Hlavní navigace

Neomezený Internet - neomezení uživatelé

10. 5. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jedním z hlavních problémů, se kterými se český soukromý uživatel Internetu potýká, je stále ještě konektivita. Prakticky každá metoda přístupu má fatální vadu, která ji komplikuje. Nedávno se však objevila na tomto poli novinka v režii mobilního operátora T-Mobile – předplacená karta s možností neomezeného přístupu pomocí GPRS.

Neomezený GPRS Internet, který je v českých mobilních sítích poskytován od loňského roku, otevřel cestu na síť specifické skupině uživatelů. Především těch, kteří velmi intenzivně uvažovali o pořízení nějaké formy trvalé linky především domů, ale byli limitováni prostorovou nabídkou. Mikrovlnné spoje totiž zatím nejsou dostupné zdaleka všude, o kabelové televizi, WiFi či ADSL to platí jakbysmet. Paušál necelé tisícikoruny se stal dostatečnou a hlavně akceptovatelnou cenou za trvalé, ničím neomezované připojení, které je naprosto dostačující pro komfortní elementární práci se sítí a s jejími hlavními službami (ačkoliv má již z povahy technologie GPRS mnohá omezení).

Přesto služba GPRS paušálu měla, tak jako každá jiná, velice nepříjemnou vadu. Touto vadou bylo právě označení „paušál“ ve smyslu paušálních tarifů tak, jak jsmr zvyklí u mobilních operátorů. Osm set korun měsíčně za kvalitní Internet sice není mnoho a výhoda, že uživatel s tímto Internetem není vázán na jediné místo, jako je tomu u jiných trvalých linek, je nezanedbatelná. Problémem byla nicméně nutnost se tomuto systému „upsat“. Tedy být smluvně zavázán platit měsíční poplatky s komplikovaným systémem jejich rozvazování nebo byť jenom elementárních úprav. Díky tomu se zákazníky současných neomezených GPRS tarifů stali ti, kdož věděli, že tuto částku měsíčně budou moci vždy a za každých okolností k datu vyúčtování operátorem zaplatit.

Předplacená karta s možností neomezeného GPRS přináší novou kvalitu. Neomezený tarif se aktivuje po stržení příslušné částky z kreditu předplaceného účtu a vydrží fungovat měsíc. Pokud po uplynutí této lhůty není na účtu dostatečné množství prostředků pro prodloužení s služba je deaktivována až do doby, než ji uživatel dobitím aktivuje.

Na první pohled toto přináší ke stávajícím paušálům jedinou novou „kvalitu“, kterou je nutnost vždy znovu a znovu dobíjet účet, jakmile skončí předplacené období, a shánět nejbližší terminál Sazky nebo bankomat v okamžiku, kdy pro lajdáctví uživatele mu Internet z předplacené karty přestane fungovat.

BRAND24

Opak je však pravdou. Twist Data Unlimited, jak se nová služba jmenuje, a případné konkurenční produkty dalších operátorů, jež ji pravděpodobně budou následovat, mohou přinést v oblasti připojení k Internetu malou revoluci. Neomezený Internet si totiž budou nově moci dovolit i ti uživatelé, kteří nespadají do kategorie potřebující „pevné linky“ či stávající neomezené tarify. Předplacená karta umožní využívat neomezený Internet „bez závazku“. Jediné, co je k tomu potřeba, je omšelý bazarový GPRS telefon vybavený vhodným spojením s počítačem. Telefon ve funkci modemu lze snadno přenášet na libovolné místo a připojovat k různým počítačům. V případě vysokoškolského studenta to například znamená, že tentýž telefon jej za jedny peníze připojí spolehlivě k síti doma (přes standardní PC), na kolejích, nemá-li tam jinou linku (přes notebook), alternativně kdekoliv jinde (PDA). Služba Internetu se tak pro něj stane vskutku univerzální.

To byl pravděpodobný, avšak nikoliv jediný příklad. Předplacené karty s neomezeným datovým GPRS tarifem za cenu o něco převyšující osm set korun měsíčně jsou překvapivou alternativou pro mnoho jiných uživatelů, pro které zatím vhodná alternativa nebyla, protože nemohli garantovat pravidelnou platbu za využívané služby. Jejich nedostatky vycházejí z nedostatků GPRS. Tedy, nelze používat některé služby, některé jsou použitelné s obtížemi. Sem patří obecně služby založené na VoIP, s problémy se setkávají výměnné sítě a některé další, dochází ke kolísání rychlosti a podobně. Celkově se však dá říct, že GPRS Internet v předplaceném balení je otevřenou branou do světa mobilního a poměrně kvalitního online světa pro ty, pro které zatím GPRS představovalo skvělou možnost, avšak byli málo majetní nato, aby ji mohli využívat, případně jim vadil samotný závazek vůči operátorovi. V tomto případě se jedná sice o specifickou skupinu uživatelů, především mladých a především studentů (proto jsem je použil jako příklad), nicméně se lze domnívat, že tato skupina není přes svou specifičnost ani zdaleka malá. A tedy že pokud připojení touto formou získá, může se začít ve světě Internetu projevovat – a v důsledku toho jej ovlivňovat.

Připojujete se k Internetu pomocí GPRS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).