Hlavní navigace

Offtopic: Jak BIS hledá, kdo používá wi-fi síť s jejím jménem

6. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Snad nám to takhle v pátek odpustíte, ale občas nás taky něco jen prostě pobaví. Třeba vás následující zpráva taky rozesměje. Jinou ambici nemá.

Když jste novinář a při jízdě taxíkem v Praze naladíte wi-fi síť s názvem „BIS monitorovací vůz 28“, máte několik možností. Za prvé se můžete zasmát nad hezkým vtípkem a dávat pak historku k dobrému po hospodách.

Za druhé – pokud jste investigativní a tedy od základu podezíravý, paranoidní a zvídavý žurnalista – řeknete si, že to je sice hloupost, ale co kdyby… Co kdyby byla česká Bezpečnostní a informační služba (BIS) opravdu tak neprofesionální, že by své agenty v terénu proflákla jménem wifi? Ony se v ní totiž dějou různé divné věci, víme?

Takže pak obvoláte pár zdrojů, zjistíte, že nic nezjistíte a potom… samozřejmě dáváte historku k dobru po hospodách.

Je tu ovšem ještě třetí varianta: zavoláte na BIS, dočkáte se (samozřejmě) popření, že by tajná služba podobnou wi-fi používala, a pak o tom napíšete článek. Jen k němu pro jistotu napíšete, že je odlehčený: 

Vážení čtenáři, v pátek Vám přinášíme trochu odlehčení. Přinášíme Vám postřeh z pražských ulic, který potrápil naši tajnou službu. V dnešním článku se dočtete, co BIS tak rozrušilo. Zajímavé čtení Vám přeje tým CNI

A teprve potom jdete do hospody a tam dáváte celou historku o umělé zprávě, kterou vám mluvčí BIS natřikrát vyvracel, k dobru.

Jedno se vám ale podařilo: lidé se při pátku zasmějí. Hlavně ti, kteří vědí, že si kdokoli svou wi-fi síť může pojmenovat, jak chce. Třeba „Neviditelná síť“,„Hacknutá síť, která vám ukradne hesla“, nebo nedejbože „UPC Wi-free“.

Z celé zprávy nakonec zůstávají dvě zásadní otázky: proč vlastně nepojmenováváme své wi-fi sítě trochu zábavněji? Kdybychom jejich názvu věnovali o něco víc kreativity a úsilí, jednak by na světě bylo méně SSID jako „Internet“ nebo „TP-Link2,4GHz_768AA5“, a za druhé by možná ubylo hesel typu „Admin1234“ (když už byste měnili jméno wi-fi, třeba byste si vzpomněli i na heslo).

BRAND24

Druhá otázka je trochu znepokojivější a ty z vás, kdo máte paranoidnější sklony, už určitě napadla: proč se mluvčí BIS vůbec musel ve své organizaci ujišťovat, že agenti takovou síť skutečně nepoužívají? Copak byť jen na chvíli znejistěl a sám sobě připustil, že by ji používat mohli?

Odpověď neznáme. A média mlčí. Náhoda? Nemyslím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).