Hlavní navigace

Lupa spouští databázi WiFi přístupových bodů

2. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Také se vám někdy stalo, že jste stáli uprostřed města s notebookem (či PDA) podporujícím WiFi, potřebovali jste se nutně připojit k Internetu a nevěděli jste, kam zamířit? Tato situace by se již neměla opakovat, když budete používat naši databázi přístupových bodů, kterou jsme právě spustili.

Situace: Nacházíte se v centru Prahy a máte hodinu času mezi dvěma schůzkami. Vybaveni notebookem (či PDA) s podporou WiFi plni optimismu zamíříte do oblíbené kavárny, kde máte v úmyslu být pracovně produktivní. Jenže ouha. Tato oblíbená kavárna je plně obsazena. A druhá také a třetí rovněž.

Za takových okolností nezbývá než se potupně vzdát a použít pro připojení k Internetu GPRS. (Případně můžete vytáhnout detektor bezdrátových sítí a pokusit se „ulovit“ signál přímo v ulicích Prahy.)

Od dnešního dne však pro vás máme efektivnější řešení – databázi přístupových bodů (tzv. hotspotů) WiFi.

Až se příště dostanete do takovéto či podobné situace, stačí zadat do internetového prohlížeče adresu wifi.lupa.cz. Zde si vyberete, v jakém místě se právě nacházíte, následně si zvolíte jeden z nabízených hotspotů, podíváte se na ceník a mapu a můžete vyrazit za Internetem.

Databáze hotspotů

Naše databáze přístupových bodů nyní čítá 277 hotspotů, které jsou umístěny v 53 obcích a patří do sítí 15 poskytovatelů. Stále přitom přibývají další nové hotspoty.

Když jsme se pouštěli do její přípravy, byl ním inspirací projekt JiWire. Jedná se patrně o nejpropraco­vanější a největší databázi přístupových bodů v galaxii. Její koncept je však na české poměry příliš robustní a některé prvky jsou v tuzemských podmínkách nerealizovatelné (či by jejich realizace byla neefektivní).

Jak databázi používat

K obsahu databáze přístupových bodů lze přistupovat skrze katalog nebo vyhledávání (viz obrázek). V katalogu jsou hotspoty rozděleny podle obce, poskytovatele (sítě) a typu umístění. Samostatnou kategorii mají přístupové body zdarma – kterých zatím, pravda, moc není… Katalogem se můžete pohybovat po tradiční stromové struktuře.

1280

Pro rychlejší přístup k potřebným informacím slouží vyhledávání. Zde si můžete v roletových nabídkách rovněž zvolit obci, poskytovatele a typ umístění.

Výsledkem vaší snahy bude v obou případech podrobnější tabulka (viz obrázek). V ní je název hotspotu, ulice a odkazy na webové stránky a mapu. Tabulku je možné seřadit dle libovolných kritérií.

1281

Kliknutím na název přístupového bodu se dostanete na detail hotspotu (viz obrázek). Zde jsou uvedeny podrobnější informace. Rovněž máte možnost přidávat k jednotlivým přístupovým bodům své názory, případně se přihlásit k jejich sledování.

1283

Přidávání přístupových bodů

Nezapomněli jsme ani na ty, kteří nějakou bezdrátovou síť provozují a chtěli by ji do naší databáze přístupových bodů zařadit. (Za což jim samozřejmě budeme vděčni.)

Kliknutím na odkaz „Přidat hotspot“ se dostanete na formulář umožňující přidání přístupového bodu (viz obrázek). Stačí pouze vyplnit potřebné údaje, formulář odeslat a my už si s ním poradíme.

1284

BRAND24

Na závěr nezbývá než vyjádřit přání, aby pro vás databáze hotspotů byla přínosnou a užitečnou službou.

Hlavním partnerem Databáze hotspotů WiFi je
Eurotel Praha, spol. s r. o.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).