Hlavní navigace

Mozilla na mobilní palubě

27. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Vypadá to, že další mobilní platforma je na cestě – tentokráte v režii neziskové organizace Mozilla, tvůrce populárního Firefoxu. Chcete ho?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Mobilní platforma Boot to Gecko (B2G) má být otevřenou alternativou mobilním operačním systémům,  a také zcela novým pojetím prostředí pro přenosná, a perspektivě také spotřební elektronická zařízení. Jinými slovy; mobily, tablety, ale také chytré televize a třeba se díky tomuto systému svět jednou dočká i oné ikonické inteligentní lednice, o které již dekády sní, a ona nikde…

BRAND24

…nebo ne? Říká se, že Mozilla má tento týden oznámit partnerství s elektronickým gigantem LG ve věci vývoje hardware pro svou platformu, na cestě je skladiště aplikací, nezbytný to v dnešní době prvek příslušné infrastruktury a samozřejmě také další komponenty, které by v důsledku mohly architekturu B2G postavit vedle titánů oboru, jako jsou iOS, Android a, jak už mnozí zjistili, sice nepříliš sexy a zatím notně nevyzrálý, zato ovšem brutálně  použitelný WP7.x. S LG v zádech (vyrábí nejenom mobily a tablety, ale hlavně televizory a dokonce (zatím hloupé) lednice) by B2G mohl být nejenom nutným výkřikem, kterým Mozilla honí trend, ale dokonce plnohodnotným hráčem. Pokud ho ovšem Mozilla nehodí přes palubu, jako tuhle hodila Nokia Meego. Zda se tak stane, je otázka.

Pokud bude příchod Mozilly do světa mobilních platforem více než pouhým závanem, máme se na co těšit. Bohužel tím dojde k prohloubení mobilního babylonu a de facto k návratu stavu, který panoval ve světě desktopových operačních systémů před mnoha léty. S tím rozdílem, že bylo dosaženo alespoň nějaké kompatibility dokumentů, a že v tom nejdůležitějším, tj. webových stránkách se všichni shodnou. Každý Babylon je počátkem budoucí konsolidace, a tak lze předpokládat, že příchod dalšího hráče ve skutečnosti pouze přiblíží okamžik, kdy nastane potřeba systémy homogenizovat; aby se celý proces zopakoval jinde. Ale nepředbíhejme. Zatím se zdá, že je Mozilla na palubě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).