Hlavní navigace

Mega je dalším dějstvím v šachové partii Kima Dotcoma s USA

21. 1. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: mega.co.nz
Všechny soubory, které na Mega uživatelé nahrají, jsou automaticky šifrovány. Bude to stačit k tomu, aby provozovatelé nebyli odpovědní za nahrávání pirátského obsahu?

Přesně rok poté, co byl na popud americké FBI za dramatických okolností společně s dalšími třemi šéfy Megauploadu zadržen, se Kim Dotcom (původním jménem Kim Schmitz) vrací na internetovou scénu.

Ze zahrady své vily na Novém Zélandu, ve které už několik měsíců čeká na soud, jež má rozhodnout o jeho vydání k trestnímu stíhání do Spojených států, oficiálně oznámil spuštění beta verze úložiště s názvem Mega, dostupné na novozélandské doméně Mega.nz.co.

Ve skutečnosti bylo Mega spuštěno o několik hodin dříve, a tak mohl Dotcom na velkolepé tiskové konferenci, na které nechyběl ani zinscenovaný zásah FBI, oznámit, že se na Mega již stačilo zaregistrovat více než čtvrt milionu uživatelů.

Za čtrnáct hodin od spuštění navštívilo web více než milion lidí a půl milionu z nich se zaregistrovalo. Jen za první hodinu jich nové úložiště získalo na sto tisíc. To byl také jeden z důvodů, proč byla služba v prvních hodinách po spuštění jen stěží dostupná. Díky obrovskému zájmu totiž došlo k přetížení serverů.

Za zmínku určitě stojí, že služba je lokalizována do dvaatřiceti jazyků, mezi kterými nechybí čeština a slovenština.

Úložiště Mega je od svého spuštění k dispozici i v české a slovenské verzi.

Úložiště Mega je od svého spuštění k dispozici i v české a slovenské verzi.

Mega má být „větší, lepší, chytřejší, silnější a bezpečnější“, ale má také lépe chránit soukromí uživatelů. Firma Mega Limited, která nové úložiště provozuje, sama sebe označuje jako „The Privacy Company“ neboli firmu, která chrání soukromí svých uživatelů. Mimochodem – Dotcom tento aspekt během více než hodinové tiskové konference zmiňoval několikrát.

Dal také najevo, jak si váží azylu, který mu poskytl Nový Zéland a přislíbil, že Mega Limited na tamním trhu v budoucnu zaměstná až tři stovky lidí. Kromě samotné domény upozorňuje na místo vzniku v zápatí stránky i nápis „made in New Zealand“.


Proč se zaměřujeme na soukromí? Podle Všeobecné deklarace lidských práv patří právo na soukromí mezi základní lidská práva. Ale v poslední době je stále obtížnější komunikovat, aniž bychom si byli jisti, že nás někdo neodposlouchává. Používáním Mega řeknete „ne“ těm, kteří o vás chtějí vědět vše. Používáním Mega řeknete „ne“ vládám, které vás chtějí špehovat. Používáním Mega řeknete „ano“ svobodě Internetu a vašemu právu na soukromí, prohlásil Dotcom.

Orwellovská vize světa

Když Dotcom mluví o špehujících vládách, má na mysli hlavně tu americkou. V rozhovoru pro britský Guardian uvedl, že vláda Spojených států amerických monitoruje veškerou komunikaci a provoz na Internetu. Utrácí prý miliardy dolarů za data centra a patří mezi největší kupce pevných disků na světě. Orwellovská vize světa se může už brzy stát realitou, varoval Dotcom.

Dotcom už v minulosti obvinil z vypnutí Megauploadu přímo americkou vládu. V kauze se podle Dotcoma angažoval samotný viceprezident Spojených států Joe Biden.

Ten prý měl po setkání se svým kamarádem, bývalým senátorem Chrisem Doddem, instruovat státního zástupce Neila MacBridea, aby se postaral o vypnutí Megauploadu. Chris Dodd přitom dnes šéfuje vlivné organizaci Motion Picture Association of America (MPAA), která už od roku 1922 zastupuje zájmy hollywoodských filmových studií.

Šifrování má zabránit osudu, který potkal Megaupload

Největší rozdíl mezi původní verzí Megauploadu a Mega je v tom, že všechny soubory, které na Mega uživatelé nahrají, jsou automaticky šifrovány. Podle Dotcoma je to funkce, která zajistí, že Mega nedopadne stejně neslavně jako Megaupload. Soubory totiž budou šifrovány a dešifrovány přímo v počítači uživatelů a provozovatel Mega nebude mít přístup k dešifrovacím klíčům. Jinými slovy nebude vědět, jaký konkrétní obsah se pod nahranými soubory skrývá.

Navíc Mega využívá datová centra po celém světě a zálohuje uložené soubory. Jeden soubor je minimálně dvakrát kopírován na servery v různých datacentrech, aby uživatelé služby o data nepřišli, tak jak se to stalo v případě Megauploadu.

Na mapě jsou zřejmě zobrazeny lokality, kde Mega Limited využívá datacentra.

Na mapě jsou zřejmě zobrazeny lokality, kde Mega Limited využívá datacentra.

K šifrování je používán šifrovací algoritmus AES-128. O veškeré šifrování, dešifrování a generování klíčů se stará Javascript. K šifrovacím klíčům má přístup pouze samotný uživatel.

V případě, že se rozhodne některý soubor sdílet veřejně, vygeneruje k němu dešifrovací klíč a odkaz. Sdílet pak může odkaz, který již dešifrovací klíč obsahuje, takový odkaz umožní soubor stáhnout komukoli, kdo na něj klikne. Uživatel ale může také zvolit vygenerování odkazu, který šifrovací klíč neobsahuje a takový odkaz povede na stránku, která bude pro stažení souboru vyžadovat zadání klíče.

Je to pokus vyvázat se z odpovědnosti za obsah, který budou uživatelé prostřednictvím úložiště sdílet. Dotcom věří, že když jako provozovatel služby nebude znát konkrétní obsah souborů, nebude za tento obsah právně odpovědný. Když někdo pošle něco nelegálního poštou, nezavřete kvůli tomu celou poštu,nabídl paralelu z offline světa.

Je to sice argumentace logická, ale je otázkou, zdali by obstála i u případného soudu. Dotcom ale tvrdí, že každý detail nového úložiště pečlivě zkoumali jeho právníci a nenašli nic, co by z právního hlediska zakládalo někdy v budoucnu důvod k tomu, aby Mega bylo násilně vypnuto. Tato stránka je v souladu se zákony a má stejné právo na existenci jako Dropbox, Boxnet a další konkurenti, prohlásil Dotcom.

50 GB zdarma

Na rozdíl od nich nabízí v základní bezplatné verzi o poznání štědřejší prostor pro ukládání dat o velikosti 50 GB. Mega nijak neomezuje velikost nahrávaného souboru.  Umožňuje také například ukládání souborů pouhým přetažením do složky v prohlížeči. Některé funkce ale zatím fungují bez problémů pouze v prohlížeči Google Chrome, který také provozovatelé Mega pro používání úložiště doporučují.

Mega nejlépe funguje v Google Chrome, říkají Dotcom a spol.

Mega nejlépe funguje v Google Chrome, říkají Dotcom a spol.

V nabídce jsou i tři placené programy. Ten nejlevnější Pro I vyjde na 9,99 euro měsíčně. Nabízí 500 GB úložného prostoru a uživatel v jeho rámci může stáhnout až 1 TB dat. Pro II  - 2 TB/ 4 TB vyjde na 19,99 euro a konečně Pro III  - 4 TB/ 8 TB na 29,99 euro měsíčně. Všechny tři placené programy lze koupit i na celý rok. Cena odpovídá měsíčnímu předplatnému na deset měsíců.

Mega nabízí tři placené programy.

Mega nabízí tři placené programy.

Podobně jako většina ostatních provozovatelů úložišť nabízí Mega placené programy výhradně přes externí prodejce. Ti si mohou přijít na provizi až 30 procent v závislosti na měsíčním obratu, který provozovateli Mega vygenerují.

Mnoho provozovatelů začalo nabízet placené verze výhradně přes prodejce poté, co platební systém PayPal změnil podmínky, za kterých mohou provozovatelé serverů pro sdílení obsahu využívat PayPal jako zprostředkovatele plateb.

PayPal například vyžaduje, aby mu provozovatelé sdělili, jak zamezují přístup k souborům, které mohou obsahovat nelegální obsah. Na tom by v podstatě nebylo nic až tak problematického, kdyby si PayPal nevymiňoval právo na přístup do samotného úložiště tak, aby zaměstnanci PayPalu mohli monitorovat obsah, který se na serveru nachází.

Údaje včetně IP adresy poskytneme úřadům

Ačkoli se Mega navenek tváří jako firma, která chrání soukromí svých uživatelů, archivuje o nich velké množství informací, včetně komunikačních logů, údajů o přenosu dat či IP adres. Ze zásad ochrany osobních údajů vyplývá, že pokud to budou provozovatelé považovat za nezbytné nebo pokud k tomu budou na základě práva donuceni, poskytnou tyto údaje úřadům. Současně si vyhrazují právo poskytnout informace o bonitě svých uživatelů jakékoliv třetí osobě za účelem vymáhání pohledávek či úvěrové posouzení.

Rozhraní uživatelského účtu.

Rozhraní uživatelského účtu.

Dotcom veřejně deklaroval, že Mega bude spolupracovat s majiteli autorských práv a na jejich žádost případně odstraní takový obsah, který bude porušovat copyright. Podle některých právníků se ale držitelé práv díky šifrování souborů o porušování copyrightu v některých případech vůbec nedozvědí.

MPAA se už přitom nechala slyšet, že samotné šifrování souborů by Dotcoma od právní odpovědnosti ochránit nemuselo. Mluvčí asociace pro agenturu Reuters prohlásil, že asociace zveřejní své stanovisko až poté, co bude mít možnost novou službu důkladně analyzovat. Vzhledem k historii Kima Dotcoma jsme ale vůči této službě skeptičtí, uvedl mluvčí.

Hollywood na Internetu nehorázně zaspal

Dotcom hollywoodská studia dlouhodobě kritizuje. V rozhovoru pro Guardian o nich říká: Tihle chlapíci mají vše, co chce každý. Mají obsah. Google nemá žádný obsah a vydělává ročně 40 miliard dolarů na reklamě a odkazování na obsah, který nevytváří. Představte si, že by vzniklo něco, kde by byl veškerý (hollywoodský pozn. red.) obsah, mohli by na tom vydělat desetkrát více, než teď vydělává Google. Hollywood naprosto propásl příležitost, kterou mu Internet přinesl.

Kritizoval také to, že hollywoodská studia pouští filmy na jednotlivé trhy v různou dobu. Pokud zveřejníte film ve Spojených státech, a je zde někdo například na Novém Zélandu, kdo o tom filmu slyšel, viděl na něj trailer nebo v něm hraje jeho oblíbený herec a nemá možnost si ten film koupit, což by podle mě většina lidí ráda udělala, tak hledá alternativu, narážel na sdílení filmů prostřednictvím úložišť.

V sobotu Dotcom zveřejnil na svém Twitter účtu screenshot služby s názvem MegaMovie. Média začala spekulovat, že se jedná o další z připravovaných projektů. Na včerejší tiskové konferenci se ale ukázalo, že na MegaMovie, jako konkurenci pro služby typu Netflix, pracoval ještě předtím, než došlo k vypnutí Megauploadu. Zdá se, že nyní je u ledu, vzhledem k nezájmu holywoodských studií.

Dotcom dráždí americké žalobce

Dotcom může mít kvůli spuštění Mega také problémy s americkými žalobci. Loni v únoru se totiž při žádosti o propuštění z kauce zavázal, že až do skončení soudního líčení o jeho vydání ke stíhání do Spojených států se nebude pokoušet znovu zprovoznit Megaupload.com nebo spustit podobnou internetovou službu. Není však jasné, zdali má Dotcom v Mega Limited oficiálně nějaký podíl.

BRAND24

Původně se mělo před novozélandským soudem začít o vydání jednat loni v srpnu. V červenci ale soud jednání odročil až na březen letošního roku. Prozatimní vývoj v kauze nahrává spíše Dotcomovi a hrozí pro FBI a americkou justici dopadnout pěknou blamáží.

Ve Spojených státech Dotcomovi hrozí teoreticky až 55 let vězení. Žaloba jej viní ze spiknutí za účelem vydírání (až 20 let vězení), spiknutí za účelem porušování autorských práv (až 5 let vězení), spiknutí za účelem praní špinavých peněz (až 20 let vězení) a ze dvou zásadních případů porušení autorských práv (dvakrát až 5 let vězení).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).