 76letý designér nezklamal jako ukázka vitality, odhodlanosti i pokrokovosti. Vytasil se se čtyřmi Iphony, vlastnictvím 20 Ipadů, na kterých skečuje, a zálibou ve více než 300 000 knih, které vlastní.

Startup Uber oznámil spuštění své crowdsourcované taxi služby v Evropě a účastníky LeWebu vozil po Paříži zadarmo. V posledním kole financování získal $ 32m, a to je mu sotva rok. Rozhodně má našlápnuto, protože dle Travise Kalanicka se třetina řidičů už prací pro Uber živí.

Uvidíme, kdy se v České republice dočkáme obdoby Taskrabbitu, startupu, který umožňuje zapojení lokální komunity do plnění drobných úkolů (např. sekání zahrady, sestavení nábytku). Inovuje třeba tím, že úkol zadáte během několika vteřin a Taskrabbit vám doporučí, jakou odměnu nabídnout dle cen běžných za obdobný úkon v okolí.

Eric Schmidt na Le Web 2011

Eric Schmidt na Le Web 2011 hovořil také o tom, že Android bude pro vývojáře první volbou. A nebo, že Google bude na většině nových televizí v roce 2012.

Erik Schmidt nabídl trochu futuristické vize, kam až dojde využití telefonu. Ten má postupně vyřešit vše, v čem je lepší technologie než lidský mozek. Zaznamenat třeba, s kým vším jsem se setkal, kdy a kde. Za výzvu pak považuje schopnost technologií tato data analyzovat. Několik jeho dalších myšlenek: “Díky novým technologiím je daleko snazší začít revoluci. Je ale těžší ji dokončit.” “Můžete vytvořit nový Facebook nebo Google. Proč? Protože to tak vždycky bylo.”

Andrey Andreev, zakladatel Badoo se 130 miliony uživatelů, označil jejich službu za nástroj na potkávání nových lidí (nikoliv sociální síť či seznamku) a nevidí pro Badoo v tuto chvíli konkurenci. 

Deezer, který se snaží z Evropy měnit trh prodeje hudby na internetu, tvrdí, že vlastnictví hudby je přežité a v budoucnu si ji budeme všichni pouze pronajímat. Odvážné je i tvrzení, že hudební průmysl bude za 10 let 10krát větší než ten současný, ale v úplně jiných částech světa.

Brian Chesky na Le Webu: 112 milionů dolarů z posledního kola investic.
Autor: Adam Tinworth

Brian Chesky z Airbnb na Le Webu: 112 milionů dolarů z posledního kola investic.

Nekonečný boom zažívá Airbnb, nástroj pro pronájem bytů namísto hotelu. Dnes si přes něj, podle spoluzakladatele Briana Cheskyho, můžete půjčit soukromý ostrov, celé Lichtenštejnsko nebo letní rezidenci Baracka Obamy. Firma se chce stát zprostředkovatelem cestování 2.0. Mladí lidé podle něj vyhledávají sociální cestování, tedy nehledají pouze ubytování, ale především zážitky a lokální kontakty a aktivity. Zajímavé je i fakt, že dle Airbnb přenášejí turistický trh do více odlehlých, ale neméně zajímavých oblastí namísto historicky etablovaných okolí hotelů.

George Colony, CEO Forrester Research přednesl svoji vizi budoucnosti Internetu. Tvrdí, že odvětví sociálních aplikací je v bublině, že 80 % Evropanů se již v této oblasti angažuje, a že jim postupně dochází čas, který jsou schopni činnostem na webu věnovat.

Fernando Madeira z Terra Latin, který dominuje Internetu v Jižní Americe, oznámil, že v jejich regionu sleduje více lidí televizi na Internetu než klasicky. Sledování olympijských her nabízeli online zdarma na 30 různých kanálech.

Sean Parker, jeden ze zakladatelů Facebooku, přišel s myšlenkou, že tak jak prudce roste scéna startupů, je daleko těžší, aby se dva géniové potkali v jedné firmě. Myslí si, že se dnes neprodukuje ta nejlepší hudba, protože tak jak se nedaří hudebním vydavatelstvím, bojí se riskovat a vydávat nové, neznámé, byť talentované umělce.

BRAND24

Podle seznamu účastníků se konference zúčastnilo 16 Čechů. Pocitově výrazně více než v minulých ročnících. Za řečníky nás reprezentoval Jan Režáb v panelu o sociálních médiích. Zatím na druhé scéně, ale jako první český řečník skvělé.

Z celého LeWebu čišelo, jak se internetové firmy dostávají na výsluní. Groupon byl nejrychleji rostoucí firma světa v dějinách. Zažívá-li tradiční průmysl stagnaci, či blíží-li se recese, pak se to rozhodně nedá říci o internetových firmách, a zřejmě si to uvědomují i politické reprezentace. Sean Parker přiletěl ze schůzky v Bílém domě, přednášející LeWebu večeřeli s prezidentem Sarkozym. Pochopili snad politici, že se blíží doba dominance internetových společností? Francie by z Paříže chtěla udělat obdobu Sillicon Valley. Je to zatím jen myšlenka, takže Londýn, Berlín a skandinávská města jsou bezesporu blíže. Jisté ale je, že k růstu průmyslu taženému internetovými firmami postupně otáčí hlavu celá Evropa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor (@dusin) založil, vedl a v roce 2010 prodal společnost Libimseti.cz a.s. Spoluzaložil iCollege, Startupcamp Praha, GlobalStartups, Krátké kalhoty.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).