Hlavní navigace

Nyní ještě výhodnější!

13. 3. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Upozorňují vás Windows na to, že legální by byly výhodnější? Pokud ano, zařadili jste se k nedobrovolným testerům nového – a tentokrát proaktivního pokusu Microsoftu šlápnout na krk pirátům. Je moc hezký. Ale šance mu nedávám.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Když jsem minulý týden přišel do hospody, čekalo mne tam (a předtím na ICQ) několik prakticky stejných dotazů: jak se zbavit toho obtěžujícího upozorňování na výhody legálních Windows. Musím říct, že zprvu jsem netušil, oč jde. Většinu času pracuji v Linuxu a na legálních XP s automatickými aktualizacemi jsem si ničeho podezřelého nevšimnul. Ale jak se zdá, mnoho jiných lidí si všimlo.

Nástroj upozorňování na výhody legálních Windows je k ničemu. Jeho současné podoby se dá jednoduše zbavit. Je sice pravda, že běžný uživatel jeho instalaci většinou nezabrání, ale tentýž běžný uživatel si dříve nebo později zjistí, jak ho dostat pryč. Microsoft zjistil, že n procent z testovaných kopií je ilegálních. Když vynechám firmy, které si legalitu svého softwaru, už jen například kvůli online aktualizacím, hlídají, pak naprostá většina těchto záchytů nelegálních Windows jsou domácí uživatelé. V systému Windows XP, a pokud se ve Vistě radikálně nezmění vnitřní koncepce, tak ani v dalším, neexistuje absolutní a neignorovatelná autorita. To znamená, že prolomit půjde nejen tento, ale i jakýkoliv další pokus o zablokování pirátských kopií. A nyní, podobně jako v budoucnu, musí nevyhnutelně docházet k omylům. K ověření ve skutečnosti pirátského systému, k otrávení legálního uživatele. Ano, jsou to minimální a marginální případy, ale dochází k nim.

BRAND24

Existence systému distribuce online aktualizací a tedy také síťové distribuce softwaru by se dala využít jinak, než ke strašení chudáků domácích ilegálů. Například k prodeji levného legálního softwaru. Nebo k managementu takové formy pronájmu Windows, která by byla určena právě těmto „pirátům“ a zprostředkovávala jim operační systém za několik stovek korun ročně. To by byla částka, kterou by, s výjimkou zatrpklých digitálních anarchistů, určitě byli ochotni dát. Upozorňující bublina na výhody legálního softwaru je možná důvodem, který přiměje několik set nešťastných a vyděšených lidí navštívit obchodníky se softwarem, ale daleko více se jich bude v hospodě ptát, jak to odstranit. Po úspěšném odstranění vypnou – v obavě, že by se to mohlo opakovat – automatické aktualizace. Za nějakou dobu chytí červa a začnou trávit zbytek Internetu.

Předchozím v žádném případě neříkám, že pirátský software není problém. Vůbec ho neschvaluji a vím, že boj proti němu je neskutečně komplikovanou, prakticky předem prohranou věcí. Myslím si však, že by neměl být veden způsobem, který má tolik tak negativních, nezamýšlených důsledků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).