Hlavní navigace

Na českém i slovenském Facebooku pobíhá staronový hoax týkající se soukromí

22. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Staronový hoax se vrací v souvislosti se zavedením nového vyhledávání. Pokud se necháte nachytat, přestanou vás vaši přátele částečně vidět

Na Facebooku se objevil staronový hoax, který už několikrát koloval v souvislosti se změnami v nastavení soukromí. Aktuálně koluje v češtině i slovenštině (v místy velmi zábavném překladu) a odvolává se na zprovoznění nového vyhledání (tzv. „Graph Search“, který Facebook postupně zavádí).

Pokud se necháte nachytat a budete tento hoax šířit, tak tím můžete maximálně způsobit pouze to, že někteří vaši důvěřiví přátele od vás přestanou vidět některé druhy příspěvků, Na soukromí na Facebooku to samozřejmě nemá nejmenší vliv (zde je opět důležité zdůraznit, že žádné soukromí na Facebooku tak jako tak neexistuje).

Samozřejmě platí, že pokud to někdo z vašich přátel bude šířit a vy se jim pokusíte vysvětlit že jsou zcela bláhoví, naivní a vůbec neví která bije, tak za hlupáka budete označeni vy. Takže je klidně nechte, protože čím více jejich přátel se bude tímto postupem řídit, tím méně uvidí příspěvků od dotyčného či dotyčné. A půjde-li to s hoaxy takto dále ještě pár let, tak se tito lidé postupně postarají o kompletní izolaci od všech ostatních.

Slovenská podoba

Ahoj všetkým z vás, ktorí sú na mojom zozname kontaktov Facebook. Chcel by som vás požiadať o láskavosť … Možno neviete, že Facebook zmenil súkromnú konfiguráciu znova. Vďaka novému „Grafický app“, môže každá osoba na Facebooku kdekoľvek na svete prezrieť naše fotografie, naše „Like“ a naše „Poznámky“. Počas nasledujúcich dvoch týždňov, budem držať túto správu zobrazovanú. Tí z mojich priateľov, ktorí nebudú držať moje osobné údaje v súkromí, budú odstránení z môjho zoznamu priateľov, pretože chcem, aby informácie, o ktoré som sa s vami podelil zostali medzi mojimi priateľmi a aby neboli k dispozícii na celom svete. Chcem mať možnosť zverejňovať fotografie svojich priateľov a rodiny, bez toho, aby ich mohol vidieť ktokoľvek ako sa to deje práve teraz, keď zvolíte „Like“ alebo „Komentár“.

Bohužiaľ nemôžeme zmeniť toto nastavenie, pretože Facebook to takto urobil. Takže, prosím, umiestnite kurzor nad moju fotografiu, ktorá sa zobrazí v tomto poli (bez kliknutia) a otvorí sa okno. Teraz presuňte kurzor na slovo „Priatelia“, opäť bez kliknutia a potom na „Nastavenia“. Zrušte začiarknutie políčka „životné udalosti“ a „Komentáre a Like“. Tento spôsobí že kontakt a komunikácia s rodinou a priateľmi už nebude zverejnená. Teraz, skopírujte a vložte tento text na svoju vlastnú stránku (nie „Zdieľať“!). Akonáhle uvidím, že je to zverejnené na Tvoje stránke, urobím to isté pre teba. Vďaka!

Česká podoba

BRAND24

Ahoj všem z vás, kteří jsou na mém seznamu kontaktů Facebook. Chtěl bych vás požádat o laskavost … Možná nevíte, že Facebook změnil soukromou konfiguraci (znovu). Díky novému „Grafický app“, může každá osoba na Facebooku kdekoliv na světě prohlédnout naše fotografie, naše „Like“ a naše „Poznámky“. Během následujících dvou týdnů, budu držet tuto zprávu zobrazovanou. Ti z mých přátel, kteří nebudou držet mé osobní údaje v soukromí, budou odstraněni z mého seznamu přátel, protože chci, aby informace, o které jsem se s vámi podělil zůstaly mezi mými přáteli a aby nebyly k dispozici na celém světě. Chci mít možnost zveřejňovat fotografie svých přátel a rodiny, aniž by je mohl vidět kdokoliv, jak se to děje právě teď, když zvolíte „Like“ nebo „Komentář“. 

Bohužel nemůžeme změnit toto nastavení, protože Facebook to bohužel takhle udělal. Takže, prosím, umístěte kurzor nad mou fotografii, která se zobrazí v tomto poli (bez kliknutí) a otevře se okno. Teď přesuňte kurzor na slovo „Přátelé“, opět bez kliknutí a potom klik na „Nastavení“. Zrušte zaškrtnutí políčka „Nejdůležitější životní události“ a „Komentáře a Like“. Tento způsobí že kontakt a komunikace s rodinou a přáteli už nebude zveřejněna. Nyní, zkopírujte a vložte tento text na svou vlastní stránku (ne „Sdílet“!). Jakmile uvidím, že je to zveřejněno na Tvé stránce, udělám totéž pro tebe. Díky!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).