Hlavní navigace

Nové logo Instagramu, nový Motejlek a rozchod Alzy s Heurekou

22. 5. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Instagram
RIP TeslaCrypt, Kim Kardashian korumpuje a kazí, skvělá kampaň na téma dívky a programování. Co přinesl právě končící #tyden.

Vidíme realitu takovou, jaká je? Nebo nám ji mozek proměňuje tak, abychom ji zvládli? Zajímavé vystoupení na TEdu najdete v Donald Hoffman: Do we see reality as it is? a je v něm pár dalších paralel k počítačovému světu:

Airbnb čelí žalobě z rasové diskriminace hostů. Viz Airbnb slapped with suit for alleged discrimination against black guests a klasicky jde o to, že Afroameričan si stěžuje, že ho hostitel odmítl pro jeho barvu pleti. A stejný hostitel vzápětí přijal jeho žádost, ve které už neměl fotografii ukazující, že je Afroameričan.

Tvůrci TeslaCrypt ransomwaru zveřejnili hlavní dešifrovací klíč a končí. Viz TeslaCrypt shuts down and Releases Master Decryption Key. Ale moc nejásejme, nejsou jediní, ti ostatní stále šíří CryptXXX. Dobrá zpráva je, že TeslaDecoder umožní zachránit podstatně víc dat, pokud jste se stali obětí.

Měl by se Facebook skutečně zodpovídat veřejnosti a veřejnému zájmu? Nebylo by lepší ho nakonec znárodnit? V Facebook Must Be Accountable to the Public se vracejí k tomu, že Facebook dokáže úspěšně manipulovat s veřejným míněním, což pro USA a probíhající (a blížící se) volby je zásadní problém. Jenže celé je to pořád totéž: neexistuje neutralita, neexistuje vyváženost a nefunguje ani řešení, kdy dáte možnost vyjádřit „obě“ (všechny) strany.

TELEgraficky

Nerve ■ Overwatch Animated Short | “Dragons” ■ Krotitelé duchů mají nový trailer stephenhawkingtrbute ■ Comcast kupuje DreamWorks Animation ■ “DARTH BY DARTHWEST”-“VADOR AUX TROUSSES” 

WEBDESIGN, INTERNET

URL? URI? Je to jednoduché? Není to jednoduché? V MY URL ISN’T YOUR URL zjistíte, že je to vlastně docela složité. Zajímavé čtení.

Nové logo i nový design aplikace Instagramu to schytává ze všech stran. Oprávněně, jak zjistíte třeba v A meticulous critique of the new Instagram logo/UI, kde to Bryan Mamaril rozebírá velmi důkladně doslova na „pixelové úrovni“. Pokud vám to nestačí, zkuste ještě  Why Instagram's new icon and black and white design suck.

V Iráku vypnuli v celé zemi internet, aby zamezili podvádění studentů u zkoušek. Což, uznejme, je velmi originální řešení, které se stalo už v loňském roce. Viz Iraq Shuts Down Internet for Entire Country to Prevent Exam Cheating a také viz @akamai_soti na Twitteru.

V Íránu pro změnu obvinili Kim Kardashian a Instagram ze snahy zkorumpovat tamní webové uživatele. Viz IRAN SAYS KIM KARDASHIAN AND INSTAGRAM ARE BEHIND A PLOT TO CORRUPT ITS WEB USERS, kde zjistíte, že to není moc legrace. Tamní soud se věnuje kybernetické kriminalitě a zatýká ty, kteří šíří nemorální záležitosti online. Cílem jsou ženy na Instagramu a výsledkem je osm žen zatčených za šíření „ne-islámských“ fotografií (což představuje klasicky absenci hijabu).

SOFTWARE

Apple přiznal, že existuje chyba, která smaže vaši hudbu z počítače. Oprava se prý chystá. Viz Apple confirms reports of potential bug in iTunes; safeguard patch expected next week a pro souvislost viz Apple Music vám může smazat všechnu hudbu co máte na disku.

HARDWARE

Jak asi vevnitř vypadají vesmírné lodě a stíhačky ze Star Wars? Podívejte se do Intricate Illustrations of Star Wars Spacecraft Cutouts Reveal Their Inner Mechanics.

Microsoft prodal vlastní výrobu klasických telefonů a v Microsoft just implied it may never release another Lumia k tomu dodávají ještě to, že je vůbec otázka, jestli se ještě někdy objeví další Lumia (což je chytrý telefon a v prodané továrně se nevyráběl). Vycházejí z textu v tiskové zprávě: “Microsoft will continue to develop Windows 10 Mobile and support Lumia phones such as the Lumia 650, Lumia 950 and Lumia 950 XL, and phones from OEM partners like Acer, Alcatel, HP, Trinity and VAIO.”

Samsung žádá o patent na chytré hodinky s projekcí obrazu na ruku. Součástí je ale i projekce z náhlavního zařízení na zeď či jiná místa. V patentu je ukazováno i to, že promítnutý obraz je použit pro ovládání. Viz Wearable device and control method thereof.

Intel utratil 10 miliard dolarů, aby se dostal do mobilního hardwaru. Zbytečně. Viz Intel spent more than $10 billion to catch up in mobile. Then it gave up, kde se dočtete, že jde o tříletou snahu. Trh s tablety se ale zmenšuje a v mobilních telefonech se získat pozici nepodařilo. Mimo peněžitých ztrát ještě Intel řeší propuštění zhruba 12 tisíc lidí.

MARKETING A KOMUNIKACE

Iconosquare od 1. června končí v podobě, v jaké tuto službu známe. Nebude možné se dívat na váš newsfeed z Instagramu (protože API), nahradí to ale něčím podobným. Podle všeho půjde pouze o placenou verzi. Viz Introducing the new Iconosquare!

Výborná kampaň „Why can't girsl code?“ K nalezení jak na YouTube, tak na girlswhocode.com/girlsdocode/:

Jak značky řeší omezování dosahu na sociálních sítích? Zvýšeným počtem příspěvků. Pravdou je to hlavně na Facebooku (36 % růst) a Instagramu (14 %), úměrně tomu, jaký význam (a rozšíření) tyto sociální sítě mají. Viz Is Facebook Dead to Brands? Not So Fast …

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Magento je děravé a podle všeho poměrně vážně. Viz Magento – Unauthenticated Remote Code Execution, kde zjistíte, že pokud nemáte verzi 2.0.6, tak jste asi víceméně ztracení.

Ukládáte soubory s nezašifrovanými hesly do cloudu? Ukládáte je tam, aniž o tom možná víte? První je možné, stejně jako druhé. Stačí zapomenout, že něco synchronizujete přes OneDrive, GoogleDrive či jiné cloudové úložiště. Viz Hmmm, where should I dump those unencrypted password files? I know – OneDrive.

The Pirate Bay přišla o hlavní .SE doménu. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud a ThePirateBay.se byla zabavena stejně jako PirateBay.se. Což nebude opět znamenat nic, The Pirate Bay za poslední roky střídá domény (stejně jako to dělají jiné torrentové weby). Viz Hovrätten: Piratebay.se ska ägas av staten.

Android prý může v zásadě za to, že Java neuspěla. Viz Oracle economist: Android stole Java’s “window of opportunity”, kde se věnují právě probíhajícímu soudnímu slyšení Oracle vs. Google. A pokud si říkáte, že už se to táhne pěknou řádku let, tak máte pravdu. Jinak tam jde o 9 miliard dolarů a snad mi prominete, když se vyjádřím v tom smyslu, že je to fraška. Myslet si snad, že Android se postaral o „vytlačení Sunu z trhu“, je komediální záležitost.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Mention spouštějí Mention Enterprise, placenou verzi určenou pro firmy a značky. Volně dostupné Mention je po určitou dobu použitelné bez placení, ale po určité době začne mít omezenější možnosti. Nutno dodat i to, že jako každá zahraniční služba to s češtinou (a českými zdroji pro hledání zmínek) neumí tak dobře jako s jinými jazyky. Každopádně patří k těm lepším a doporučitelným službám.

85 % videa na Facebooku lidé vidí bez zvuku, a to je hodně podstatná informace. Pokud netušíte proč, tak proto, že se nesmíte spoléhat na zvuk jako nosič sdělení videa na Facebooku. Dle očekávání lidé videa na Facebooku neslyší, jen na ně koukají. Viz 85 percent of Facebook video is watched without sound, kde i připomenou, že na Facebooku se přehraje denně 8 miliard videí. Přehraje ale neznamená to, že je někdo vůbec viděl, protože zde hraje zásadní roli automatické spouštění.

Nejpoužívanější služba od Facebooku? Ve vícenásobném denním užívání je nejpoužívanější WhatsApp, v denním používání jsou si všechny služby poměrně rovny, v týdenním (a ještě méně častém) zase vyniká Instagram. Uvádí to Global Web Index ve WhatsApp ahead of Facebook for usage frequency.

Forrester říkají, že Facebook je v sociální sféře dominantní. Mají pravdu, nakonec to není nic, co bychom roky nevěděli, jen ukazují další zajímavá čísla a srovnání s dalšími platformami (Messenger, Instagram, Twitter a Google Plus). Viz The Data Digest: Facebook Dominates The Social Landscape, kde nezapomeňme, že jde o data o americkém internetu.

Tohle vám Instagram rozhodně neřekne. Hashtagy, které nemůžete použít ve vyhledávání. Viz The Hilarious List Of Hashtags Instagram Won’t Let You Search.

Facebook má novou mapu živě vysílaných videí. Najdete ji na www.facebook.com/livemap a dostat se tam můžete i z hlavní stránky Facebooku, odkaz najdete vlevo pod Apps/Aplikacemi.

MOBILNÍ APLIKACE

Google Spaces jsou v zásadě Komunity z Google+ v podobě samostatné aplikace. Možná kdyby s tím přišel Google před pěti lety, dávalo by to smysl. Viz Introducing Spaces, a tool for small group sharing. K dispozici pro Android, iOS, ale také desktop/mobilní web.

Na Pinterestu už se nepřipíná, fotky se nově ukládají. V novém je Pinterest pro mobilní zařízení, v Pinterest má nový vzhled na iPadu, podívejte se jak vypadá se můžete podívat na to, co se změnilo (většinou asi k lepšímu). Změna „pin“ na „save“ je zajímavá tím, že se Pinterest zjevně snaží najít lepší výraz pro něco, co lidé i přes letitou snahu nechápou.

Poslední iOS (9.3.2) dělá z některých iPadů Pro cihličku. Tentokrát je to Error 56 a snaha o obnovení přes iTunes nepomáhá. Viz iOS 9.3.2 Bricking Some 9.7-inch iPad Pro Devices With ‚Error 56‘ Message [Updated].

Licenční podmínky zabíjejí aplikace, další obětí je Vysor. Což je aplikace pro přístup na zařízení s Androidem z počítače. Autor uvádí, že zmizení z Google Play má důvod v tom, že po něm kdosi chce 20 centů za stažení/uživatele, protože používá broadway.js dekodér pro h264. Viz Vysor app for using your Android device from your computer becomes unavailable.

STARTUPY A EKONOMIKA

Motejlek a Skočdopole nově sídlí na Motejlekskocdopole.com. Originální název, nutno dodat. Celé je to vyústění rozchodu Miroslava MotejlkaOndřejem Tomkem, takové ty typické neshody s milionářským spolumajitelem, viz například Motejlek je zpět. Rozjel s kolegou MotejlekSkocdopole.com, kde zmiňují i to, že původní Motejlek.com od rozchodu postrádá aktualizace. Logické, u projektů založených na jednom člověku to jinak dopadnout nemůže.

Nejen že Alza.cz odchází z Heureka.cz pro problém s nezávislostí, ono to spojení Heureky a Rockway Capital SE má nějaké podmínky určené přímo ÚOHS. Viz Schváleno, Rockaway může převzít Heureku. Je tam však pár ale a Alza končí spolupráci s Heurekou. Prý už není nezávislá.

Skypicker je nově Kiwi.com. Tuhle doménu si firma nedávno koupila (viz například Kiwi.com prodáno za 800K USD) za 19 milionů korun. Osobně bych k tomu řekl, že je to poměrně zbytečně drahý rebranding. Ale v tiskové zprávě to tradičně mají výborně zdůvodněné. Podrobnosti viz Skypicker odkládá pobočku v Praze. Mění jméno a zapojí i taxikáře.

Konec v Yahoo může přinést Marisse Mayer 55 milionů dolarů. Viz Yahoo's Marissa Mayer gets $55M to leave, kde najdete i další zajímavé informace, které vám ukáží, jak je pozice šéfky Yahoo placená.

E-KNIHY

Hachette hlásí 2% pokles prodeje e-knih, celkem nyní představují e-knihy 10,4 % z celkového prodeje knih (první tři měsíce roku to znamená 469 milionů dolarů, na e-knihy připadá 47 milionů). Viz Hachette e-book sales are down 2%.

Velcí vydavatelé vykazují pokles prodejů e-knih. Samotná The Association of America Publisher udává 12,7% pokles, Nielsen Bookscan podle Major Publishers are Experiencing Lower e-Book Sales toto číslo více či méně potvrzuje (udávají 13 % pokles mezi 2014 a 2015). Nejúspěšnějším rokem pro e-knihy tak zůstává rok 2013 (242 milionů prodaných e-knih. Prodej tištěných knih stoupl o 2,8 %, takže to není vývojem knižního trhu jako takového.

INFOGRAFIKY

Jak poznáte, že jste v práci beznadějně vyhořelí? Ve 20 ways to avoid getting burned out at work radí dvacet cest, jak se vyhnout pracovnímu vyhoření. Ale můžete to také použít k tomu, abyste si udělali malý test. A zjistit, jestli náhodou nemáte těch symptomů příliš.

Linux Commands Cheat Sheet si můžete vytisknout a pověsit na stěnu a pak se postupně učit jednotlivé příkazy, které najdete v Linuxu. V PDF podobě najdete v Linux Commands Cheat Sheet in Black & White a od tvůrců se vám určitě bude líbit i Linux Commands In Structured Order.

20 jídel, které nejčastěji najdete na Instagramu. A najdete je v THE 20 MOST HASHTAGGED FOODS ON INSTAGRAM [INFOGRAPHIC].

Kolik druhů selfie existuje? Na to dává odpověď infografika v How Many Types of Selfies Have You Done?

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).