Hlavní navigace

Na prodej je 117 milionů hesel z LinkedIn, za 2 200 dolarů

20. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Jako se všemi úniky hesel, musíte být velmi opatrní a velmi zkoumat, jestli to je pravé, vymyšlené, ale třeba i roky staré.

Přihlašovací údaje více než 117 milionů účtů (někde se uvádí i 167 milionů) z LinkedIn jsou nabízeny na prodej za něco přes 2 200 dolarů (respektive 5 BTC). Jde o e-mailové adresy a SHA1 podobu hesel. Skutečnost je ale taková, že nejspíš jde o hesla, která z této služby unikla již v roce 2012.

Podle Then there were 117 million. LinkedIn password breach much bigger than thought i samotné LinkedIn potvrdilo, že jde o uniklá data z roku 2012. Na Lupa.cz se o tomto úniku psalo ve Z LinkedIn.com uniklo 6,5 milionu hesel uživatelů, respektive o jednom z úniků, protože v roce 2012 jich podle všeho bylo několik (nebo jeden větší) a celkový počet tehdy uniklých účtů byl podstatně větší. A to je také důvod, proč je aktuálně řeč o více než 100 milionech účtů.

Na již známém haveibeenpwned.com tehdejší (ani tento nový) únik není zahrnut, ale leakedin.org už také nefunguje. Z tehdejší doby je možné stále najít An Update on LinkedIn  Member Passwords Compromised přímo od LinkedIn, pokud vás zajímají roky staré detaily.

Co je podstatné si uvědomit, je, že toto není původní menší únik a že opravdu jde o hesla z roku 2012. Což také může znamenat, že i když váš e-mail a heslo do LinkedIn nebylo v předchozím úniku, může být v tomto novém. Na druhou stranu, jestli jste v roce 2012 používali LinkedIn a nezměnili si heslo, tak je asi něco špatně (změnit jste si ho asi tehdy ale museli, LinkedIn udělalo tehdy reset všech hesel).

Tipy C

Jakkoliv nový únik není na obvyklém testovacím webu, můžete zkusit www.leakedsource.com , kde by už i tato nová data měla být kompletní. S ohledem na to, že jde o více než 100 milionů hesel, tak by mohlo jít o skoro celou tehdejší databázi uživatelů LinkedIn. Dnes má LinkedIn přes 300 milionů účtů, z nichž ale jenom zhruba třetina jsou aktivní uživatelé.

Osobně mohu potvrdit, že na LeakedSource.com je možné v LinkedIn datech najít oba e-mailové účty, které jsem používal v roce 2012 právě na LinkedIn (a na kterých jsem měnil hesla hned poté, co se v roce 2012 zjistilo, že unikla hesla). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).