Hlavní navigace

Facebook se prý zajímá o Operu a Mozilla opět ukázala další novinky

28. 5. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Že Facebook má prý zájem o Operu je teď určitě zpráva číslo jedna týkající se prohlížečů. Nicméně ne jediná. Mozilla poodhaluje Firefox 15, Internet Explorer 10 pro Metro nakonec bude podporovat Flash a najdou se i další novinky.

Opera Software předmětem zájmu Facebooku?

Facebook má prý zájem o vlastní prohlížeč, který by úzce propojil se svými službami. Jelikož nechce začínat od píky, pokukuje po norské firmě Opera Software, která stojí za známým, leč okrajovým prohlížečem Opera. Informaci přinesl s odvoláním na údajně důvěryhodný zdroj server Pocket-lint.com, který nepatří mezi pravidelné chovatele novinářských kachen.

Že by Facebook chtěl vlastní prohlížeč, to se jeví jako logický krok. Zejména při souboji s dalším internetovým kolosem, tedy společností Google. Opera je jediný ze současných kvalitních moderních prohlížečů, který by mohl být k mání (Maxthon je snad jedinou další možností). Na nabídku k převzetí prohlížečů Internet Explorer, Safari nebo Google Chrome je škoda papíru. Microsoft, Apple či Google určitě své prohlížeče neodprodají.

Opera + Facebook = zatím velká neznámá

Mozilla se drží svých zásad otevřeného webu a prodání Firefoxu do rukou Facebooku, aby ho navázal na své služby, jde ostře proti nim. Z první pětky nejrozšířenějších prohlížečů tedy zbývá Opera. A zde je podle Pocket-lint.com reálná šance převzít s prohlížečem celou firmu. Podle dalšího zdroje serveru totiž Opera Software pozastavil nábor zaměstnanců a zvažuje svůj prodej.

Pro Facebook by to bylo chutné sousto. Získal by moderní webový prohlížeč pro osobní počítače a spolu s ním i oblíbené mobilní prohlížeče Opera Mini a Opera Mobile. Nezajímavý by nebyl ani personál, jenž by Facebook takto získal. Ten již mnohokrát ukázal velkou dávku invence, která by v kombinaci se sílou Facebooku mohla Operu dostat do hry o čelní příčky mezi prohlížeči. Zatím dělá jen jakýsi módní doplněk v první pětce.

Ovšem jak to nakonec bude, to ukáží až následující měsíce. Podobné akvizice se nedělají z hodiny na hodinu (až na pár proslavených výjimek). Popření či mlčení z obou stran nemusí znamenat vůbec nic. Firmy tradičně ve věci námluv mlží. S informacemi o akvizici jdou ven, až když už je na stole hotová a oběma stranami akceptovaná dohoda. Uvidíme, jestli toto bude tento případ. 

Mozilla Firefox 15 začíná dostávat jasné obrysy

Zdá se, že Mozilla Firefox 15 by za několik měsíců, tedy po ukončení stále běžícího vývoje a proběhnutí dvoustupňového testovacího procesu, mohl přinést hodně zajímavé novinky. O spouštění plug-inů na vyžádání nebo integrovaném PDF prohlížeči jsme již psali. Dalším střípkem do mozaiky je přesun možností nastavení za samostatného okna do panelu ve stylu Google Chrome.

Mozilla ovšem nekopíruje konkurenci, ale pokračuje ve vlastním procesu přesunu oken otevíraných prohlížečem do panelu. Po správě doplňků se ze samostatného okna do panelu přesouvají možnosti nastavení prohlížeče. Zatím jde o experimentální funkci, která se objevila v nočních buildech. Aktivovat ji zájemci o vyzkoušení musí ručně přes about:config (přepnutím volby browser.prefe­rences.inContent na hodnotu true).

Firefox 15 zatím experimentálně přesouvá možnosti nastavení ze samostatného okna do panelu. Stejně jako Google Chrome.

Nutné bezesporu ještě budou dolaďovací práce na designu uživatelského rozhraní. Problémem je třeba neergonomické roztažení obsahu do šířky reflektující velikost okna prohlížeče. Změny v rozložení voleb do jednotlivých sekcí zatím nenastaly. Změnilo se pouze přepínání mezi nimi. Po otevření konkrétní sekce se uživatel může mezi sekcemi pohybovat směrem vpřed a vzad, ale nevidí horní přepínací lištu známou z dosavadního samostatného okna. To není úplně nejšťastnější řešení.

Roztažení voleb po celé šířce okna není příliš ergonomické. Ani přepínání mezi jednotlivými sekcemi voleb není ideální. Snad do ostré implementace nastanou ještě nějaké změny.

V aktuální ostré verzi se do nového okna otevírá dále například správce stahování. Ten čeká ve Firefoxu 14 přesunutí přímo do hlavního okna prohlížeče. Aspirantem na přesun do panelu je dále například knihovna stránek s uloženými záložkami, historií navštívených stránek nebo historií stahování. Kdy a jestli vůbec budou další okna nahrazena panelem, není momentálně známo. Stejně tak není znám klíč, podle kterého Mozilla jednotlivá okna stěhuje do panelů (to platí i pro Mozilla Thunderbird).

Další novinkou, kterou by měl přinést Firefox 15, je realizace aktualizace na pozadí. Prohlížeč si na pozadí stáhne soubory potřebné k aktualizaci a připraví si je. Jakmile se uživatel příště pokusí spustit prohlížeč, namísto dlouhého čekání na provedení aktualizace před jeho spuštěním dojde jen na rychlou výměnu starých souborů za nové. Tu totiž nelze realizovat, když Firefox běží.

Mozilla Marketplace v ostrém provozu prý ještě letos

Mozilla ještě letos spustí v ostrém provozu svůj aktuálně testovaný katalog Mozilla Marketplace s placenými i bezplatnými webovými aplikacemi využívajícími opravdu čistě webové technologie (např. HTML 5, JavaScript anebo CSS, žádný Flash či Silverlight). Bude obdobou služby Chrome Web Store. Díky otevřenému zdrojovému kódu nabídne možnost spuštění vlastní mutace katalogu i dalším zájemcům.

S příchodem Mozilla Marketplace úzce souvisí zaváděná podpora instalace webových aplikací, která je momentálně k vidění v nočních buildech rozpracovaného prohlížeče Mozilla Firefox 15. Není však vyloučeno, že se nakonec objeví až v některé z pozdějších verzí.

Instalace v tomto konkrétním případě znamená, že webovou aplikaci budou moci uživatelé instalovat takřka jako klasickou nativní desktopovou aplikaci. Instalovaná aplikace si vytvoří zástupce v hlavním menu operačního systému a případně i na ploše. Pokud ji uživatel spustí, otevře se v samostatném okně.

Firefox se na spuštění katalogu webových aplikací připravuje podporou jejich instalace imitující instalaci těch desktopových.

O její běh se sice postará technologie Firefoxu (tedy renderovací jádro Gecko), ale samotná aplikace bude nezávislá na webovém prohlížeči. Je to prakticky oprášení nosné myšlenky dnes již neexistujícího projektu Prism, na němž Mozilla před lety pracovala. V kombinaci s případnou podporou pro Web Intents, která je nyní aktivní v Google Chrome 19, by to mohlo být hodně zajímavé.

Vyzkoušejte si zlomový mobilní Firefox 14

Mozilla Firefox 14 pro Android je zlomovou verzí mobilního vydání populárního open source prohlížeče, která by měla přinést výrazné zvýšení jeho konkurenceschop­nosti. Díky novému nativnímu GUI se Firefox 14 pro Android rychleji spouští a rychleji reaguje na povely uživatele. Má též nový design uživatelského rozhraní s předělanou hlavní obrazovkou s odkazy na nejdůležitější webové stránky.

Novinkou je podpora pro Flash a ve výchozí instalaci aktivní funkce pro spuštění plug-inů až na vyžádání formou poklepání na obsah, který jej vyžaduje. Tuto funkci má i testovaný Firefox 14 pro osobní počítače, ovšem prozatím deaktivovanou coby rozpracovanou. V plné parádě by se měla objevit až v některé z dalších verzí. Možná již ve Firefoxu 15.

Firefox 14 pro Android přinese nativní GUI s novým designem, podporou pro Flash a aktivací plug-inů až na vyžádání.

Mobilní Firefox 14 dále přichází s lepší čitelností textu a novou architekturu pro posouvání (panning) a přibližování (zooming) lépe navrženou pro dotykové ovládání. Novinkou též je, že při hledání přes přednastavený vyhledávač Google bude automaticky použita jeho bezpečnější verze využívající ke komunikaci výhradně protokol HTTPS.

Betaverzi prohlížeče Mozilla Firefox 14 pro Android 2.2 nebo vyšší (tedy pro drtivou většinu aktuálně používaných zařízení s tímto systémem) je možné stahovat standardním způsobem přes Google Play. Užívání betaverze je samozřejmě již z principu na vlastní riziko uživatele.

Jaký operační systém je používán ve vašem mobilním telefonu?

Opera Mini nově podporuje dosluhující systém Bada

Společnost Opera Software, norský výrobce webových prohlížečů pro nejrůznější zařízení a platformy, oznámil dostupnost mobilního prohlížeče Opera Mini pro chytré telefony značky Samsung vybavené systémem Bada. Zpráva přichází zrovna v době, kdy se vynořila neoficiální informace, že systému Bada zbývá maximálně rok života. I přesto je nově Opera Mini pro tento systém k dispozici ke stažení přes Samsung Apps.

Opera Mini je momentálně dostupná pro tyto platformy: Android, iPhone (iOS), Symbian, BlackBerry, Windows Mobile, Bada a mobily s podporou J2ME. Vývoj pro Windows Mobile však již byl ukončen a nejnovější Opera Mini sedmé generace je k dispozici jen pro trojici zařízení iPhone, iPad a iPod Touch a zařízení se systémem Android.

Twitter respektuje volbu uživatele v rámci funkce Do Not Track

Twitter nově respektuje, když si uživatel nepřeje sledovat svůj pohyb po webu. Aktivně totiž podporuje funkci Do Not Track, se kterou před časem přišla Mozilla. Jejím prostřednictvím mohou uživatelé při surfování po webu předávat webovým stránkám své přání, že nechtějí být stopováni. Twitter je mezi prvními známějšími weby, které v tomto ohledu přání uživatele respektují.

Z prohlížečů aktuálně podporuje funkci Do Not Track vedle Mozilla Firefoxu také Internet Explorer, Safari od Applu a mimo elitní pětku dále třeba SeaMonkey, Maxthon a několik dalších okrajových prohlížečů. Z elitní pětky se k funkci tiše otáčí zády Google Chrome (zlé jazyky napadne hned několik důvodů, proč). Opera její podporu zavádí ve své dvanácté generaci, která se nyní betatestuje.

Firefox je jedním z mnoha prohlížečů, které funkci Do Not Track podporují. Její efektivita však závisí čistě na dobré vůli provozovatelů webových stránek a služeb.

Problémem není ani tak podpora v prohlížečích, jako samotný princip funkce. Sdělené přání uživatele (nebýt stopován) totiž provozovatele webových stránek nikdo nenutí respektovat. I přes kladný vztah úřadů k této funkci (např. americké Federal Trade Commission) se zatím v ČR, EU ani USA neuvažuje o legislativní úpravě, která by provozovatelům webů nařizovala takto nebo podobně sdělené přání uživatelů respektovat.

Podstatně větší míru efektivity při ochraně soukromí během surfování po webu tak mají jiné ochranné prvky, které jsou momentálně k dispozici. Na rozdíl od Do Not Track jsou ovšem velmi často spojené s kompromisy nebo obtížemi, s nimiž se uživatel musí smířit jako s cenou za ochranu svého soukromí.

Využíváte funkce Do Not Track?

Adobe pořád nedokáže zajistit spolehlivou distribuci záplat

Apple před časem vydal aktualizovaný webový prohlížeč Safari pro své systémy Mac OS X Lion a Mac OS X Snow Leopard, který deaktivuje zastaralé verze plug-inu Flash Player od Adobe. Apple se k tomuto kroku, který patří spíše až k těm krajním řešením, odhodlal z bezpečnostních důvodů.

Starší verze Flash Playeru totiž obsahují známé bezpečnostní chyby, které mohou vést k úspěšnému útoku při pouhém prohlížení webových stránek i s nejnovější verzí prohlížeče. Stačí se nechat nalákat na záškodnický web nebo navštívit jinak legitimní, ovšem nyní kompromitovanou stránku. Apple vyzývá uživatele, aby Flash Player aktualizovali.

Mozilla také podnikla krok proti starším verzím plug-inu Flash Player, které ohrožují uživatele prohlížeče Mozilla Firefox svými neošetřenými bezpečnostními chybami. Mozilla se tentokrát rozhodla uživatele, kteří používají Flash Player starší než je verze 10.2.159.1, vyzvat k aktualizaci. Na rozdíl od Applu se tentokrát Mozilla nevydala cestou blokování nebezpečných plug-inů. Pokud tedy uživatelé odmítnou přejít na novější verzi, budou moci zastaralý Flash Player používat dál.

Zastaralé verze (nejen) tohoto plug-inu jsou problémem trápící všechny webové prohlížeče s výjimkou browseru Google Chrome. Ten Flash Player obsahuje jako součást své instalace a kontrolu nad jeho aktualizací přebírá samotný prohlížeč a jeho vysoce efektivní funkce pro tiché instalování aktualizací bez potřeby jakékoliv součinnosti s uživatelem.

Flash Player nedávno začal podporovat tiché aktualizace. Háček ale může být v tom, že je nejdříve musí uživatel povolit.

Faktem každopádně je, že Adobe nedokáže (i přes četné změny aktualizačního mechanismu) zajistit, aby uživatelé používali vždy nejnovější verzi plug-inu Flash Player se všemi dostupnými záplatami. Uvidíme, jestli se situace zlepší nyní po zavedení tichých aktualizací. Nicméně současné výsledky spíše nahrávají kritikům plug-inů, kteří se dožadují zbavení prohlížečů závislosti na nich.

Máte právě nyní ve svém prohlížeči nejnovější Flash Player?

Axis: vstup Yahoo do války prohlížečů levou nohou

Americký portál Yahoo představil projekt Axis. Z pohledu uživatele osobního počítače se jedná o plug-in pro webový prohlížeč Internet Explorer nebo rozšíření pro browsery Mozilla Firefox a Google Chrome. Ke spodnímu levému okraji okna prohlížeče přidává lištu pro vyhledávání přes Yahoo.

Po najetí kurzoru myši na ni se roztáhne na celou šířku okna prohlížeče. Kromě samotného vyhledávání umožňuje přístup k uloženým záložkám a domovské stránce. Nikoliv ovšem k těm z prohlížeče. Axis vytváří vlastní domovskou stránku, která zároveň nahrazuje běžný obsah prázdného nově otevřeného panelu (karty, záložky – dle názvosloví jednotlivých prohlížečů).

Z této speciální stránky Axis Home je možný přístup k záložkám nebo k webovému obsahu, který byl dříve uživatelem odložen k pozdějšímu přečtení. Záložky si Axis uchovává v cloudu u Yahoo v rámci uživatelského účtu u tohoto amerického internetového portálu. Na všech zařízeních, kde je Axis nainstalován, jsou tedy záložky stejné.

Takto vypadá obrazovka Axis Home z ne zrovna dotaženého rozšíření Axis od Yahoo pro Google Chrome.

Z tohoto pohledu se Axis jeví jako další evoluční stupeň tradičních nástrojových lišt internetových portálů a vyhledávačů. Bohužel Yahoo dalo do oběhu sotva polotovar. Například při kliknutí na tlačítko Domů (Home) v prohlížeči se navzdory očekávání automaticky neotevře stránka Axis Home. Ta se otevírá jen po kliknutí na tlačítko Home na zmíněné lištičce u dolního okraje prohlížeče.

Axis Home dále nenahrazuje obsah nového prázdného panelu ve všech prohlížečích. Například v Internet Exploreru ano, ale v prohlížeči Google Chrome ne. Poněkud zmatená je i práce se záložkami, kde kolidují záložky v prohlížeči a záložky uložené u Yahoo. Od podobného plug-inu či rozšíření by se dala právem očekávat větší a účelnější míra integrace do prohlížeče.

Yahoo v rámci projektu Axis slibuje propojení dat mezi desktopovým prohlížečem a prohlížečem v mobilním zařízení. Axis totiž přináší také nový stejnojmenný webový prohlížeč pro iPhone a iPad úzce provázaný se službami Yahoo. Bohužel pro české zájemce o jeho vyzkoušení je zatím šířen jen v mutaci AppStore pro americký trh, na který se nyní Yahoo primárně soustředí.

Silverlight 5.1 přináší jen opravy a potvrzuje odklon od projektu

Microsoft bez jakýchkoliv fanfár vydal nový Silverlight 5.1. Redmondský softwarový gigant uvádí, že tato aktualizace řeší funkční, výkonnostní a bezpečnostní problémy a rovněž problémy spojené s kompatibilitou. To potvrzuje i changelog zahrnující zmínky pouze o opravách chyb. Nové funkce doplněny nebyly.

Microsoft se již dříve nechal slyšet, že Silverlight pro něj momentálně již není prioritním projektem. Chce se vydat cestou většího zaměření na podporu HTML 5, čemuž ovšem stav jeho současných prohlížečů pro osobní počítače a mobilní telefony podle nezávislého testu podpory HTML 5 příliš neodpovídá.

Úmrtní list Microsoft projektu Silverlight s definitivní platností nevystavil. Prodloužením podpory jeho páté generace až do roku 2021 však naznačil, že další významnější rozvoj v jeho plánech skutečně nefiguruje. Přesto sám Silverlight využívá tam, kde jeho prohlížeč selhává v podpoře HTML 5.

Příkladem budiž chybějící podpora drag&drop dle specifikace HTML 5 v prohlížeči Internet Explorer 9, kdy uživatelé služby SkyDrive mohou soubory z desktopového prostředí do toho webového přesouvat tažením myši jen díky technologii Silverlight. Uživatelé modernějších prohlížečů Google Chrome či Mozilla Firefox se při přetahování souborů obejdou bez jakýchkoliv plug-inů.

Internet Explorer 10 pro Metro nakonec bude podporovat Flash

Dlouho Microsoft trval na tom, že Internet Explorer 10 ve verzi pro prostředí Metro nebude podporovat žádné plug-iny, tedy ani Flash Player. Nakonec však bude s technologií Flash kompatibilní. I přes všechny ty sáhodlouhé chvalozpěvy na HTML 5, v němž je podle Microsoft budoucnost. A právě o to jde: budoucnost.

V současnosti to nevypadá, že bychom se bez technologie Flash dokázali obejít. HTML 5 má stále svá omezení. Některé klíčové technologie jsou pořád v plenkách a mají daleko k použitelné implementaci do ostrých verzí prohlížečů. Jiné chybí úplně. Navíc mezi tvůrci prohlížečů neexistuje shoda na podporovaných formátech multimediálního obsahu.

Proto všechno se Microsoft rozhodl, že nakonec Flash dostane zelenou i v prohlížeči Internet Explorer 10 pro Metro. Alespoň prý v limitované podobě, kdy bude dostupný jen pro Microsoftem vybrané weby.  Podpora pro Flash bude přímo součástí prohlížeče. Na jaké úrovni (např. předinstalovaný plug-in či součást jádra), zatím není známo.

BRAND24

Microsoft si chce sám, nezávisle na Adobe, řešit problematické otázky týkající se například vlivu na výdrž baterie přenosných zařízení nebo v neposlední řadě otázky spojené s bezpečnosti včetně distribuce bezpečnostních aktualizací (záplat).

Sám jsem si říkal, že zcela Flash nyní ignorovat, je velice odvážný a zároveň riskantní krok. Zřejmě jsem měl pravdu nebo si přinejmenším Microsoft nakonec myslí totéž Případně chce vyhovět některým svým partnerům. Jak to konkrétně bude vypadat, prozradí již třetí testovací verze Windows 8 nesoucí přídomek Release Preview, která vyjde nyní v červnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).