Hlavní navigace

Mobilní revoluce v režii jablka?

3. 7. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Davy a Internet šílí. Po měsících očekávání byl konečně uveden do prodeje Apple iPhone. Věští se mu skvělá budoucnost. Způsobí revoluci? Předpoklady k tomu má; jednoduše použitelný komunikátor s integrací internetových služeb totiž už dlouho na trhu chybí. Víru v budoucnost mobilního Internetu navíc sdílí většina kapitánů průmyslu.

Problematice mobilních telefonů se Lupa běžně nevěnuje, jsou od toho jiné servery. Ale Apple iPhone je tak trochu netypický přístroj a jsou zde dobré důvody k tomu, abychom právě jemu svůj čas věnovali. Telefon byl uveden do prodeje ani ne před týdnem. Předcházela mu velmi promyšlená kampaň, která způsobila nejen u fanoušků platformy Apple něco, co by se dalo srovnat s hysterií. I když si iPhone u nás prozatím nekoupíte a s možností jeho úspěchu v Evropě je to vůbec na pováženou, jedná se o důležitý fenomén pro Internet, respektive pro používání mobilních internetových aplikací. Otázkou je, jak se výrobcům softwaru a dodavatelům komunikačních řešení podaří tento fenomén využít.

Stručná historie iPhone, který dnes plní titulní stránky snad všech technologických serverů, by se dala charakterizovat takto: Už mnoho let vedli uživatelé produktů Apple a ti, kteří mají blízko k platformě tohoto výrobce, diskuze na téma možného mobilního telefonu s jablkem ve znaku. Mobilních telefonů je na trhu po celém světě dostatek, konkurence mezi výrobci přístrojů pro nejběžněji používané sítě je veliká. Multimediální přehrávač iPod od Apple platí za etalon svého oboru, nicméně existují lacinější, více funkční a použitelnější alternativy. Totéž platí pro počítače Mac i další produkty. Apple má ale velký potenciál přicházet s novými myšlenkami, které jsou pak přebírány celým IT průmyslem.

Na začátku letošního roku byly letité dohady potvrzeny. iPhone je hezký mobilní telefon s dotykovým, respektive vícedotykovým displejem, akcelerometrem, detekcí vzdálenosti od ucha, a hlavně s operačním systémem Mac OS X. Nepracuje sice se sítěmi 3G, což bude v Evropě dost problém, ale rychlá data umí a může fungovat jako klient ve WiFi sítích. Právě se začal prodávat.

O užitečnosti nebo neužitečnosti iPhone jsme již psali. Různí analytici se předhánějí v odhadech prodejnosti tohoto poněkud předraženého telefonu pro nadšence, nicméně realita bude asi taková, že během několika měsíců budou na světě, nepočítám-li pirátské kopie a napodobeniny, kolovat miliony přístrojů.

Nový prostor

A zde jsme u toho podstatného. iPhone je, více než cokoliv jiného, počítač. Přesněji, je to zařízení určené kromě telefonování a posílání zpráv hlavně pro práci s Internetem. I když standardně podporuje třeba Youtube, škála jeho možných použití je ve skutečnosti mnohem vyšší. Navíc architektura iPhone představuje něco, co ve světě mobilní komunikace docela citelně chybí. Běžné telefony bez operačního systému je obtížné rozšiřovat o další aplikace jinak než za použití platforem, jako je Java. Chytré telefony se systémem Windows Mobile nebo Palm OS (Garnett OS) je sice možné doplňovat o další, komunikující aplikace, a velmi dobře pak slouží v korporátním sektoru, ale pro uživatele, jenž současně není odborníkem na technologie, představují problém. Ať už jde o proces instalace a správy aplikací, synchronizace dat, nebo i tak jednoduché věci, jako je základní práce s programy.

To jsou důležité faktory, které většinové mase dávají do rukou primitivní mobilní telefony bez možnosti pokročilých služeb a se síťovou komunikací omezenou na archaický wap. Naproti tomu iPhone slibuje něco zcela odlišného. Unifikované a extrémně jednoduché uživatelské rozhraní v kombinaci se stejně jednoduchou správou informací, programů a dat a současně s garancí integrity. Té je dosaženo přinucením vývojářů softwaru pro telefon používat jako vizuální rozhraní prohlížeč Safari a založit vývoj aplikací na technologii AJAX. Přitom by ale měl být zachován dostatečný přístup k funkcím telefonu, respektive počítače, který jej tvoří, i pro komplikované programy.

Co jsem zde popsal, není samo o sobě tak zajímavé, pokud to nedáme do souvislosti s očekávanými milionovými prodeji iPhone. Telefon by se mohl stát zajímavou platformou pro vývojáře softwaru a mohl by zásadně pomoci s řešením problému mobilního přístupu k internetovým službám pro relativně laického uživatele. Ten, kdo chce používat své ICQ, ale nechce se trápit se systémem komunikujícího PDA, s jeho nastavením a nesčetnými mouchami, mohl by sáhnout právě po iPhone. A mohl by mu dát přednost i přes jeho relativně vysokou cenu, špatnou dostupnost a zřejmě i další nedostatky.

Budoucnost patří telefonům

Přesněji řečeno mobilním komunikátorům – a to je přesně ten důvod, proč „to“ Apple dělá, tedy proč konečně a po tolika letech uvádí svůj vlastní mobilní telefon. Internetové služby mohou efektivně fungovat jedině za předpokladu, že budou svým uživatelům k dispozici kdykoliv. Jejich svázání s počítačem, který je neskladný a pevně spojený s napájením, drátovou sítí a dalšími, způsobuje, že uživatel si pro mnoho služeb musí „dojít“. Jejich přesun do mobilních zařízení ale dává možnost zcela jiného pohledu na tyto služby. Najednou je možné být online kdekoliv a mít přitom přístup k datům, k libovolným funkcím.

To vše je možné již dekádu, ale s významnými omezeními. Přenosné zařízení s sebou přináší nemožnost používat některé technologie, omezené rozlišení displeje, omezené možnosti vstupu a výstupu. Poslední generace komunikátorů přicházejí s řešením těchto problémů, protože provozovatelé webových služeb a také výrobci hardwaru si trend vedoucí ke „zmobilnění“ Internetu uvědomují a hovoří o něm.

BRAND24

iPhone není na trhu sám. Další výrobci se jej chystají okopírovat, nebo alespoň obkreslit, což by přineslo v nejlepším případě přístup k webu a webovým technologiím v rozsahu dostačujícím pro používání většiny služeb. Nicméně jsou i jiní, a možná vážnější konkurenti. Hovoří se například o mobilním telefonu od Microsoftu, který by byl založen na multimediálním přehrávači Zune, a své konkurenční produkty připravují i další firmy.

iPhone je samozřejmě v první řadě zajímavá technická hračka. Ale stojí za to nezapomenout na možnost, že pokud se dostatečně rychle rozšíří a pokud pro něj bude existovat hodně vývojářů schopných připravit kvalitní komunikující aplikace, mohl by se stát řešením letitého problému. To znamená, že by mohl být konečně mobilním a přitom online a plně funkčním komunikátorem, k jehož používání není třeba technických znalostí, nebo přinejmenším nadšení. Komunikátorem, který by zprostředkoval běžné služby Internetu „obyčejnému člověku”, a přitom kdykoliv a odkudkoliv. Což je věc, která prozatím přes maximální snahu výrobců a dodavatelů technologií poněkud vázne.

Chtěli byste iPhone?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).