Hlavní navigace

Microsoft jednal o převzetí mobilní části Nokie, ale společnosti se nedomluvily

20. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nokia chtěla příliš mnoho peněz, a kamenem úrazu mělo být i to, že klesá její tržní podíl. Tvrdí to alespoň zdroje listu Wall Street Journal.

Microsoft údajně jednal s Nokií o tom, že by koupil její divize mobilních telefonů. Nakonec však z možného převzetí sešlo, a to prý jednak pro výši ceny, kterou Nokia požadovala, jednak pro její klesající podíl na trhu. (Windows Phone sice roste, ale celkový tržní podíl Nokie se meziročně propadl o čtvrtinu.)

Tvrdí to WSJ na základě svých nejmenovaných zdrojů. Ty neříkají přesně, kdy a jak dlouho se o obchodu jednalo, jen připouštějí, že to bylo i ještě v tomto měsíci.

Mluvčí Nokie k tomu jen prohlásila, že obě společnosti úzce spolupracují, a proto není neobvyklé, že spolu často jednají. Microsoft se pro WSJ nevyjádřil.

Nokia je jediným výrobcem smartphonů, který se zcela oddal systému Windows Phone. Nokia se k tomu zavázala při uzavření strategického partnerství s Microsoftem v roce 2011; Microsoft se výměnou zavázal poskytovat Nokii marketingovou a technologickou podporu v hodnotě „miliard dolarů“.

Tržní podíl mobilního systému Windows Phone sice podle IDC v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl, ale z pouhých dvou procent na pouhá 3,2 %. Přitom 79 % z dodaných přístrojů s Windows Phone byly Nokie.

BRAND24

Microsoft vedle toho získává nemalé částky za patentové licence od výrobců telefonů s Androidem. Podle dohadů zvenčí jde o několik miliard dolarů ročně. Paradoxně tak Microsoft vydělává více na Androidu než na Windows Phone, a dalo by se snad i říci, že díky patentům financuje Windows Phone z výnosů z Androidu.

WSJ dále tvrdí, že Microsoft možná zvažuje a zkouší i vlastní smartphone, bez ohledu na Nokii. Prý už s výrobci zkoušel návrhy takového telefonu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).