Hlavní navigace

Mobilem zaplatíte v tisícovce e-shopů v ČR, mají mobilní platby na webu smysl?

17. 1. 2013
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

V českých e-shopech se objevují nové metody platby prostřednictvím mobilního telefonu. Kde, kdo a jak může zaplatit prostřednictvím QR kódu nebo českého systému Mobito?

Druhá polovina loňského roku výrazně oživila na českém trhu téma platby prostřednictvím mobilního telefonu v internetových obchodech. Na tuzemské internetové scéně se objevil ambiciózní platební systém Mobito, první dvě české banky začaly podporovat platby přes QR kódy a poprvé také čeští zákazníci mohli zaplatit přes svůj mobil za aplikace do něj stahované.

Platba mobilem v e-shopu je z určitého úhlu pohledu bezpečnější. Je totiž od sebe oddělena realizace objednávky a realizace platby. Zatímco objednávka je realizována na počítači, platba je realizována mobilem. I kdyby byl v systému počítače aktivní keylogger nebo podobně zaměřený spyware, tak nemá, co by zaznamenal k úspěšnému „vyluxování účtu“. A kdo neslyší na bezpečnost, mohl by slyšet na pohodlí, které nové platební metody nabízejí.

Mobito: platby takřka libovolným mobilem v desítkách e-shopů

Český platební systém Mobito, který provozuje společnost MOPET CZ, se na internetové scéně objevil v září 2012 za podpory čtyř finančních ústavů působících na českém trhu a tří velkých tuzemských mobilních operátorů. Umožňuje ve vybraných e-shopech zaplatit zadáním čísla mobilního telefonu, jehož prostřednictvím je následně platba potvrzena.

Již po šesti týdnech provozovatel systému hlásil prvních 11 tisíc uživatelů. Jejich aktuální počet se nám i přes opakované tázání nepovedlo zjistit. Z uživatelského pohledu je však zajímavější počet e-shopů, kde lze prostřednictvím tohoto systému zaplatit. Zatím jich jsou řádově desítky.

Z těch známých lze jmenovat nákupní galerii Kasa.cz, e-shop sítě elektroprodejen Datart a Euronics, obchod s e-booky Palmknihy.cz nebo internetové knihkupectví Kosmas.cz. Platební systém Mobito podporují také některé sázkařské weby, slevové servery a poskytovatelé některých dalších online služeb.

Společnost MOPET CZ hodlá jeho záběr rozšířit i mimo Internet do kamenných obchodů a provozoven. První vlaštovky se již najdou, takže již nyní lze přes mobil díky systému Mobito zaplatit za nákup v prvních kamenných obchodech anebo třeba za útratu v restauracích.

Nás ale v tomto článku zajímá placení na Internetu a konkrétně v e-shopech. Počet těch, které podporují Mobito, se může rychle a rapidně rozrůstat, protože Mobito je jednou z platebních metod, kterou svým zákazníkům z řad internetových obchodníků nabízí platební brána PayU zajišťující implementaci dnes celkem šesti platebních metod od online plateb kartou přes platební tlačítka bank.

„Díky partnerství s PayU budou moci naši zákazníci v dohledné době Mobitem zaplatit ve stovkách nových e-shopů, ve kterých se ročně zrealizují nákupy za více než 13 miliard korun, a přesvědčit se o výhodách placení Mobitem na Internetu,“ uvedl v listopadové zprávě pro média Filip Zeman, generální ředitel společnosti MOPET CZ.

Rychlá platba z účtu nebo virtuální peněženky

Mobito může mít přístup přímo k účtu v bance a při platbě operovat s prostředky, které jsou na něm k dispozici. To v současnosti platí pro klienty čtyř partnerských bank, kterými jsou Česká spořitelna, GE Money Bank, UniCredit Bank a Raiffeisenbank. U poslední zmíněné ovšem přístup k účtu vyžaduje propojení systému Mobito s platební kartou vydanou k účtu podporující internetové transakce. Mobito pak tedy technicky funguje jako třeba PayPal. 

Při platbě přes Mobito stačí prostřednictvím platební brány zadat číslo mobilního telefonu a následně jeho prostřednictvím platbu potvrdit.

Klienti ostatních bank či uživatelé, kteří nechtějí, aby Mobito mělo přístup k jejich účtu v bance, mohou systém použít jako virtuální peněženku dobíjenou kreditem formou převodu z běžného účtu v libovolné bance podobně jako český platební systém PaySec a nějakou dobu už i PayPal

Pak je čistě na uživateli, jestli si bude virtuální peněženku dobíjet nepravidelně dle potřeby, nebo automaticky nastavením trvalého příkazu v bance. Mobito si lze na zkoušku aktivovat na jeho webu nebo přímo z aplikace pro Android či iOS jako virtuální peněženku. 

Propojení s účtem v partnerské bance lze provést kdykoliv později plně online bez nutnosti navštěvovat její pobočku nebo někam telefonovat. Nicméně Mobito stejně jako PayPal umožňuje kombinované využití: může zároveň sloužit jako virtuální peněženka i pro přístup k prostředkům z účtu.

Můžeme konstatovat, že registrace je jednoduchá a to jsme k testování zvolili zřejmě tu nejkomplikovanější formu, tedy registraci na webu služby, následné stažení aplikace pro Android a teprve dodatečné propojení s účtem v Raiffeisenbank prostřednictvím platební karty. Jediným zádrhelem bylo ověření telefonního čísla mobilu.

Za tímto účelem aplikace odesílá z mobilního telefonu SMS požadavek a zpětně má pak dorazit SMS s kontrolním kódem, který je třeba zadat do systému Mobito. Jenže při našem testu kontrolní kód ne a ne dorazit. Ze zákaznické podpory se nám však dostalo promptního vysvětlení, že je nutné aktivní mobilní připojení k Internetu, připojení přes WiFi nestačí. 

Oceňujeme sice rychlost reakce uživatelské podpory, ale tato situace by mohla být ošetřena přímo v aplikaci, která by přinejmenším mohla upozornit, že je třeba být k Internetu připojen přes síť mobilního operátora. Připojení k Internetu je potřeba také při provádění plateb z aplikace pro chytré mobily, nicméně není nutný datový tarif. Datové přenosy pro realizaci plateb jsou díky partnerství s mobilními operátory zdarma.

Smartphone není potřeba, postačí i dědeček dnešních mobilů

Platby v e-shopech prostřednictvím systému Mobito probíhají velmi jednoduše. Po zvolení této platební metody stačí v platební bráně zadat své mobilní telefonní číslo registrované u systému Mobito. Následně na mobil dorazí informace o prováděné platbě, pro jejíž uskutečnění stačí zadat potvrzující PIN.

Mobito nabízí aplikaci pro iPhone s iOS ve verzi 3.0 nebo vyšší a v chytrých mobilech libovolné značky se systémem Android 2.2 nebo novějším s povolenými datovými přenosy. Mobito ovšem funguje i na mobilních telefonech s jinými operačními systémy a také na starších mobilech bez moderního systému. Dokonce i na těch, které dnes už pomalu spíše patří do technického muzea.

K potvrzení platby není třeba chytrý mobil. Postačí kterýkoliv mobilní telefon podporující tzv. zprávy na displeji.

Mobito lze totiž ovládat za využití USSD protokolu, tedy tzv. zpráv na displeji, které podporují i stařičké mobily. Pro tento způsob ovládání systému nejsou třeba ani datové přenosy, ovšem opět platí, že si operátoři neúčtují žádné poplatky. Smůlu bohužel mají majitelé mobilů se systémem Windows Phone, který zprávy na displeji nepodporuje. Od provozovatele Mobita se nám bohužel nepovedlo získat odpověď na otázku, jestli tuto situaci nevyřeší uvolněním nativní aplikace.

Platební QR kódy: složenky pro 21. století

Další novou možností jak zaplatit za nákup v e-shopu prostřednictvím mobilního telefonu jsou platební QR kódy. Jde o rozšíření tzv. smartbankingu, tedy mobilního internetového bankovnictví v chytrých mobilech a tabletech. QR kód stačí nasnímat fotoaparátem chytrého mobilu nebo tabletu. Aplikace banky z něj přečte údaje pro vytvoření platebního příkazu, který následně sestaví a dá uživateli k potvrzení.

Mobilní aplikaci s podporou QR kódů jako první uvedla Komerční banka. Nápad se ovšem zrodil v konkurenční Raiffeisenbank a vývojářské společnosti Inmite. Výsledné řešení putovalo ke schválení České bankovní asociaci jako otevřený standard. Toho využila Komerční banka, které se povedlo jako první zařadit podporu platebních QR kódů do své mobilní aplikace.

Stalo se tak den před konáním tiskové konference Raiffeisenbank, kde nová možnost platby mobilem měla být prezentovaná spolu s dlouho očekávanou mobilní aplikací Raiffeisenbank. Prvenství v podpoře platebních QR kódů Komerční bance nikdo nevezme, ale je to právě Raiffeisenbank, která platbu přes QR kódy v internetových obchodech uvedla okamžitě do praxe.

Raiffeisenbank přivedla QR kódy do tisícovky e-shopů

Dnes mohou klienti této banky zaplatit díky naskenování QR kódu zhruba v tisícovce e-shopů, kde je jednou z podporovaných platebních metod tzv. platební tlačítko Raiffeisenbank (ePlatba, platba přes eKonto). To má na českém Internetu poměrně velkou tradici ještě z dob eBanky, která jej zaváděla a Raiffeisenbank následně převzala při koupi eBanky.

Většina velkých českých e-shopů platební tlačítko Raiffeisenbank podporuje. Stačí tedy zvolit tuto platební metodu a namísto přihlašování k internetovému bankovnictví jen mobilem naskenovat QR kód a zadat PIN pro okamžité uskutečnění platby. Platba QR kódem je zde pro klienty Raiffeisenbank tedy stejně rychlá jako platba přes původní systém platebního tlačítka.

Raiffeisenbank nasadila platební QR kódy všude tam, kde je k dispozici její tzv. platební tlačítko (ePlatby, platby přes eKonto).

Je však výrazně jednodušší. Klienti, kteří se k internetovému bankovnictví Raiffeisenbank přihlašují za ověření identity přes kontrolní kód příchozí v SMS na mobilní telefon (takových je většina) totiž dosud museli zadat své klientské číslo, nechat si poslat na mobil kontrolní kód, po jeho doručení dlouhý kód opsat z mobilu do webového formuláře a ještě zadat I-PIN.

Teprve pak se jim zobrazila platba k potvrzení, kde bylo opět nutné nechat si zaslat kontrolní kód, opsat jej a zadat I-PIN. Nově toto vše odpadá, pokud se zákazník e-shopu rozhodne zaplatit právě přes QR kód. Na stránce pro přihlášení k systému internetového bankovnictví Raiffeisenbank totiž rovnou vidí QR kód pro svou platbu. Stačí jej nasnímat a pro potvrzení v mobilu či tabletu zadat S-PIN.

Mobilní eKonto, jak se potřebná aplikace Raiffeisenbank jmenuje, v současnosti podporuje Android 2.0 a vyšší nebo iOS 5.0 a vyšší. Nevýhodou je, že služba vyžaduje připojení k Internetu, na nějž si náklady přímo nese sám klient banky. Ovšem použité mobilní zařízení může být připojeno i přes WiFi, takže není nutné mobilnímu operátorovi platit za přenesená data nebo datový paušál.

Kdy se platební QR kódy více rozšíří?

Platební QR kódy jsou otevřeným standardem přijatým Českou bankovní asociací. Jeden platební QR kód je tedy funkční pro klienty všech bank, které QR kódy ve svých mobilních aplikacích podporují. Jak již bylo uvedeno výše, prozatím je to Raiffeisenbank a Komerční banka. Konkurenční banky se ale mohou kdykoliv přidat. Záleží čistě na nich, nejde o uzavřené technické řešení.

Otázkou spíše je, kdy si QR kódy osvojí více internetových obchodníků a obecně firem a podnikatelů. Ani zde není žádná zásadní překážka. Obchodníci nemusí s bankami uzavírat žádné smlouvy nebo jim platit poplatky. Mohou využít veřejně přístupné API, jehož implementace pro vygenerování platebního QR kódu se jeví opravdu jednoduše.

S QR kódy bychom se měli setkávat i mimo Internet. Opatřování faktur platebním QR kódem již podporuje řešení od společnosti ABRA Software, ekonomický systém FlexiBee, účetní program Doklad 2008 či internetové služby Fakturoid.cz, UOL.cz a SuperÚčet.cz. Firmy a podnikatelé je tedy již mohou začít aktivně využívat, aniž by si snad museli „kutit“ nějaké vlastní technické řešení (ale ani to při troše znalosti PHP a HTML není problém).

Raiffeisenbank a Komerční banka mají zájem, aby si platební QR kódy vzali za své i velcí výstavci faktur. „Bavíme se s velkými výstavci faktur, kde se na QR platby těší především mobilní operátoři,“ řekl nám Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. Podle něj by se již brzy měliQR kódů na svých vyúčtováních dočkat zákazníci Vodafonu a T-Mobilu.

Naopak Telefónica (O2) si od platebních QR kódů drží odstup. Největší telekomunikační operátor v České republice prý prozatím analyzuje možnost využití QR kódů na papírovém anebo elektronickém vyúčtování za služby. „V současnosti je však předčasné uvádět, zda jej použijeme, či nikoli,“ odpovědělo na náš dotaz tiskové oddělení společnosti Telefónica (O2).

Přes operátora zaplatíte za vstupenky a konečně i aplikace

Platby prostřednictvím mobilního telefonu nejsou na Internetu ničím novým. Pokud pomineme nevýhodné Premium SMS, tak všichni tři operátoři již delší dobu podporují klasické mobilní platby. Po zadání telefonního čísla doputuje na mobilní telefon SMS s potvrzovacím kódem, po jehož opsání a tím pádem autorizaci platby mobilní operátor zaplatí internetovému obchodníkovi za svého zákazníka.

Se zákazníkem se pak vypořádá dvěma způsoby: buď mu předmětnou částku okamžitě strhne z kreditu předplacené karty (a bez kreditu dostatečné hodnoty platbu vůbec nezrealizuje), nebo se předmětná částka promítne do pravidelného měsíčního vyúčtování za poskytované služby. V konečném důsledku tedy zákazník za internetovou transakci sám platí až při nejbližší platbě za služby operátora, ovšem platba obchodníkovi je realizována okamžitě.  

Od Telefóniky se nám počet internetových obchodníků, u nichž lze zaplatit touto platební metodou, nedozvěděli. T-Mobile a Vodafone shodně uvádějí, že jejich zákazníci mohou takto zaplatit přibližně u stovky internetových obchodníků. „Využíváme také služby agregátorů  mobilních plateb, kteří sdružují platby přes všechny operátory na trhu. Poskytovatel služby se tak nemusí připojovat na každého operátora zvlášť.“ doplnila Veronika Exnerová z tiskového oddělení Vodafonu.

Nicméně pro omezené možnosti výše útraty tuto platební metodu využívají výhradně internetoví obchodníci, kteří počítají s nižší hodnotou objednávky. Jde například o servery Bontonline.cz či Supraphonline.cz pro stahování hudby za poplatek, server TticketStream.cz prodávající vstupenky nebo některé slevové servery. Za nový televizor nebo novou ledničku zkrátka touto platební metodou nezaplatíte.

Přes mobilního operátora lze pohodlně zaplatit třeba za stahovanou hudbu nebo lístky na koncert.

T-Mobile umožňuje prostřednictvím mobilních plateb platit za aplikace a hry pro Windows Phone (a BlackBerry). Jde o první případ, kdy si čeští zákazníci mohou z oficiálního obchodu s aplikacemi pro některou z nových mobilních platforem nakoupit aplikace prostřednictvím svého mobilního operátora bez použití platební karty. Proč zrovna T-Mobile a proč zrovna Windows Phone?

Microsoft coby tvůrce Windows Phone byl zkrátka při vyjednávání s nadnárodními telekomunikačními skupinami rychlejší a chtěl jej zpřístupnit i na menších trzích, jako je ten český. T-Mobile nemá exkluzivitu, jen byl z tuzemských operátorů nejrychlejší. Microsoft ovšem vyjednával na globální úrovni a dohody má uzavřené s mateřskými firmami všech tuzemských operátorů.

Je tedy jen otázkou času, kdy lokální pobočky nabídnou tuto metodu platby za aplikace svým zákazníkům. O dostupnosti se veřejnost včas dozví prostřednictvím komunikačních kanálů jednotlivých operátorů,“ řekl nám René Keyzlar z české pobočky společnosti Microsoft.

Má smysl na Internetu platit mobilem?

O bezpečnosti díky oddělení nákupu a platby do dvou různých zařízení již řeč byla v úvodu. Pro některé uživatele bude jistě vítanou výhodou, že žádný ze systému nevyžaduje platební kartu s povolenými internetovými transakcemi (výjimku tvoří Mobito pro klienty Raiffeisenbank, ale i ti si mohou Mobito nabít jako virtuální peněženku běžným převodem z účtu). 

Co se pohodlí týče, tak Mobito i platební QR kódy předčí jak platební tlačítka bank, tak platbu debetní či kreditní kartou online. Nevyžadují při platbě žádné opisování dlouhých kontrolních kódů z malého displeje mobilu nebo zadávání obtížně zapamatovatelných údajů o platební kartě. Odpověď na otázku výše tedy zní: ano, má smysl na Internetu platit mobilem. 

Pozitivní zprávou je, že Mobito i platební QR kódy mají dobře našlápnuto k masivnímu rozšíření. Mobito především díky spolupráci s PayU. QR kódy pak díky své snadné implementaci. Již nyní jsou tyto platební metody podporovány řadou známých a oblíbených e-shopů. Jejich životaschopnost zvyšuje i skutečnost, že jsou poměrně dobře přístupné pro uživatele (což mimochodem platí i o platbách přes mobilního operátora).

Obchodníci je tak mohou implementovat s vědomím, že je tu poměrně početná skupina zákazníků, pro které jsou tyto nové platební metody dostupné. Zásadní otázka ovšem zní: nenarazí na neochotu českých zákazníků platit za objednané zboží předem? Platba na dobírku u nás stále s přehledem vede a přidává se k ní platba při osobním vyzvednutí zboží v kamenné provozovně e-shopu. 

BRAND24

Je však třeba si uvědomit, že mnoho zákazníků nezaplatí předem nikoliv kvůli nedůvěře v e-shop, ale kvůli obavám z bezpečnosti například použití platební karty na Internetu. To již ukázala řada průzkumů a anket prováděných v minulosti. Někteří zákazníci zkrátka jsou ochotni platit předem, ale nenašli si k tomu vhodnou platební metodu.

A právě pro tuto skupinu uživatelů jsou nové platební metody jako stvořené. Stejně tak pro zákazníky, kterým se nechce přihlašovat do internetového bankovnictví a zde vyplňovat příkaz k převodu na obchodníkův účet. Navíc nové platební metody jsou rychlejší než běžný převod z účtu, takže obchodník nečeká až dva pracovní dny na doručení platby na svůj účet. Pro část zákazníků tím padá další důvod, proč sáhnout po dobírce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).