Hlavní navigace

Nejlepší prohlížeč, Facebook Lite a spása Google+ zakladatelem 4chan

13. 3. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Křížovky se kradou, mapy taky, jak se hackuje elektrárna, Facebook požírá svět, IBM propouští a Google Docs umí ePub. Co přinesl právě končící #tyden.

Tak už i křížovky se kradou. Masivní skandál zahrnuje desítky plagiátů i falešné identity. Viz A Plagiarism Scandal Is Unfolding In The Crossword World, kde najdete klasickou první fázi skandálu, tedy popírání. A také dost fascinující čtení plné konkrétních informací.

Zemřel Raymond Tomlinson. V roce 1971 vynalezl e-mail. Stojí hlavně také za @ používaným v e-mailových adresách, stejně jako souvisejících prvcích jako je adresát či předmět a dalších, dnes standardizovaných součástí elektronické pošty. Viz například Email pioneer Ray Tomlinson dead at 74.

Ústavní soud vyhověl ústavní stížnosti společnosti Seznam.cz. Právo na informace vyplývá přímo z čl. 17 Listiny základních práv a svobod a podústavní předpisy jej pouze provádí. Právu na informace pak automaticky odpovídá povinnost veřejné moci umožnit realizaci tohoto práva. A pokud netušíte, o co jde, tak stále o Seznam vs CHAPS a chucpe okolo nedostupnosti jízdních řádů ve strojově čitelném formátu – viz například CHAPS dostal za zneužití dominantního postavení pokutu 2,2 milionu. A na závěr: CHAPS spol. s r. o. byla povinna reagovat na rušící rozhodnutí nadřízeného správního orgánu, podle kterého opakovaně dezinterpretovala jeho rozhodnutí. Nejde tedy o situaci, kdy společnost omylem opomenula vyřídit žádost o informace, ale naopak se rozhodla zcela vědomě ignorovat rozhodnutí nadřízeného orgánu opakovaně. 

A je to tu opět, naléhavá oprava Flashe řeší zásadní problémy a nové zranitelnosti aktivně využívají hackeři. Viz Security updates available for Adobe Flash Player nebo Flash opět obsahuje kritické chyby, podle Adobe je už používají útočníci, a pokud jste to ještě stále nepochopili, Flash v počítači nemá co pohledávat. Nic dobré už nepřináší.

TELEgraficky

Spielberg v 30 obrazech ■ Zkuste si číst jako dyslektikDarth Maul: Apprentice je fantastický fan film ■ Amazon šifrování do Fire OS vrátí ■ Messenger se oddělil i pro Windows 10 ■ V pátek poněkud nefungoval Disk Google ■ Marvel's Captain America: Civil War

WEBDESIGN, INTERNET

Jedno z velmi starých pravidel webdesignu a chování uživatelů přestává platit, F-pattern už není dominantní. Hodně detailní studii na toto téma najdete v F-Patterns No More: How People View Google & Bing Search Results.

Jak na čínském Weibo funguje cenzura? Automatizovaný systém rozhoduje podle klíčových slov, jestli rovnou vydat, vydat a poté kontrolovat nebo nevydat a rozhodnout teprve po důkladné kontrole. Cenzorů má Weibo sto padesát. Viz Read and delete: How Weibo's censors tackle dissent and free speech.

Dropbox má půl miliardy uživatelů, v Amid Growing Questions, Dropbox Tops 500 Million Users And Says Growth Continues Apace sice nepíší jakých, ale předchozí údaj byl 300 milionů registrovaných, takže i toto bude nejspíš počet registrovaných uživatelů. A znamená, že Přehled sociálních sítí, médií a služeb včetně počtu uživatelů celosvětově i v Česku byl aktualizován.

Google (opět) odstraňuje (Toolbar) PageRank. Připomeňme, že tohle už udělal někdy v roce 2009 a že (tenhle) PageRank má neuvěřitelně tuhý kořínek a nehodlá se jen tak vzdát. Ale za pár týdnů už prý definitivně nikde žádný PageRank nebude. Horší je, že Google vlastně ani neví, jak teď měří. Nový rankBrain prý nechápou plně ani v Googlu. Tak jo. Už zase Google vrtí psem. Mistrem v tom býval Matt Cutts, ale vypadá to, že Google začíná zavádět staré dobré mlžení.

Co je lepší, stránkování, načíst další nebo nekonečné rolování? V Infinite Scrolling, Pagination Or “Load More” Buttons? Usability Findings In eCommerce to rozebírají velmi důkladně, hlavně pro e-shopy. A mají tam, řekl bych, docela užitečné závěry.

SOFTWARE

How to Easily Create Quality Social Media Images je ve skutečnosti „jenom“ návod pro Canva. Ale Canva je hodně užitečná online pomůcka, takže je možná čas, abyste se s ní seznámili. O Canva a řadě dalších pomůcek se můžete dozvědět z Nepostradatelné pomůcky pro Pinterest, co se hodí i pro sociální sítě a hlavně z Online služby pro tvorbu letáků, bannerů, log, obrázků s citáty a tak vůbec.

Který prohlížeč je nejlepší? Ve Which Browser Is Best? Edge vs. Chrome vs. Opera vs. Firefox na to nemají jednu odpověď. Z hlediska UI jim vyšel Edge, rychlostí Chrome, pro rozšíření Chrome a Opera a z hlediska bezpečnosti Edge, Chrome a Opera.

V pátek poměrně dlouho stávkoval Disk Google

V pátek poměrně dlouho stávkoval Disk Google

Microsoft zrušil hru Fable Legends a řeší se otázka zrušení Lionheads Studios. Fable Legends měla být pro Xbox One a PC a dostala se do fáze privátní bety (a už tak jako tak měla rok zpoždění). Viz Changes at Microsoft Studios, UK and Denmark a IMPORTANT INFORMATION ON FABLE LEGENDS.

Microsoft SQL Server pro Linux? To zní dost zvláštně, ale je to tak. Viz Announcing SQL Server on Linux.

Firefox Groups (Panorama) končí s verzí 45. Podle Mozilly funkčnost skoro nikdo nepoužíval. Pokud patříte k těm, kteří ano, tak Mozilla doporučuje využít add-ony, které umí totéž. Viz Discontinuing Rarely Used Firefox Features a konkrétně viz Discontinuing the Tab Groups feature.

Transparent, rozšíření pro Chrome, vám umožní sledovat změny článků. Funguje sice jenom na některých zahraničních zpravodajských webech, ale je to rozhodně zajímavý koncept. Viz Transparent for Chrome reveals changes made to news articles.

Špatná zpráva, Auto-Uploadr pro Flickr bude pouze pro placenou verzi. Viz Changes to Flickr Pro and coupon for 30% off annual rate, kde sice najdete slevu na roční předplatné, ale pořád to bude znamenat 35 dolarů.

HARDWARE

Zní to jako apríl: hyperloop spojí Bratislavu a Vídeň. Viz Z Bratislavy do Viedne iba za osem minút. Mestá môže spojiť unikátny projekt od zakladateľa Tesly a Hyperloop plant Wien-Bratislava mit 8 Minuten Fahrzeit a Slovakia Wants Its Own Hyperloop a ještě Crowdsourced Hyperloop Venture Inks A Deal With… Bratislava? A možná právě ten poslední článek obsahuje dost hodně podstatných momentů k tomu, abyste se nad tím zamysleli.

MARKETING A KOMUNIKACE

Je za akademickou svobodu možné schovávat antisemitismus a nenávist? V Does ‘academic freedom’ protect professors who promote outrageous falsehoods? se Washington Post věnuje konkrétní události v USA a otázce toho, kde tato svoboda vlastně končí. A jak je slučitelná s akademikem, který šíří bludy z lžimédií a je posedlý konspiračními teoriemi.

Lena Dunham se nepoznala na obálce časopisu Tentaciones a jednou provždy říká NE Photoshopu. Viz Lena Dunham says no to Photoshop, once and for all a k tomu si určitě ještě dejte pokračování v podobě Lena Dunham apologises for Photoshop claim after magazine denies airbrushing, kde se ukazuje, že tím, kdo photoshopoval, nebyl magazín. Ten totiž fotku koupil z fotobanky Corbis. Kam se tohle ještě bude vyvíjet?

Jak začít natáčet vlastní videa? A proč se na to možná vykašlat? od Jirky Rosteckého je užitečné čtení. Zejména pokud si uvědomíte, jak aktuálně frčí, že každý chce být „jůtůber“.

V zahraničí objevili „Beautiful Woman Soldering“ a nechápou. bodejť, kdo by držel při pájení onen extrémně horký nástroj právě za onu extrémně horkou část. Ale my už víme z konce roku (viz Mají v tom Shutterstocku zajímavé představy o ženách a pájkách), jak absurdní věci mohou ve Shutterstocku mít. On je tam totiž i „Muž opravující tištěný spoj …“. A určitě se nebudete divit, že také bude potřebovat první pomoc. A jak jinak, je to od stejného autora.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Proč na mapách najdete neexistující ulice či objekty? Tvůrci map si tak značkují své dílo. Umožňuje jim to odhalit nezákonné kopie, kdy jiní tvůrci map prostě zkopírují cizí mapy, včetně (ve skutečnosti) neexistujících záznamů. Viz Trap street, ale hlavně Trap Rooms, které je zajímavé tím, že stejný koncept se podle všeho rozšiřuje i na interní mapy.

Jak se nestát obětí hackerů podle experta na hackery najdete v How To Not Get Hacked, According To Expert Hackers. Popisuje se tam případ jednoho osobního hacku a také nějaká ta užitečná opatření. Správce hesel, VPN, nějaké ty užitečné pomůcky, opatrnost při klikání, dobrá ochrana mobilních zařízení před odemčením, plné šifrování disků na notebooku a řada dalších věcí.

Masivní záplava virů v e-mailech míří i na Česko

Masivní záplava virů v e-mailech míří i na Česko. Samotný virus je .JS soubor. 

Falešné profily mohou v Anglii a Walesu vést k obvinění z kriminální aktivity, tedy pokud vejde v platnost navrhovaná změna zákonů. Týkat se to bude takových profilů, které jsou používány pro harašení, obtěžování, zesměšňování a další podobné aktivity. Viz People with fake online profiles may face criminal charges in England and Wales.

Hackeři se pokusili z bangladéšské centrální banky ukrást jednu miliardu dolarů. S pomocí ukradené identity a požadavku na převod peněz, kdy ale narazili na cílovou banku, které se výše částky a množství převodů nezdálo. Ve finále hackeři získali asi 80 milionů dolarů. Viz Bangladesh bank hackers fail in bid to net $1bn.

Jak se hackerům podařilo dostat do ukrajinské elektrárny? Tedy lépe řečeno, do distribučních center? V Inside the Cunning, Unprecedented Hack of Ukraine’s Power Grid se dozvíte řadu detailů. Třeba i ten, že jedním z klíčových momentů bylo přihlašování bez dvoufaktoru.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Opět je všechno jinak, Google najal zakladatele 4chan pro oživení Google+. Chris Poole nastupuje do Google Photos and Streams týmu, divize starající se o Google+. Mashable v Google hires the founder of lawless site 4chan to help revive Google+ zmiňuje, že máte spíš myslet na další Pinterest než Facebook.

Facebook požírá svět a médiím až teď dochází, o co vše přicházejí. A co navíc, dělají to pár posledních let zcela vědomě. Média už nemají vliv na šíření obsahu a moc dala do rukou těm, kdo provozují sociální sítě. Všemu ještě ale není konec, přechod uživatelů do uzavřených prostor mobilních aplikací připraví média o poslední zbytky svobody. Ne nadarmo v Facebook is eating the world označují Google, Facebook, Apple a Amazon za „čtyři jezdce apokalypsy“. A co že to média aktuálně řeší? Jak co nejvíce zamknout vlastní obsah, zpoplatnit ho a zkomplikovat čtenářům přístup. Well done.

K výše uvedenému si můžete dát The End of the News as We Know It: How Facebook Swallowed Journalism, kompletní přepis vystoupení Emily Bell na University of Cambridge.

Chyba na Facebooku umožňovala reset hesla a krádež cizího účtu. Objevitel získal 15 000 dolarů, podařilo se mu najít brute-fore útok na formulář pro obnovení hesla mimo hlavní web Facebooku. To jen tak, aby bylo jasné, že internet prostě bezpečný není a nebude. Viz [Responsible disclosure] How I could have hacked all Facebook accounts. Na Youtube už https://youtu.be/U3Of-jF1nWo nenajdete, Google to smazal, nově je na https://vimeo.com/158452537.

MOBILNÍ APLIKACE

Jak zařídit, aby spuštění aplikace vypadalo pro uživatele jako rychlé řešení v How To Make Users Think Your App Loads Faster. A nutno dodat, že věci, které tam nedoporučují, běžně v aplikacích najdete. Užitečné čtení.

Aplikace Just Landed končí. V Just Landed Is Shutting Down je dlouhé a zajímavé povídání o důvodech. Od nedostatku dat o letech po problémy s „aplikační ekonomikou“.

Aplikace Facebook Lite roste rychleji než velký Facebook. Na Androidu má přes 100 milionů měsíčních aktivních uživatelů a dost to vypovídá o tom, jak je „velká“ aplikace Facebook hodně problematická. Viz Facebook Lite is growing faster than Facebook app a pomoci může ještě i Nebere vám hlava 210 MB velký Facebook v mobilu? Zkuste alternativy, najdete tam další cesty, jak používat na mobilním zařízení Facebook bez enormní klasické aplikace.

STARTUPY A EKONOMIKA

Porno průmysl používá Airbnb pro snadné získávání prostředí pro natáčení. Je to jednodušší i pro řadu omezení, které porno průmyslu určují úřady, ale také pro snadné získání originálních neotřelých míst. Pronajímající často ani moc netuší, že v jeho bytě se bude pár dní točit porno. Viz Porn Industry Uses Airbnb, Rental Houses for Filming.

IBM v USA propouští, důvodem je zaměření na cloud computing a umělou inteligenci. Kolik bude propuštěno, jasné není. Viz IBM Starts Undisclosed Number of Job Cuts Among U.S. Workers, kde se navíc píše o jednom z odhadů, který říká, že v USA propustí až třetinu lidí. IBM něco takového označuje za nepravdivé.

E-KNIHY

Apple prohrál u Nejvyššího soudu a zaplatí 450 milionů dolarů. Jde o antimonopolní šetření týkající se e-knih a otázky toho, zda Apple vyvolal zvýšení cen e-knih. V roce 2014 se antimonopolní šetření uzavřelo dohodou, 400 milionů má Apple zaplatit zákazníkům, 20 milionů státům a 30 milionů na právních poplatcích. Viz Apple Rejected by U.S. Supreme Court in $450 Million E-Book Case.

Google Docs umí exportovat do ePub e-knižního formátu, viz oznámení v Export Google Docs files as EPUB publications. Pokud prozatím ve vašich Docs není vidět, tak trpělivost, v úterý 8. března oznámeno a mělo by trvat jeden až tři dny než bude všude dostupné.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).