Hlavní navigace

Nová vlna nebezpečného zavirovaného spamu se maskuje jako vyúčtování O2

20. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je pondělí a to bývá čas, kdy je dobré dávat mimořádný pozor na e-maily, ve kterých po vás chce někdo něco zaplatit.

E-mailové schránky v Česku zaplavuje další z vln spamů, které se snaží z lidí vylákat peníze. Tentokrát se maskuje za e-mail mobilního operátora O2. A opět jde o velmi dobrou napodobeninu, na kterou může řada lidí naletět.

„Dobrý den, děkujeme, že využíváte služeb O2,“ začíná podvodný e-mail, který poměrně věrně imituje skutečnou zprávu od operátora. Ten už před falešnými vyúčtováními varuje na svých webových stránkách:

„Předmět zprávy (“Moje O2"), období vyúčtování (14.9. – 13.10.) a variabilní symbol začínající trojčíslím 127 a končící trojčíslím 841 jsou prozatím vždy shodné, číslo účtu příjemce a údajná dlužná částka se odlišují, jedná se o částky ve výši kolem 200 korun, zatím vždy s 01 haléři. E-mailová adresa, ze které je spam zasílán, je totožná s oficiální adresou společnosti," popisuje O2. 

BRAND24

E-mail obsahuje přílohu, kterou byste – stejně jako v předchozích případech – raději neměli otevírat. Podle CSIRT.CZ totiž zřejmě obsahuje virus. Zda skutečně máte operátorovi něco zaplatitl, lze ověřit v jeho online samoobsluze nebo na zákaznické lince.

Současná vlna je už několikátá v řadě – začalo to výzvou k zaplacení pohledávky a pokračovalo přes nabídky půjček a vyúčtováním u Vodafonu, až k exekučním výzvám a posledně k výzvám k platbě za doménu. Zajímavé je, že se spam obvykle začíná šířit v pondělí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).