Hlavní navigace

Místo věcí a strojů připojte k internetu lidi, pošťouchl Zuckerberg operátory na MWC

24. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Virtuální realita, nové generace a připojená auta nebo domácnosti. Každoroční dávka mobilního optimismu probíhala navzdory stávce řidičů MHD.

Koncem února se Barcelona mění v pupek mobilního světa. Po jedenácté se v katalánském hlavním městě sjelo sto tisíc šéfů, vývojářů, startupistů, ale i analytiků a novinářů. 

Letošní ročník Mobile World Congress (MWC) se nesl v duchu naděje, že nápady, se kterými se firmy chlubily minulý rok, se mohou dočkat realizace. Většina stánků tak byla ozdobena nápisy obsahující zkratky IoT, 5G nebo alespoň VR v různých variantách úderných sloganů.  

Byla to právě virtuální realita, kterou opepřil svou nedělní tiskovku jihokorejský Samsung. Ten spojuje síly s Facebookem, což stvrdila i přítomnost Marka Zuckerberga na uvádění nových modelů Galaxy S7. 

Bohužel si ho skoro nikdo nevšiml, protože celý sál měl nasazené VR brýle. Přesto ale šéf Facebooku nakonec Korejcům tiskovku v podstatě ukradl, protože pozornost strhl právě na svou prezentaci budoucnosti sdíleného obsahu. 

VR obsah rozhodne

Spojení obou firem vytvoří zajímavý tandem. Jen zařízení nestačí a je třeba i obsah. A ten přijde s 360 stupňovými kamerami, které doplní celý ekosystém mobilu a brýlí. 

Fanoušci selfie tyčí tak budou moci postoupit o jednu úroveň výš a začít točit videa, která zase o trochu zmenší svět. Sdílet se budou samozřejmě na Facebooku, který už se to loni naučil. Firma už má i speciální tým, který hledá cesty k využití virtuální reality v rámci sociální sítě. Možná začne budovat nový, virtuální svět. To už tu koneckonců párkrát bylo – třeba v podobě projektu Second Life. 

Mark Zuckerberg ale nepřijel do Barcelony jen běhat kolem Sagrady a pošťuchovat Samsung na jeho klíčové tiskovce. Jeho hvězdná hodina přišla v pondělí večer, kdy měl k dispozici hodinu v rámci hlavního programu konference. Jako tradičně si kopl do operátorů, kteří podle něj chtějí budovat 5G sítě, aby k internetu připojili stroje a věci, ale nevnímají to, že na světě jsou pořád čtyři miliardy lidí, které nemají k internetu přístup.

A právě připojení těchto čtyř miliard lidí bere Zuckerberg za svůj úkol. Respektive za úkol pro svou iniciativu Free Basics. Ta ale naráží na národní regulace, naposledy v Indii. Tamní regulační úřad po jedenáctiměsíčních disputacích rozhodl, že poskytovatelé telekomunikačních služeb nesmějí účtovat různé ceny za data, a naopak by měli pomáhat ke vstupu menším firmám. Jinými slovy – Free Basics tu nemá co dělat.

Tématu se Zuckerberg samozřejmě nevyhnul ani během rozhovoru s Jessi Hempel na hlavním pódiu. „Nevím o žádném projektu, který by měl zásadnější dopad,“ bránil svou aktivitu s tím, že polovina uživatelů Free Basics si po měsíci pořídí vlastní tarif u běžného operátora. 

4G, 5G, slibem neurazíš

Zatímco Zuckerberg chce k internetu a na Facebook dostat dosud nepřipojené obyvatele planety, operátoři se ohánějí posledními čísly rozšíření 4G a rádi by už začali budovat další síť. Data přes 4G už loni podle GSMA stahovala miliarda zařízení. 

“Musíme být mnohem víc inovativnější a víc spolupracovat,” tvrdil šéf GSMA Mats Granryd. “V příštích pěti letech budeme díky technologiím významně ovlivňovat společnost. Já tomu říkám gigabitová společnost,” dodal šéf Vodafonu Vittorio Colao. Podle ředitele Telefóniky díky tomu získají operátoři další možnosti, jak oslovit zákazníky. 

Zazněla ale i tradiční operátorská mantra, kterou se snaží upevnit svou pozici a ubránit se před proměnou v pouhé poskytovatele připojení. “Budování gigabitové společnosti nám přináší velké náklady, které se nám musí vrátit. Nenecháme se vymačkat jako citron,” dodal Colao. 

Na pódiu se mihl i tradiční propagátor 5G – eurokomisař pro digitální ekonomiku Günther Oettinger. Ten letos vidí velkou šanci pro rozjezd nové technologie ve spolupráci operátorů a automobilek. Různě chytrá a připojená auta si na svůj stánek letos postavil i Intel nebo Samsung. 

Proměna klasických dopravních prostředků v jezdící routery je vize víc než reálná. Samsung takovou službu začne prodávat během jara a něco podobného by se mělo objevit i v nabídce českého T-Mobilu, který platformu pro připojená auta testuje pro celý svět Deutsche Telekomu.

BRAND24

Samotné 5G je ale zatím spíš v představách jeho propagátorů. Termín zavedení je stále mlhavý. Ale pokud podle Oetingera rozjede Jižní Korea 5G na olympiádě v roce 2018, on by rád také spojil start nové sítě se sportovní událostí, a to s fotbalovým Eurem 2020. 

Cestu redaktora na konferenci hradila společnost T-Mobile. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).