Hlavní navigace

O2TV zůstane ve fixní síti O2, přes jiné poskytovatele nebude dostupná

29. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: O2
Zmýlená neplatí. Největší česká IPTV služba bude stále dostupná jen ve fixní síti O2. Co pak ale znamená její avizované zpřístupnění „prakticky všem“?

Včera jsme psali, že se O2TV zpřístupní všem zájemcům nehledě na technologii či poskytovatele připojení k internetu. „Zatím ji mohli mít pouze naši zákazníci. Od července ji zpřístupňujeme prakticky všem, tedy zhruba 4,3 milionům českých domácností," uvedl David Duroň, ředitel marketingu O2 pro segment domácností.

Dnes jsme obdrželi od O2 upřesňující informace, které vyvracejí závěr, že největší česká IPTV služba bude dostupná přes libovolné připojení od kterékoliv operátora. O2TV zůstane doménou fixní sítě O2. Oznámení operátora ve skutečnosti říká pouze to, že placená televize bude dostupná bez jeho připojení jako služby.


Autor: Telefónica

Přes set-top-box půjde O2TV na velké televizní obrazovce nadále sledovat jen při jeho připojení do fixní sítě O2.

Vážně nebude záležet na poskytovateli a technologii připojení k internetu, ovšem potom může samotná O2TV vyžadovat vlastní přípojku, protože zůstane dostupná jen ve fixní síti O2. Nelze tudíž očekávat rapidní zvyšování geografické dostupnosti O2TV. Stále totiž zůstane odvislá od fixní infrastruktury operátora O2.

„Prakticky všichni“ znamená 75 % domácností?

Kam až dosáhne potřebná infrastruktura? „O2TV je dostupná pro 75 % českých domácností,“ uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení operátora O2. Stávající infrastruktura však třetině těchto domácností neumožňuje sledovat HD kanály z nabídky O2TV, z nichž alespoň některé jsou zahrnuty do všech nových tarifů.

Každopádně se nezdá, že by se od července O2TV zpřístupňovala „prakticky všem“, jak tvrdil David Duroň, ředitel marketingu O2 pro segment domácností. Situace je však složitější, protože od července začínají fungovat společné tarify O2TV a O2TV Go, v jejichž rámci obě služby nabídnou totožnou skladbu televizních kanálů.

Nové tarify a cenová nabídka IPTV služeb O2TV a O2TV Go.
Zdroj: O2 (tisková zpráva)

Nové tarify a cenová nabídka IPTV služeb O2TV a O2TV Go. Od ledna 2016 cena služeb bez připojení od O2 stoupne ještě o dalších 100 Kč.

O2TV Go je už od loňského roku skutečně dostupná přes libovolné pevné i mobilní připojení, jenže jen pro osobní počítače a mobilní zařízení. Aplikace pro chytré televizory chybí, když pomineme modely se systémem Android, kde by mohla běžet alespoň mobilní aplikace O2TV Go.

BRAND24

Samozřejmě, že je možné televizor propojit s přístrojem, který O2TV Go podporuje. Oficiálně je ale pro chytré televizory dostupná jen aplikace internetové videopůjčovny O2 Videotéka, která je jinak integrovaná do mobilní aplikace a webového rozhraní O2TV Go, přestože funguje také samostatně.

O2TV Go nyní necílí na televizory. Už název služby prozrazuje, že je určená hlavně mobilním a přenosným zařízením. Televizory jsou doménou klasické O2TV za pomoci speciálního set-top-boxu, který ani od července nebude funkční bez fixní sítě O2. Posuďte tedy sami, nakolik bude nyní O2TV dostupnější …

Řekli byste, že O2TV nyní bude dostupná prakticky všem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).